pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τη «γαλάζια πατρίδα» των Τούρκων

3/01/2019 - 2:08μμ
Πληροφορίες ότι το «Μπαρμπαρός» κατευθύνεται στην κυπριακή ΑΟΖ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βαθιά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκεί που εκτείνεται κατά την τουρκική θεωρία η «γαλάζια πατρίδα», στέλνει το ερευνητικό σκάφος Barbaros για σεισμογραφικές έρευνες η Τουρκία, δείχνοντας αποφασισμένη όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα.

Νωρίς σήμερα το πρωί –και αφού προηγήθηκαν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς οι δημόσια διατυπωμένες απειλές από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Χουλουσί Ακάρ, και χθες από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου– οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX 0017/19 με την οποία ανακοινώνουν τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το Barbaros και τα συνοδευτικά M/V TANUX-1 και R/V Apollo Moon από σήμερα μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που επικαλύπτει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για περιοχή η οποία εκτείνεται ακόμη και πέραν του 28ου Μεσημβρινού τον οποίο η Τουρκία επισήμως έχει θέσει μονομερώς ως το ελάχιστο όριο της διεκδίκησης της επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου. Με βάση τη γνωστή αυτή προσέγγιση «εξαφανίζεται» όλη η ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο, μιας και η Άγκυρα θεωρεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες μόνο όσες αντιστοιχούν στα χωρικά ύδατα τους (12 ναυτικά μίλια για την Κύπρο και 6 ναυτικά μίλια για την Ελλάδα).

Όλο το προηγούμενο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχε προκαλέσει εντάσεις η προηγούμενη NAVTEX που έστελνε το Barbaros για έρευνες στα Οικόπεδα 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και στα όρια του τριμερούς σημείου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία θεωρώντας ότι το μοναδικό σύνορο στην Μεσόγειο είναι η μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και των αιγυπτιακών ακτών. Φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απέτρεψαν τότε τις προσπάθειες του Barbaros να πραγματοποιήσει έρευνες έστω και κοντά στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και αναμένεται να πράξουν το ίδιο τώρα που η NAVTEX αφορά όχι απλώς το όριο αλλά μεγάλο τμήμα της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις περιοχές αυτές η Τουρκία ήδη από το 2012 έχει δώσει παράνομες άδειες ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά μέχρι τώρα έχει αποφύγει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις με την αποστολή ερευνητικού σκάφους.

Επιπλέον, για σήμερα η Τουρκία έχει αναγγείλει και τη διεξαγωγή διμερούς άσκησης με συμμέτοχη τουρκικών και συμμαχικών ναυτικών μονάδων σε περιοχή νότια του Καστελόριζου (όπου η ευθύνη για την έκδοση NAVTEX ανήκει στις ελληνικές Αρχές), σε μια ακόμη κίνηση με την οποία επιχειρεί να προκαλέσει την ελληνική αντίδραση καθώς αφορά την κρίσιμη περιοχή του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Αποτελεί επίσης ερωτηματικό εάν τελικά θα υπάρξει έστω και συμβολική συμμετοχή στην άσκηση αυτή «συμμαχικού πλοίου», καθώς σε αντίστοιχη παράνομη τουρκική άσκηση πριν μερικές ημέρες στην Κύπρο είχε υπάρξει εμπλοκή και αμερικανικού αντιτορπιλικού.

  • Αναδημοσίευση από hellasjournal.com / Νίκος Μελέτης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ομολόγησε η γυναίκα που συνελήφθη για το φόνο δύο βρεφών – Βρίσκονταν στον καταψύκτη έως και 15 χρόνια

12/02/2026 - 10:44μμ
(Φωτ. αρχείου: peakpx.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αναμορφωτικό μέτρο σε 15χρονο που διακίνησε προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο συνομήλικής του

12/02/2026 - 9:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Teresa Suarez)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μητέρα 9 παιδιών συνελήφθη ως ύποπτη για φόνο 2 βρεφών

12/02/2026 - 5:25μμ
Στιγμιότυπο από τη μεταγωγή μελών της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη παρασκευή και πώληση καπνικών προιόντων στον εισαγγελέα, το περασμένο Σάββατο (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκαν οι «εγκέφαλοι» του διεθνούς κυκλώματος λαθραίων τσιγάρων, τα δύο αδέρφια και ακόμα οκτώ άτομα

12/02/2026 - 3:58μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελία WhatsApp και Telegram για ρωσικό «μπλόκο» στη λειτουργία τους

12/02/2026 - 3:33μμ
H Τζέσι Βαν Ρούτσελαρ που σκόρπισε το θάνατο στο σχολείο (φωτ.: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Τρανς γυναίκα η ένοπλη που σκόρπισε τον θάνατο στο σχολείο – Είχε προβλήματα ψυχικής υγείας

12/02/2026 - 2:14μμ
Ο λογότυπος του μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επανέρχεται το κανονικό ωράριο από τις 16 Φεβρουαρίου

12/02/2026 - 1:12μμ
Ο μετροπόντικας ολοκλήρωσε τη διάνοιξη της σήραγγας στο τμήμα Κατεχάκη-Ευαγγελισμός (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Έφτασε στον σταθμό «Ευαγγελισμός» ο μετροπόντικας «Αθηνά»

12/02/2026 - 12:09μμ
Τσικνοπέμπτη σε ταβέρνα της Πλάκας, σε παλιότερες εποχές (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Η ιστορία της Τσικνοπέμπτης: Η δυσφορία της Εκκλησίας, η ανάγκη για… τσίκνα και η συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων

12/02/2026 - 11:34πμ
Πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν στο Σύνταγμα για το τραγικό συμβάν (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατέληξε ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του μετρό στο Σύνταγμα

12/02/2026 - 10:27πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)

Γαλλία: Ομολόγησε η γυναίκα που συνελήφθη για το φόνο δύο βρεφών – Βρίσκονταν στον καταψύκτη έως και 15 χρόνια

8 λεπτά πριν

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Ο Κώστας Ζώης παραμένει στο τιμόνι

39 λεπτά πριν
(Πηγή: poe.org.gr)

ΠΟΕ: Η Ιστορία δεν προσφέρεται για διπλωματικό εξωραϊσμό – Με αφορμή την «παρακαταθήκη Βενιζέλου-Κεμάλ»

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: peakpx.com)

Θεσσαλονίκη: Αναμορφωτικό μέτρο σε 15χρονο που διακίνησε προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο συνομήλικής του

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Ιταλία: Πέταξε στα σκουπίδια ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Nations League: Στην ελίτ με τους κορυφαίους η Ελλάδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign