pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Spiegel: Πιστεύετε στον Άγιο Βασίλη;

24/12/2018 - 10:11μμ
Spiegel: Πιστεύετε στον Άγιο Βασίλη;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Υπάρχει πραγματικά ο Άγιος Βασίλης; Τα παιδιά είναι όλο και πιο δύσπιστα. Αν και η πίστη στον μύθο μπορεί να ενθαρρύνει την κοινωνική συμπεριφορά τους, κάποια στιγμή –μεγαλώνοντας– πρέπει να αποδεχθούν την αλήθεια. Μόνο πότε; Ας είμαστε ειλικρινείς: τα Χριστούγεννα στη σύγχρονη μορφή τους βασίζονται στην ψευδαίσθηση της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη. Ωστόσο, τα παιδιά αγαπούν αυτό το ψέμα. Δεν έχει σημασία ότι η Coca-Cola συνέβαλε στην εξάπλωση του θρύλου του Άη Βασίλη.

Τα παιδιά μπορεί ήδη να αναρωτιούνται πώς ο παχουλός Άγιος Βασίλης μπορεί να περάσει μέσα από τη λεπτή καπνοδόχο.

Αν υπάρχει στο σπίτι. Αργά ή γρήγορα θα έχουν αμφιβολίες για την ύπαρξή του. Πώς οι γονείς χειρίζονται τις ερωτήσεις τότε; Έρευνα ενός Καναδού γιατρού μεταξύ 45 παιδιών σε ένα νοσοκομείο έδειξε ότι υπήρχαν αμφιβολίες για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη στην ηλικιακή ομάδα τεσσάρων έως επτά ετών. Αλλά το 80% των ερωτηθέντων εξακολουθούσε να πιστεύει στον άντρα με τη γενειάδα. Για τα παιδιά ηλικίας έως και τεσσάρων ετών, η πίστη στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη ήταν στο 100 % .

Το γεγονός ότι τα παιδιά πιστεύουν στον Άγιο δεν είναι μόνο επειδή οι γονείς τους το λένε: Από την ηλικία των τριών ετών, αρχίζει η λεγόμενη μαγική φάση για τα μικρά παιδιά. Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο των δικών του ενεργειών –δεν είναι ακόμα σε θέση να αναγνωρίσει και να λάβει άλλες θέσεις. Η διάκριση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας είναι δύσκολη γι’ αυτό.

Αυτό που δεν μπορεί να εξηγήσει σωστά γίνεται κατανοητό από τη μαγική λογική. Όταν βρέχει, τα σύννεφα φωνάζουν επειδή είναι λυπημένα. Ή η μπάλα είναι κάτω από το κρεβάτι επειδή θέλει να κοιμηθεί. Όλα αυτά τα πράγματα υπάρχουν «πραγματικά» στην πραγματικότητα του παιδιού –συμπεριλαμβανομένων των χαρακτήρων των παραμυθιών. Ή απλά ο Άγιος Βασίλης. Επιπλέον, οι γονείς δεν αμφισβητούνται ακόμα κριτικά. «Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πιστεύουν ότι οι πληροφορίες προέρχονται από ανθρώπους με τους οποίους έχουν θετικές εμπειρίες από την άποψη της αλήθειας», λέει ο ψυχολόγος Ουλφ Λιτσκόφκι του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Μια αλλαγή συμβαίνει στα παιδιά μόνο όταν μπορούν να αντιληφτούν διαφορετικές προοπτικές και να ανταποκριθούν περισσότερο στη λεγόμενη θεωρία του νου.

«Όταν τα παιδιά είναι σε αυτή τη θέση, βρίσκουν επίσης ευκολότερο να δεχτούν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι απλώς ένας μύθος», λέει ο Λιτσκόφσκι. Αυτό συμβαίνει σε παιδιά ηλικίας πέντε ή έξι ετών. Συνειδητοποιούν λοιπόν ότι ο άνδρας με το κόκκινο παλτό και την γενειάδα είναι ο Άγιος Βασίλης, αλλά από την άλλη πλευρά είναι απλά ένας άνδρας. Και ίσως ο γείτονας με τη φορεσιά.

Η πίστη στον Άγιο Βασίλη είναι επομένως ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης και της σκέψης των παιδιών. Και θα μπορούσε ακόμη και να προωθήσει την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η ψυχίατρος Λίντα Μπρεν του παιδικού νοσοκομείου Alder Hey στο Λίβερπουλ έγραψε σε ένα περιοδικό το 2004 ότι οι πεποιθήσεις για τον Άη Βασίλη θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Στις λίστες επιθυμίας τους, τα παιδιά θα συμπεριλάμβαναν συχνά τους άρρωστους και τους αδύναμους. Επιπλέον, η αξιολόγηση του Άγιου Βασιλη για το αν τα παιδιά συμπεριφέρονται καλά ή κακά θα ενίσχυε την ηθική κρίση. Ο φιλάνθρωπος Άγιος με τη γενειάδα συμβολίζει την ανησυχία και τη γενναιοδωρία, καταλήγει η Μπρεν.

Επιπλέον, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι ο Άγιος Βασίλης θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά. Το 2009, Καναδοί ερευνητές ανέλυσαν δύο μελέτες από το 1896 και το 1979, στις οποίες μετείχαν συνολικά 1.500 παιδιά . Πολλά παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 13 ετών δήλωσαν ότι απογοητεύτηκαν (1896: 22%, 1979: 39%) όταν έμαθαν την αλήθεια. Ότι εξαπατήθηκαν από τους γονείς, ωστόσο, αισθάνθηκε μόνο το 2-6%.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην λένε γενικά στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει.

Τα παιδιά στη μαγική φάση πιστεύουν στα παραμύθια και τους θρύλους και η άρνηση της ιστορίας του Άγιου Βασίλη δεν τους προστατεύει. Εάν τα παιδιά επιστρέψουν στο σπίτι τους με ερωτήσεις, οι γονείς πρέπει πρώτα να ελέγξουν προσεκτικά τι πιστεύει το παιδί. Η πίστη μπορεί έτσι να μετατραπεί σε συνήθεια. Και συχνά τα παιδιά είναι ακόμη υπερήφανα που είναι ήδη μεγάλα και συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι με τα μικρότερα αδέλφια τους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Spiegel.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Το αγροτικό μέτωπο σε κρίσιμη καμπή: Ζητούν απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Κλιμακώνουν τα μπλόκα με 48ωρους αποκλεισμούς και μπλακ άουτ

7/01/2026 - 8:37μμ
Λουλούδια σε κολόνα επί της Εγνατίας, στο σημείο όπου παρασύρθηκε η 21χρονη Έμμα (φωτ. αρχείου pontosnews.gr:  Έλλη Τσολάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη για το θάνατο της Έμμας, με κατηγορούμενη την συνοδηγό του μοιραίου αυτοκινήτου

7/01/2026 - 7:41μμ
ΚΟΣΜΟΣ

DiscoverEU: Πάνω από 40.000 δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νέους και νέες από όλη την ΕΕ

7/01/2026 - 6:44μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Απογοήτευση και δυσαρέσκεια από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση

7/01/2026 - 5:35μμ
Στον εισαγγελέα πρωτοδικών Σερρών οδηγήθηκε ο ανήλικος που συνελήφθη για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 17χρονου (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Εκτεταμένα και πολλαπλά τραύματα σε ζωτικά όργανα δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση του 17χρονου – Τι καταγγέλλει το «Χαμόγελο του παιδιού»

7/01/2026 - 4:18μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δικάζονται οι δύο πρώην αστυνομικοί για βία και σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος των παιδιών τους

7/01/2026 - 1:52μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος, ένας άνδρας γύρω στα 30, που φορά μαύρα ρούχα
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βίντεο-ομολογία του δράστη της φονικής επίθεσης στο πανεπιστήμιο Brown – Αμετανόητος για τις πράξεις του

7/01/2026 - 1:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: «Πορτοκαλί προειδοποίηση» λόγω επικινδύνων καιρικών φαινομένων – Ποιες περιοχές αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία

7/01/2026 - 12:56μμ
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο κέντρο της Αθήνας οι παραγωγοί και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών – «Ένας αγώνας επιβίωσης»

7/01/2026 - 11:58πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/ToKlik/Δήμητρα Κούτρα)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ανοιχτά τα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα – Ανακοινώνεται πακέτο κυβερνητικών μέτρων

7/01/2026 - 10:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Το αγροτικό μέτωπο σε κρίσιμη καμπή: Ζητούν απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Κλιμακώνουν τα μπλόκα με 48ωρους αποκλεισμούς και μπλακ άουτ

24 λεπτά πριν
Ο Παύλος Ασλανίδης σε εκδήλωση για τα Τέμπη (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών: Ασλανίδης κατά Καρυστιανού για το νέο κόμμα – «Κανείς δεν είναι μαζί της»

51 λεπτά πριν
Λουλούδια σε κολόνα επί της Εγνατίας, στο σημείο όπου παρασύρθηκε η 21χρονη Έμμα (φωτ. αρχείου pontosnews.gr:  Έλλη Τσολάκη)

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη για το θάνατο της Έμμας, με κατηγορούμενη την συνοδηγό του μοιραίου αυτοκινήτου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ο ΟΦΗ συμπλήρωσε την οκτάδα – Το πρόγραμμα των προημιτελικών

2 ώρες πριν

DiscoverEU: Πάνω από 40.000 δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νέους και νέες από όλη την ΕΕ

2 ώρες πριν
Σκίτσο του Φ. Κτενίδη σε σχετικά νεαρή ηλικία (με δυσανάγνωστη υπογραφή), και το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους της «Ποντιακής Εστίας» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ιανουάριος 1950: Κυκλοφορεί το 1ο τεύχος της «Ποντιακής Εστίας» – Η έκκληση προς τους αναγνώστες, το όνειρο του Φίλωνα Κτενίδη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign