pontosnews.gr
Σάββατο, 15/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανατολική Ρωμυλία: Τα χαντέτια του Δωδεκαημέρου

28/12/2018 - 9:18πμ
Ανατολική Ρωμυλία: Τα χαντέτια του Δωδεκαημέρου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το δρώμενο της Καμήλας, ιδιαίτερα διαδεδομένο στο παρελθόν, αλλά και σήμερα, στη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη (από τον Πόντο ως την Πόλη και από την Ουκρανία ως την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη νότια Αυστρία και τη Σλοβενία), εμφανίζεται ως μεταμφίεση τελετουργικού χαρακτήρα με «αόριστη γονιμοποιητική σημασία».1 Το έθιμο, που με διαφορετικές παραλλαγές –αλλά πάντα πάνω στο ίδιο μοτίβο– το συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα,2 συνηθίζεται από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας μέσα στις γιορτές του Δωδεκαημέρου, και πιο συγκεκριμένα κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο Βάλτερ Πούχνερ (Λαϊκό θέατρο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια) υποστηρίζει, βέβαια, πως στον ελληνικό χώρο καλούνται «καμήλες» οι μεταμφιεσμένοι και μουτζουρωμένοι με καπνιά, ντυμένοι με κουρέλια, προβιές και κουδούνια.3 Εντούτοις, όσο κι αν μιλήσαμε με τους ανθρώπους της Θράκης δεν αναφέρθηκε ποτέ αυτός ο χαρακτηρισμός –που δεν μπορούμε, φυσικά, να αμφισβητήσουμε πως ίσως ισχύει για άλλες περιοχές της Ελλάδας– για τους «μουτζουρωμένους» της Αποκριάς ή άλλων εθίμων.

Ο σκοπός του εθίμου της Καμήλας μοιάζει να έχει χαθεί, μαζί με την προέλευσή του. Όπως κάθε αγερμός έχει σαν στόχο την ανταλλαγή ευχών για «καλοχρονιά», γονιμότητα και υγεία. Άγνωστοι όμως παραμένουν οι λόγοι κατασκευής ενός τέτοιου ομοιώματος. Η καμήλα πιστεύεται, μας είπαν, ζώο που συμβολίζει την αφθονία. Θεωρούμε όμως πως αυτή είναι μάλλον μια εκ των υστέρων εξήγηση των συγχρόνων μας –ή λίγο γηραιότερων– που τους τέθηκε αυτό το ερώτημα.

Υπάρχει πάντα και η προφανής απάντηση ότι το πλούσιο εμπόριο ερχόταν στη Θράκη από το Βυζάντιο και την Ανατολή με καμήλες, γι’ αυτό και οι νέοι έμαθαν να συλλέγουν τα συμβολικά «δώρα» του αγερμού τους με αυτό το υπομονετικό ζώο. Ή, αντίθετα, ότι αφού ο κίνδυνος της επιδρομής κατέφθανε στην Ευρώπη από την Ανατολή και την Οθωμανική Αυτοκρατορία με καμήλες, οι Βαλκάνιοι ξόρκισαν τους φόβους τους με μια «μαγική» ιεροπραξία που αντικαθιστούσε το αρνητικό με το θετικό.4 Όπως και να έχει, ο συμβολισμός του ομοιώματος δεν μας είναι ξεκάθαρος.5

Ακόμη και τα παιχνίδια της με τον καμηλιέρη, όταν προσποιείται πως πεθαίνει κι έπειτα ανασταίνεται με την προσφορά κρασιού ή άλλων δώρων, δεν φαίνεται να έχουν την ίδια σκοπιμότητα με το θάνατο και την ανάσταση του Τζαμαλάρη στο συγγενικό της έθιμο της σποράς. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο δρώμενο είναι αρκετά φτωχό σε συμβολισμούς, αντίθετα πλουσιότερο σε δράση που συμβαίνει προς χάριν των θεατών […].

Η μεταμφίεση και ο τρόπος κατασκευής του ομοιώματος της καμήλας είναι γνωστός και παντού ο ίδιος.

Ο Καμηλιέρης ή Ντιβιτζής ή Χιμπιτζής που συνοδεύει το ομοίωμα της καμήλας –ή, σε κάποιες περιοχές, το ξόανο με τον μακρύ λαιμό και το σαγόνι που ανοιγοκλείνει μηχανικά– είναι συνήθως μεταμφιεσμένος είτε σε ανατολίτη είτε με προβιές, ενώ οι συνοδοί του είναι φορτωμένοι με κουδούνια και μουτζουρωμένοι, όπως άλλωστε και στα περισσότερα λαϊκά δρώμενα. Όσο για την κατασκευή, αν και τα όρια ανάμεσα στα τετράποδα είναι ρευστά,6 εντούτοις παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο αφαιρετικός τρόπος με τον οποίο κατασκευαζόταν σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές η καμήλα.

Πιο συγκεκριμένα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως αν και ενδιέφερε η αληθοφάνεια (γι’ αυτό και οι λεπτομερείς περιγραφές και η χρήση δέρματος στο λαιμό ή το κεφάλι), το ομοίωμα δινόταν σχηματικά, με κάποια στοιχεία σχεδόν σουρεαλιστικά θα έλεγε κανείς, κι όμως αυτό ακριβώς συντελούσε στην αίσθηση της πιστής απεικόνισης.7 Για παράδειγμα, συχνότατα χρησιμοποιούσαν κρανίο πρόβατου ή σκύλου για το κεφάλι του ομοιώματος, τα οποία διαφέρουν πολύ από το κρανίο της καμήλας, ή κατασκεύαζαν με δυο ξύλα –τυλιγμένα με δέρμα ζώου– απλώς ένα σαγόνι. Επιπλέον, αν και είναι ξεκάθαρο πως το σύμβολο του δρώμενου είναι μια θηλυκή οντότητα, εντούτοις η κατασκευή παραπέμπει σε ένα πλάσμα άφυλο και εξορίζει από το δρώμενο αυτό κάθε στοιχείο σεξουαλικότητας, γεγονός ιδιαίτερα περίεργο για μια τελετή τέτοιου είδους.
_____
1. Βάλτερ Πούχνερ, Λαϊκό θέατρο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, σ. 88.
2. Για μια εκτενή περιγραφή για τον Ασπρόπυργο, βλ. Πούχνερ, στο ίδιο, σ. 88-89.
3. Στο ίδιο, σ. 79.
4. Για το ίδιο ζήτημα, βλ. και Θεόδωρος Γραμματάς, Δρώμενα και λαϊκό θέατρο, σ. 18.
5. Καθώς δεν έχουμε ανακαλύψει στη βιβλιογραφία κάποια ικανοποιητική εξήγηση, και αφού δεν θεωρούμε εαυτούς ειδικούς σε τέτοια ζητήματα, αφήνουμε το ερώτημα ανοιχτό.
6. Με τον ίδιο τρόπο σε άλλες περιοχές παριστάνουν π.χ. τα «άλογα». Βλ. και Πούχνερ, ό.π., σ. 91-92.
7. […] τον όρο «σουρεαλιστικό» τον χρησιμοποιούμε με την πλατιά ετυμολογική του σημασία και όχι με την πιο ειδική έννοια που έλαβε στα διάφορα κινήματα της τέχνης.

Ελένη Δάγκα
Σκηνογράφος-ενδυματολόγος

Διαβάστε εκτενέστερο απόσπασμα της έρευνας εδώ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (φωτ.: Πυροσβεστικό Σώμα)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε Βοιωτία και Δυτική Αττική: Στο μικροσκόπιο η γραμμή ρεύματος αιολικού πάρκου

15/08/2026 - 8:38πμ
Κύματα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαπενταύγουστος με Red Code και ισχυρούς βοριάδες – Πού είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

15/08/2026 - 8:10πμ
Φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο, στα Σελλιά. Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 (πηγή: iraklionews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στα Σελλιά – Δεν έχει οριοθετηθεί το μέτωπο

14/08/2026 - 11:29μμ
Πυρκαγιά στη περιοχή Σιβήρη στη Χαλκιδική. Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Χαλκιδική: 227 πυροσβέστες όλη τη νύχτα στη Σίβηρη – Κλειστός ο δρόμος προς Φούρκα

14/08/2026 - 9:58μμ
Αεροσκάφος επιχειρεί στη φωτιά στην Κω. Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 (πηγή: Βήμα της Κω)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κω: Μάχη στο Πυλί με πέντε εναέρια μέσα – Ενισχύσεις από τη Ρόδο

14/08/2026 - 8:32μμ
Καπνός από τη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο, δυτικά του Πλακιά προς Σούδα. Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 (πηγή: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Από τα Σελλιά προς τη Σούδα το πύρινο μέτωπο – Εκκενώσεις μέσω 112

14/08/2026 - 8:25μμ
Πυροσβεστικό ελικόπτερο ανεφοδιάστηκε με νερό από τη θάλασσα κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης φωτιάς στη Σίβηρη Χαλκιδικής. Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Παπανίκος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαπενταύγουστος σε Red Code: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε μεγάλο μέρος της χώρας

14/08/2026 - 7:45μμ
Ταξιδιώτες επιβιβάζονται στα πλοία που αναχωρούν από το λιμάνι του Λαυρίου για τα νησιά του Αιγαίου. Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ακριβιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια: Κανονικά από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Τι ισχύει για τους επιβάτες

14/08/2026 - 7:21μμ
Η φρεγάτα «Κίμων» κατά τον κατάπλου της στην Πάρο, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου (πηγή: Glomex / Parianos Typos)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάρος: Η φρεγάτα «Κίμων» απέδωσε τιμές στην Παναγία Εκατονταπυλιανή – Δείτε βίντεο

14/08/2026 - 6:57μμ
Κάτοικοι της Ρούσσας συμμετέχουν εθελοντικά στην ανέγερση κατοικίας για νεαρό ζευγάρι του χωριού (Πηγή: Facebook / Παναγιώτης Καλακίκος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρούσσα Έβρου: Ένα ολόκληρο χωριό χτίζει σπίτι για νεαρό ζευγάρι

14/08/2026 - 5:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλη κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (φωτ.: Πυροσβεστικό Σώμα)

Φωτιά σε Βοιωτία και Δυτική Αττική: Στο μικροσκόπιο η γραμμή ρεύματος αιολικού πάρκου

15 λεπτά πριν
Κύματα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Δεκαπενταύγουστος με Red Code και ισχυρούς βοριάδες – Πού είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

43 λεπτά πριν
Πολίτες διασχίζουν ένα κατάξερο πάρκο στο Λονδίνο, στις 14 Αυγούστου 2026. Σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι βροχές που προβλέπονται για την επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την ξηρασία, η οποία πλήττει τα δύο τρίτα της Αγγλίας (φωτ.: EPA / Andy Rain)

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στη Βρετανία – Προς το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της

9 ώρες πριν
Τα τείχη της Τραπεζούντας σε χαρακτικό (πηγή: antiqueprintsandmaps /commons.wikimedia.org)

«Η Τραπεζούντα ‘πάρθεν» – Οι συγκλονιστικοί στίχοι του Δ.Κ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη) για την άλωση της Τραπεζούντας, το 1461

9 ώρες πριν
Φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο, στα Σελλιά. Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 (πηγή: iraklionews.gr)

Ρέθυμνο: Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στα Σελλιά – Δεν έχει οριοθετηθεί το μέτωπο

9 ώρες πριν
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλά κατά την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αταρότ, στον χώρο του εγκαταλελειμμένου πρώην αεροδρομίου κοντά στο τείχος διαχωρισμού μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ραμάλας, στις 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Νετανιάχου: Αποκάλεσε τη Βρετανία «Ισλαμική Δημοκρατία» – Αντίδραση από το Λονδίνο

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV