pontosnews.gr
Σάββατο, 16/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς ο Άγιος Νικόλαος από τα Μύρα της Λυκίας έγινε Αϊ-Βασίλης από το Ροβανιέμι

Τις μέρες των γιορτών ταξιδεύει μοιράζοντας δώρα

1/01/2019 - 5:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Θεωρείται ο άγιος των παιδιών καθώς είναι αυτός που κάθε χρόνο ταξιδεύει με το έλκηθρό του χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλον τον κόσμο για να μοιράσει τα δώρα του. Στη Δυτική παράδοση ο Αϊ-Βασίλης υπάρχει σε πολλές εκδοχές, με πιο διαδεδομένη αυτή που τον τοποθετεί στο χωριό του στο Ροβανιέμι, τον ντύνει στα κόκκινα με λευκή πυκνή γενειάδα, του βάζει και λίγα παραπανίσια κιλά και πάντα ένα πλατύ χαμόγελο.

Ο Άγιος Νικόλαος ταυτίζεται με τον Σάντα Κλάους, τον γνωστό σε όλο τον κόσμο Αϊ-Βασίλη.

Οι Άγγλοι περιμένουν τον Σάντα Κλάους, οι Γάλλοι τον Περ Νοέλ, οι Γερμανοί τον Βάιναχτσμαν, οι Έλληνες τον Αϊ-Βασίλη, αλλά ο θρύλος του αγίου των γιορτών γεννήθηκε αλλού, στα Μύρα της Λυκίας – στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας στη νότια Αττάλεια που ονομάζεται Ντέμρε. Εκεί έζησε ο Άγιος Νικόλαος, ο επίσκοπος Μύρων που ήταν γνωστός και αγαπητός για τις καλές του πράξεις.

Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2017 Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι κάτω από μια εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του, εντόπισαν ένα ιερό που πιστεύουν ότι κρύβει τον τάφο του.

Οι ιστορίες για την καλοσύνη του Αγίου Νικολάου εξαπλώθηκαν μετά το θάνατό του. Το 1087 τα οστά του κλάπηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των αλλοθρήσκων. Στην ορθόδοξη παράδοση είναι ο προστάτης των παιδιών και των ναυτικών, και χρειάστηκαν αιώνες ώστε ο αγαπητός επίσκοπος να μεταμορφωθεί στον γενειοφόρο ηλικιωμένο με τα κόκκινα.

Άγαλμα του Σίντερκλαας στην Ολλανδία (φωτ.: Jaume Meneses / commons.wikimedia.org)

Η ιστορία του, άλλωστε, είναι ριζωμένη σε όλη την Ευρώπη. Στην Ολλανδία, παρά την απαγόρευση αναγνώρισης των αγίων που επέβαλε ο προτεσταντισμός, ο Σίντερκλαας την ημέρα της γιορτής του, στις 6 Δεκεμβρίου, φορά την ιερατική στολή, κρατά την επισκοπική ράβδο και μοιράζει δώρα στα παιδιά.

Αυτή είναι μάλλον η πιο «καθαρή» μορφή του αγίου σήμερα, αν και στην ολλανδική εκδοχή βοηθός του είναι ο Μαύρος Πιτ, ένα αγόρι από την Αιθιοπία που η παράδοση θέλει να τον είχε απελευθερώσει ο επίσκοπος στα Μύρα.

Το αγόρι από ευγνωμοσύνη έμεινε για πάντα μαζί του.

Ο μύθος του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκε στον Νέο Κόσμο από τους Ευρωπαίους, κυρίως τους Ολλανδούς.

Στη Νέα Υόρκη (Νέο Άμστερνταμ μέχρι το 1664) στις αρχές του 19ου αιώνα οι Αμερικανοί «στράφηκαν» σε εκείνον σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν νοσταλγικές παραδόσεις για τις γιορτές. Έτσι, στις 6 Δεκεμβρίου 1810 παρουσιάστηκε από τον Ιστορικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης η πρώτη εικόνα του Αγίου Νικολάου με έντονες τις αρχικές ορθόδοξες αναφορές, αλλά και με ένα τζάκι πλάι του με δώρα ώστε να υπονοεί την επίσκεψή του στα σπίτια.

Αναγράφονται δε ρητά η γιορτή του στις 6 Δεκεμβρίου και το πραγματικό ελληνικό όνομα του Αγίου Νικολάου.

Η μπροσούρα του Ιστορικού Συλλόγου (1830)

Το έλατο και οι κάλτσες που κρέμονται στο τζάκι προκειμένου να γεμίσουν με δώρα είναι «προσθήκες» που έγιναν από τους Γερμανούς μετανάστες στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τον Ολλανδό Σίντερκλαας ο οποίος «δάνεισε» το όνομα στον Σάντα Κλάους, τον οποίο η Coca Cola άρχισε να τον χρησιμοποιεί στις διαφημίσεις της από τη δεκαετία του 1930, εδραιώνοντας την εμφάνισή του ηλικιωμένου με το λευκό μούσι και τα κόκκινα στη λαϊκή κουλτούρα.

Η… καθοριστική διαφήμιση του 1931

Στην Ελλάδα ταυτίζεται η μορφή του Άγιου Βασίλη (Santa Claus) –με τα κόκκινα ρούχα και τη λευκή γενειάδα– με τον Μέγα Βασίλειο από τη Νεοκαισάρεια του Πόντου, κυρίως για λόγους εορτολογίας της ορθόδοξης Εκκλησίας, στην ουσία όμως ο συμβολισμός αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο και περιέχει στοιχεία από παγανιστικές, προχριστιανικές δοξασίες για τον «πατέρα του χιονιού» κτλ.

Έτσι, η σημερινή μορφή του Αϊ-Βασίλη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συνονθύλευμα διαφορετικών μύθων από διαφορετικές εποχές και διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο νέος Πατριάρχης της Γεωργίας Σίο Γ' (πηγή: Patriarchate of Georgia)
ΠΙΣΤΗ

Γεωργία: Νέος Πατριάρχης ο Σίο Γ΄ – Κρίσιμη η πολιτική συγκυρία

11/05/2026 - 10:36μμ
Το εξωτερικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πριν από τις εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης. Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Τουρκία κρατά «παγωμένη» τη Χάλκη παρά τη δήλωση Βαρθολομαίου για εγκαίνια τον Σεπτέμβριο

11/05/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Gregorio Borgia)
ΠΙΣΤΗ

Πάπας Λέων ΙΔ’: Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος που βρίσκεται στο τιμόνι του Βατικανού

8/05/2026 - 4:28μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καππαδοκία, μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα 

8/05/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΠΙΣΤΗ

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεολογικής Σχολής Χάλκης

7/05/2026 - 11:58μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: Θοδωρής Μανωλόπουλος/ Γρ. Τύπου Προεδρίας/ EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Μήνυμα ειρήνης και αιχμές κατά του εθνοφυλετισμού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Προεδρικό Μέγαρο

7/05/2026 - 7:35μμ
Στην πρωτοχριστιανική βασιλική της Εφέσου, εσπερινός για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Σάββατο 2 Μαΐου 2026 (φωτ.: Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Σμύρνης / Aydın Ç.)
ΠΙΣΤΗ

Διαχριστιανική συνάντηση στην Έφεσο για τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

5/05/2026 - 2:55μμ
Τελετή απονομής τιμητικής διάκρισης για την "Προστασία της Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς" στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον Δήμο Αθηναίων, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, Δευτέρα 4 Μαΐου 2026.  (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με μετάλλιο Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς

4/05/2026 - 11:02μμ
Με τιμές αρχηγού κράτους είχε υποδεχθεί το Κοινοβούλιο σε τιμητική συνεδρίασή του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Βουλή, το 1999. Παρών ήταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ Μ.)
ΠΙΣΤΗ

Ιστορική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Βουλή των Ελλήνων

4/05/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΙΣΤΗ

Αμυγδαλεώνας Καβάλας: Στα νέα κοιμητήρια η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά

29/04/2026 - 9:22πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο σημείο όπου όχημα παρέσυρε αρκετούς πεζούς στο κέντρο της Μόντενα, στη βόρεια Ιταλία (φωτ.: EPA/FRANCESCO VECCHI)

Ιταλία: 31χρονος παρέσυρε με αυτοκίνητο εσκεμμένα πεζούς στη Μόντενα – Επιτέθηκε και με μαχαίρι

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: Θεόδωρος Μανωλόπουλος/ Προεδρία της Δημοκρατίας)

Έβρος: Τιμή στην «Κυρά των Μαρασιών» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Super League – Play Out: Έναν βαθμό πιο κοντά στην παραμονή ο Αστέρας – Αποχαιρέτισε η ΑΕΛ

1 ώρα πριν
Η αφίσα της εκδήλωσης και φωτογραφία της ποντιακής λύρας από τον Νίκο Ορφανίδη

Από την ψυχή του Πόντου στο Πάρκο Μνήμης: Αποκαλυπτήρια για το Μνημείο Ποντιακής Λύρας στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Spruance του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτοξεύει πύραυλο Tomahawk κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Epic Fury» (φωτ.: EPA / US Navy)

Νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη; Η Γερμανία ψάχνει Plan B για τους Tomahawk και κοιτάζει προς drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

2 ώρες πριν
Πορεία προς το προς το Μνημείο Γενοκτονίας στον Δημοτικό Κήπο Δράμας, Παρασκευή 15 Μαΐου 2026 (φωτ.: alpha-news.gr)

Δράμα: Με λύρα, κεριά και σέρρα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign