pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν σε όλη την Αλβανία

7/01/2019 - 4:34μμ
Τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν σε όλη την Αλβανία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κάθε χρόνο τα Θεοφάνια των Ορθοδόξων αποτελούν ένα σημαντικό εορταστικό γεγονός για ολόκληρη την κοινωνία στην Αλβανία, σε μεγάλες πόλεις και χωριά, στην πρωτεύουσα τα Τίρανα, τα κέντρα των μητροπόλεων και ειδικά τα λιμάνια της χώρας όπως το Δυρράχιο, η Αυλώνα και οι Άγιοι Σαράντα. Είναι αυτή η ακτινοβολία της χαράς και της ομορφιάς των ορθόδοξων πανηγυριών, του μεγαλείου της πίστεως σε όλο τον κοινωνικό περίγυρο, για το οποίο μιλάει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και προσλαμβάνει συγκεκριμένη διάσταση, τόσο το βράδυ της Ανάστασης όσο και τα Θεοφάνια.

Μετατρέπεται το πανηγύρι των ορθοδόξων σε μια χαρούμενη γιορτή για όλη την κοινωνία, ακόμη και για οικογένειες ή ομάδες που δεν ανήκουν στην Ορθοδοξία.

Και τούτο διότι με τον Αγιασμό των υδάτων, όπως έχει στο παρελθόν επισημάνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, η Ορθόδοξη Εκκλησία αγιάζει τα σύμπαντα της οικουμένης, αγιάζει την ουσία της ζωής διότι το υδάτινο στοιχείο είναι τόσο συνδεδεμένο με τη ζωή η οποία εν απουσία του παύει να υπάρχει.

Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Πέραν των άλλων ο Μεγάλος Αγιασμός που ακολούθησε αποτέλεσε ακόμη μια ευκαιρία ώστε εκατοντάδες ορθόδοξοι της πρωτεύουσας της Αλβανίας να κατακλύσουν όλο το τετράγωνο γύρω απ’ το ναό και να δώσουν ακόμη μια φορά τη δυναμική τους παρουσία στο κέντρο της μεγαλούπολης, να αγιαστούν και να πάρουν αγιασμό για τις οικογένειες τους.


(Φωτ.: Ritsi / orthodoxianewsagency.gr)

Στο Δυρράχιο, το σημαντικότερο λιμάνι της Αλβανίας, μετά τη Θεία Λειτουργία και τις ακολουθίες στο ναό, οι πιστοί εν πομπή μετέβησαν στην προβλήτα του λιμανιού όπου κι έγινε η ρίψη του σταυρού στα νερά της Αδριατικής.

Στο Μπεράτι επίσης, κατά την παράδοση, χιλιάδες πιστοί γέμισαν την πλατεία γύρω από τον καθεδρικό του Αγίου Δημητρίου όπου ιερούργησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ιγνάτιος και ακολούθησαν κατακλύζοντας τις όχθες του ποταμού Οσούμ, για τον αγιασμό με τη ρίψη του σταυρού. Ανάλογη ατμόσφαιρα υπήρχε και στα νοτιότερα σημεία της Εκκλησίας: τη Χειμάρρα, τους Αγίους Σαράντα και την Πρεμετή. Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στο Αργυρόκαστρο τελέστηκε Θεία Λειτουργία καθώς και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου συμμετείχαν δεκάδες πιστοί που συμπροσευχήθηκαν και πήραν για τα σπίτια τους αγιασμό.

Στη συνέχεια μετέβησαν στον παραπόταμο του Αώου, τον Δρίνο, όπου οι ιερείς αγίασαν τα νερά και έριξαν το σταυρό.

Γιορτή όλης της τοπικής κοινωνίας και ειδικά των νέων αποτέλεσαν ακόμη μια χρονιά τα Θεοφάνια στους Αγίους Σαράντα. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους, το κέντρο της πολυπληθούς τοπικής ενορίας. Μετά τον Μεγάλο Αγιασμό εκατοντάδες πιστοί, επωφελούμενοι και της αργίας της Κυριακής και του καλού καιρού, οδηγήθηκαν στην προκυμαία για τη ρίψη του σταυρού στα νερά του Ιονίου.


(Φωτ.: orthodoxianewsagency.gr)

Σύμφωνα με πρόγραμμα που τους είχε ειδικά καταρτίσει ο οικείος μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, οι ιερείς περιόδευσαν κατά το δυνατό όλες τις ενορίες της περιοχής και τέλεσαν τον αγιασμό, και κατά την παράδοση επισκέφθηκαν και αγίασαν σπίτια πιστών. Αψηφώντας το ψύχος και πάλι οι χριστιανοί και όχι μόνο στην πόλη του Πόγραδετς, ανατολικά, βγήκαν στις όχθες της λίμνης Όχριδας και βούτηξαν στα παγωμένα νερά της για να πιάσουν το σταυρό. Στην Κορυτσά τη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό –που για ακόμη μια φορά έγινε στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας της πόλης– τέλεσε ο οικείος μητροπολίτης Ιωάννης. Οι πιστοί γέμισαν το ναό και την πλατεία, αψηφώντας το κρύο που στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν κάτω των 15 βαθμών υπό το μηδέν.

  • Πηγή: Ορφέας Μπέτσης / orthodoxianewsagency.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Συνάντηση Βαρθολομαίου-Ερντογάν στην Άγκυρα – Στο επίκεντρο η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

16/06/2026 - 7:58μμ
(Φωτ.: Χ/Hilado de MelóNafo)
ΠΙΣΤΗ

Σκληρή καταδίκη Βαρθολομαίου για τη ρωσική επίθεση στη Λαύρα του Κιέβου: «Βάρβαρη καταστροφή»

15/06/2026 - 10:25μμ
Ο μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ κατά την επίσημη τελετή μετονομασίας του αεροδρομίου των Κυθήρων σε «Αλέξανδρος Αριστοτέλης Ωνάσης». 5 Οκτωβρίου 2014 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Μητροπολίτης Κυθήρων: Θα διαθέσει την αύξηση των αποδοχών του για τη στέγαση γιατρών και εκπαιδευτικών

12/06/2026 - 9:35μμ
Φωτ.: (ec-patr.org/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Από την Ίμβρο μήνυμα ενότητας και ειρήνης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

12/06/2026 - 4:29μμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au/Arch. Nicolae Iftimiu)
ΠΙΣΤΗ

Στην Ίμβρο ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη

11/06/2026 - 10:51πμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au)
ΠΙΣΤΗ

Βέροια: Η εικόνα της Παναγίας από το Όρος των Ελαιών έφτασε στη Μονή Δοβρά – Συγκίνηση και πλήθος πιστών στην υποδοχή

8/06/2026 - 10:46μμ
Συνάντηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Θεόφιλο Γ' στο Μέγαρο Μαξίμου.   Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Μητσοτάκης – Θεόφιλος Γ΄: Στο επίκεντρο οι Άγιοι Τόποι και η προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή

8/06/2026 - 7:34μμ
Από τη λιτάνευση των κειμηλίων της Παναγίας Γουμερά (φωτ.: facebook / Κώστας Ασκούνης)
ΠΙΣΤΗ

Καλλιθέα: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Γουμερά και το Ευαγγελίου από την ιστορική Μονή του Πόντου

8/06/2026 - 1:50μμ
ΠΙΣΤΗ

Στο Φανάρι η υπουργός Πολιτισμού – Στο επίκεντρο η προστασία των χριστιανικών μνημείων και η πολιτιστική συνεργασία

7/06/2026 - 11:29μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)
ΠΙΣΤΗ

Πάνω από 400.000 πιστοί υποδέχθηκαν τον Πάπα Λέοντα στην Ισπανία σε μια επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς

6/06/2026 - 11:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

To Κατράκειο κατάμεστο (φωτ.: Facebook / Κατράκειο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας / Ορέστης Νικολαΐδης)

Η Αθήνα ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο ποντιακό γλέντι του καλοκαιριού – Αντίστροφη μέτρηση για το «Ο Πόντος ανταμώνει»

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Χαλκιδική: Η Σιθωνία τίμησε την αστυνομικό Μαρία Ζαφείρη με μνημείο και μετονομασία δρόμου

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay / bingngu93)

Δημογραφικό: Μειώθηκαν κι άλλο οι γεννήσεις στη χώρα το 2025, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

1 ώρα πριν
Μικροί ομογενείς επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στους παραδοσιακούς χορούς (φωτ.: facebook/ESTIA Greek Festival Hobart/ΑΡΧΕΙΟ)

Άρωμα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη: Δύο μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ ενώνουν την ομογένεια με γεύσεις, μουσική και παράδοση

2 ώρες πριν
Το κρανίο ενός κοριτσιού ηλικίας περίπου 10 ετών, που βρέθηκε στον ταφικό χώρο Ουστ-Ίντα, στην περιοχή της λίμνης Βαϊκάλης στη Σιβηρία. Από τα λείψανά της οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη του αρχαιότερου γνωστού στελέχους του βακτηρίου της πανώλης (φωτ.: Angela Lieverse)

Πριν από 5.500 χρόνια μια μυστηριώδης επιδημία σκότωνε παιδιά – Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι ήταν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sashenka Gutierrez)

Στη σέντρα για τη δεύτερη αγωνιστική του Μουντιάλ 2026 – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign