pontosnews.gr
Τρίτη, 18/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί η περιουσία των Ελλήνων της Χειμάρρας μπήκε στο στόχαστρο του Ράμα

18/12/2018 - 12:40μμ
Γιατί η περιουσία των Ελλήνων της Χειμάρρας μπήκε στο στόχαστρο του Ράμα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τον Οκτώβριο του 2017 μπουλντόζες και πολύ μεγάλη αστυνομική δύναμη έκαναν την εμφάνισή τους στη Χειμάρρα, και παρά την τότε απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνα, τελικά κατεδάφισαν ένα ημιτελές κτίσμα και ένα βενζινάδικο που ανήκαν σε ομογενείς, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης «Νέα Χειμάρρα» για χώρους πρασίνου και τουριστικές κατοικίες. Συνολικά 19 οικογένειες είχαν πάρει ειδοποιητήρια εκείνη την περίοδο, ενώ τα πρώτα ειδοποιητήρια είχαν σταλεί ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2016. Τον Αύγουστο του 2015, άλλωστε, το αλβανικό κράτος είχε προχωρήσει και στην κατεδάφιση του ναού του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες.

Το σχέδιο του Άντι Ράμα για τη «Ριβιέρα» της Αλβανίας δεν είναι καινούργιο, αντίθετα χρονολογείται από την επομένη της εκλογής του, το 2013.

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει λάβει κατά καιρούς για το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, τώρα φαίνεται να βάζει και πάλι μπρος το σχέδιο του. Στόχος είναι να γίνει ανάπλαση και να αναπτυχθούν τουριστικά παραθαλάσσιοι οικισμοί του Δήμου Χειμάρρας, ωστόσο οι ομογενείς καταγγέλλουν προσπάθειες υφαρπαγής περιουσιών μέσω τόσο της άρνησης να εξαιρεθούν από το σχέδιο απαλλοτριώσεων τα κατοικήσιμα σπίτια, όσο και της «δυσκολίας» να εγγραφούν άμεσα στο υποθηκοφυλακείο οι ελληνικές περιουσίες.

Επιπλέον θεωρούν ότι το master plan που προβλέπει διπλασιασμό των κατοίκων θα οδηγήσει σε αλλοίωση του πληθυσμού – όταν ολοκληρωθούν τα Τουριστικά Χωριά που κρατικοποιήθηκαν το 2016 με διαδικασίες εξπρές θα μπορούν να μείνουν μέχρι και 14.000 άτομα.


(Πηγή: «Πρώτο Θέμα»)

Η Ομόνοια έχει καταγγείλει ότι οι (κατά τον Έντι Ράμα) κρατικές ιδιοκτησίες που περιέρχονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας στην ουσία είναι εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκουν σε ομογενείς ή είναι εκκλησιαστική περιουσία. Ακόμα, ο πολιτικός φορέας της ελληνικής μειονότητας σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες, κάτι που αποδεικνύεται από τους τίτλους που δόθηκαν την τελευταία πενταετία. Παρ’ όλα αυτά, μιας και οι τίτλοι σε πολλές περιπτώσεις ήταν μια ψηφοθηρική κίνηση, δεν έχει γίνει εγγραφή στα τοπικά υποθηκοφυλακεία.

Εκτός από την αυθαίρετη παραχώρηση στο υπουργείο Τουρισμού της ευρύτερης παραθαλάσσιας ζώνης σε Δρυμάδες, Βούνο και Χειμάρρα (συνολική έκταση 2.941.059 τ.μ.), σε λίγες ημέρες αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή νόμος που προβλέπει ότι όλες οι γεωργικές εκτάσεις που έχουν δοθεί προς χρήση σε ομογενείς αγρότες και κτηνοτρόφους δεν θα πρέπει να ανήκουν στα οικόπεδα που με νόμο έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικές επενδύσεις.


Ο δήμαρχος Χειμάρρας (αριστερά) με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας

Οι επικριτές του Αλβανού πρωθυπουργού έχουν επισημάνει ότι στο πλευρό του έχει μεγαλοεργολάβους και οικονομικά συμφέροντα που είναι «χορηγοί του σοσιαλιστικού κόμματος». Επιπλέον ο δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, από τον οποίο το ελληνικό κράτος αφαίρεσε το 2017 την ελληνική ιθαγένεια, έχει κατηγορηθεί ως «πρόθυμος» να υπηρετήσει το σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης.

Για τα Τίρανα η περιοχή της Χειμάρρας είναι ένα «προβληματικό φιλέτο» λόγω του ελληνικού πληθυσμού.

«Το ανθελληνικό σχέδιο κατά της Χειμάρρας κορυφώνεται με την τελευταία απόφαση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα που απογυμνώνει τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας από τα περιουσιακά τους στοιχεία εξαναγκάζοντάς τα να μην μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους και να μεταναστεύσουν», λέει στο Πρώτο Θέμα ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ομόνοιας Φρέντης Μπελέρης, ο οποίος ζητά να υπάρξει κινητοποίηση ελληνικών και διεθνών παραγόντων ώστε οι ομογενείς της Χειμάρρας να μην είναι οι τελευταίοι των Ελλήνων σε αυτά τα χώματα.

Προς το παρόν, όπως έγραφε πριν από λίγες ημέρες το himara.gr, οι αρμόδιες Αρχές κατήρτισαν νέο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο δεν θα γίνει καμία κατεδάφιση σπιτιών Ελλήνων. Ταυτοχρόνως οι κάτοικοι έλαβαν τη δέσμευση για την άμεση εγγραφή των περιουσιών τους στο υποθηκοφυλακείο. Να σημειωθεί ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 11 Δεκεμβρίου εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να προχωρήσει στην τουριστική αξιοποίηση οικοπέδων που ανήκουν και σε Έλληνες χαρακτηριζόταν «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, πάντως, μιλώντας στο κανάλι News24 επέμεινε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει κρατικά ακίνητα και ότι όσα βρίσκονται στην περιοχή της Χειμάρρας δεν ανήκουν σε ιδιώτες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος στο Τορόντο: Η Παναγία Σουμελά ένωσε τους Πόντιους της ομογένειας

17/08/2026 - 3:14μμ
(Φωτ.: perrynhalkitis.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Επίτιμος διδάκτορας του ΠΑΔΑ ο ομογενής ακαδημαϊκός Παράσχος Χαλκίτης

17/08/2026 - 12:52μμ
Στο μέσο η Λίζα Κουτσαπλή, στην εκδήλωση που έγινε στο χωριό της, τα  Τσιμάνδρια Λήμνου (φωτ.: limnosfm100.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Αυστραλία στη Λήμνο: Η ομογενής που σώζει τις φωτογραφίες ενός ολόκληρου νησιού

14/08/2026 - 10:46μμ
Χορούς του Πόντου θα απολαύσουν και φέτος όσοι πάνε στο The Northcote Festival, στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/The Northcote Festival)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακά στο Northcote Festival της Μελβούρνης

13/08/2026 - 11:11μμ
(Φωτ.:  «Εθνικός Κήρυξ» / Δημήτρης Βοχαΐτης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χαμός στο Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων του Ντάνφορθ στο Τορόντο

13/08/2026 - 9:45μμ
Δεκαπενταύγουστος 2025 στη Παναγία Σουμελά του Keilor East, στη Μελβούρνη (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος στη Μελβούρνη: Πόντιοι, Κρητικοί και Καλύμνιοι στήνουν μεγάλο ελληνικό πανηγύρι

12/08/2026 - 8:11μμ
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά (φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος: Εσπερινός και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Τορόντο

12/08/2026 - 2:24μμ
Στιγμιότυπο από το Taste of the Danforth 2026, στο Τορόντο του Καναδά (φωτ.: Beach Metro / Alizée Legrain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Η Ντάνφορθ μύρισε ξανά Ελλάδα – Περίπου 2 εκατ. επισκέπτες στο φεστιβάλ

11/08/2026 - 2:24μμ
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

10/08/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

10/08/2026 - 10:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Γαστούνη Ηλείας: Επίθεση Ρομά σε αστυνομικούς με δύο τραυματίες – Απελευθέρωσαν 18χρονο συλληφθέντα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUEOKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ηρακλής, Άρης και ΑΕΛ τα πρώτα εισιτήρια της League Phase

4 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: x.com)

Σίφνος: Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα διερευνήσει τα αιτία της πτώσης του ελικοπτέρου

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Χαλκιδική: Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο SEATRAC στα Νέα Φλογητά

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου ΠΣ / EUROKINISSI)

Τροιζήνα: Συνελήφθη 40χρονος για πυρκαγιά από πρόθεση – Εξετάζεται η εμπλοκή του σε 9 ακόμη εμπρησμούς

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Περιοδικόν «Φωτεινή Γραμμή»)

50 χρόνια αρχιερατείας για τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο – Η τιμητική Θεία Λειτουργία στο Αίγιο

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV