pontosnews.gr
Κυριακή, 16/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί η περιουσία των Ελλήνων της Χειμάρρας μπήκε στο στόχαστρο του Ράμα

18/12/2018 - 12:40μμ
Γιατί η περιουσία των Ελλήνων της Χειμάρρας μπήκε στο στόχαστρο του Ράμα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον Οκτώβριο του 2017 μπουλντόζες και πολύ μεγάλη αστυνομική δύναμη έκαναν την εμφάνισή τους στη Χειμάρρα, και παρά την τότε απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνα, τελικά κατεδάφισαν ένα ημιτελές κτίσμα και ένα βενζινάδικο που ανήκαν σε ομογενείς, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης «Νέα Χειμάρρα» για χώρους πρασίνου και τουριστικές κατοικίες. Συνολικά 19 οικογένειες είχαν πάρει ειδοποιητήρια εκείνη την περίοδο, ενώ τα πρώτα ειδοποιητήρια είχαν σταλεί ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 2016. Τον Αύγουστο του 2015, άλλωστε, το αλβανικό κράτος είχε προχωρήσει και στην κατεδάφιση του ναού του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες.

Το σχέδιο του Άντι Ράμα για τη «Ριβιέρα» της Αλβανίας δεν είναι καινούργιο, αντίθετα χρονολογείται από την επομένη της εκλογής του, το 2013.

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει λάβει κατά καιρούς για το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, τώρα φαίνεται να βάζει και πάλι μπρος το σχέδιο του. Στόχος είναι να γίνει ανάπλαση και να αναπτυχθούν τουριστικά παραθαλάσσιοι οικισμοί του Δήμου Χειμάρρας, ωστόσο οι ομογενείς καταγγέλλουν προσπάθειες υφαρπαγής περιουσιών μέσω τόσο της άρνησης να εξαιρεθούν από το σχέδιο απαλλοτριώσεων τα κατοικήσιμα σπίτια, όσο και της «δυσκολίας» να εγγραφούν άμεσα στο υποθηκοφυλακείο οι ελληνικές περιουσίες.

Επιπλέον θεωρούν ότι το master plan που προβλέπει διπλασιασμό των κατοίκων θα οδηγήσει σε αλλοίωση του πληθυσμού – όταν ολοκληρωθούν τα Τουριστικά Χωριά που κρατικοποιήθηκαν το 2016 με διαδικασίες εξπρές θα μπορούν να μείνουν μέχρι και 14.000 άτομα.


(Πηγή: «Πρώτο Θέμα»)

Η Ομόνοια έχει καταγγείλει ότι οι (κατά τον Έντι Ράμα) κρατικές ιδιοκτησίες που περιέρχονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας στην ουσία είναι εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκουν σε ομογενείς ή είναι εκκλησιαστική περιουσία. Ακόμα, ο πολιτικός φορέας της ελληνικής μειονότητας σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες, κάτι που αποδεικνύεται από τους τίτλους που δόθηκαν την τελευταία πενταετία. Παρ’ όλα αυτά, μιας και οι τίτλοι σε πολλές περιπτώσεις ήταν μια ψηφοθηρική κίνηση, δεν έχει γίνει εγγραφή στα τοπικά υποθηκοφυλακεία.

Εκτός από την αυθαίρετη παραχώρηση στο υπουργείο Τουρισμού της ευρύτερης παραθαλάσσιας ζώνης σε Δρυμάδες, Βούνο και Χειμάρρα (συνολική έκταση 2.941.059 τ.μ.), σε λίγες ημέρες αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή νόμος που προβλέπει ότι όλες οι γεωργικές εκτάσεις που έχουν δοθεί προς χρήση σε ομογενείς αγρότες και κτηνοτρόφους δεν θα πρέπει να ανήκουν στα οικόπεδα που με νόμο έχουν χαρακτηριστεί στρατηγικές επενδύσεις.


Ο δήμαρχος Χειμάρρας (αριστερά) με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας

Οι επικριτές του Αλβανού πρωθυπουργού έχουν επισημάνει ότι στο πλευρό του έχει μεγαλοεργολάβους και οικονομικά συμφέροντα που είναι «χορηγοί του σοσιαλιστικού κόμματος». Επιπλέον ο δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, από τον οποίο το ελληνικό κράτος αφαίρεσε το 2017 την ελληνική ιθαγένεια, έχει κατηγορηθεί ως «πρόθυμος» να υπηρετήσει το σχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης.

Για τα Τίρανα η περιοχή της Χειμάρρας είναι ένα «προβληματικό φιλέτο» λόγω του ελληνικού πληθυσμού.

«Το ανθελληνικό σχέδιο κατά της Χειμάρρας κορυφώνεται με την τελευταία απόφαση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα που απογυμνώνει τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας από τα περιουσιακά τους στοιχεία εξαναγκάζοντάς τα να μην μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους και να μεταναστεύσουν», λέει στο Πρώτο Θέμα ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ομόνοιας Φρέντης Μπελέρης, ο οποίος ζητά να υπάρξει κινητοποίηση ελληνικών και διεθνών παραγόντων ώστε οι ομογενείς της Χειμάρρας να μην είναι οι τελευταίοι των Ελλήνων σε αυτά τα χώματα.

Προς το παρόν, όπως έγραφε πριν από λίγες ημέρες το himara.gr, οι αρμόδιες Αρχές κατήρτισαν νέο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο δεν θα γίνει καμία κατεδάφιση σπιτιών Ελλήνων. Ταυτοχρόνως οι κάτοικοι έλαβαν τη δέσμευση για την άμεση εγγραφή των περιουσιών τους στο υποθηκοφυλακείο. Να σημειωθεί ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 11 Δεκεμβρίου εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να προχωρήσει στην τουριστική αξιοποίηση οικοπέδων που ανήκουν και σε Έλληνες χαρακτηριζόταν «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, πάντως, μιλώντας στο κανάλι News24 επέμεινε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει κρατικά ακίνητα και ότι όσα βρίσκονται στην περιοχή της Χειμάρρας δεν ανήκουν σε ιδιώτες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εικόνες από το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Σίδνεϊ – Έντονη η παρουσία των ποντιακών συλλόγων της Νέας Νότιας Ουαλίας

16/11/2025 - 4:27μμ
Οι τέσσερις ομογενείς μαθήτριες με τα βραβεία τους (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων διακρίθηκαν σε διαγωνισμό λογοτεχνίας

16/11/2025 - 12:29μμ
Αριστερά, ο Γιάννης Ερμείδης όταν είχε πρωτοφτάσει στην Αυστραλία και δεξιά το 2024 στην Αθήνα (φωτ.: neoskosmos.com/facebook/Jim Massis Killa)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: «Έφυγε» ο φωτογράφος της ομογένειας Γιάννης Ερμείδης

16/11/2025 - 8:37πμ
Η προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Αυστραλίας, Γεωργία Δημοπούλου (φωτ.: ΕΟΤ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επαναλειτουργεί το γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη

15/11/2025 - 8:14μμ
O Ελληνομερικανός΄Τζον Κάλαμος οιράζεται την ιστορία της υπηρεσίας του στην Πολεμική Αεροπορία και πώς αυτή επηρέασε αργότερα την απόφασή του να ιδρύσει την επενδυτική του εταιρεία (φωτ.: A. P. / Greek Reporter)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από πιλότος, πανίσχυρος επενδυτής διεθνώς – Η ιστορία του Ελληνοαμερικανού Βετεράνου Τζον Κάλαμος

15/11/2025 - 12:50μμ
(Φωτ: Από το αρχείο της Γεωργίας Πολίτη, για τη σειρά Darwin DiverCity 3 – Οι Έλληνες του Ντάργουιν/greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κληρονομιά των Καλύμνιων στο Ντάργουιν: Ένας αιώνας παράδοσης και προσφοράς από την οικογένεια Πονίρη

14/11/2025 - 9:45πμ
Ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου δρ. Π. Διαμαντής (τρίτος από αριστερά) μαζί με μαθητές του κολεγίου, στην αναμνηστική πλάκα και την ελιά που φυτεύτηκε στη μνήμη του Τζορτζ Τρελόαρ (φωτ.: Συντονιστική Επιτροπή για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κληρονομιά του Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ επέστρεψε στο σχολείο που τον διαμόρφωσε

13/11/2025 - 12:27μμ
(Φωτ.: greekherald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Κρητικοί του Σίδνεϊ τίμησαν την Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου με μια συγκινητική εκδήλωση

12/11/2025 - 2:02μμ
Ο Τζορτζ Πετρίδης με μια από της «Ελληνικές κεφαλές» του (φωτ.: Simatos/Cadena)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τζορτζ Πετρίδης: Ο γλύπτης με καταγωγή από τη Σμύρνη ταξιδεύει τις «Ελληνικές κεφαλές» σε ολόκληρο τον κόσμο

11/11/2025 - 9:58μμ
Ζωγραφιά της ελληνικής σημαίας από μικρή ομογενή της Αυστραλίας (φωτ.: facebook/Modern Greek Teachers' Association of Victoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Ισχυρή η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας σε σχέση με ΗΠΑ και Καναδά – Εξαίρεση στο φαινόμενο εξασθένησης των γλωσσών των μειονοτήτων

9/11/2025 - 10:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Δύσκολα τον Άρη ο Παναθηναϊκός – Συνέχισε αήττητος ο Ολυμπιακός

10 λεπτά πριν
Χαρακτικό από το Yakov Arzanov & David Arzanov, «The experience of writing of the history of the Kingdom of Armenia» (πηγή: commons.wikimedia.org)

Ζαρμάιρ Χαϊγκαζουνί: Ένας Αρμένιος βασιλιάς στον Τρωικό Πόλεμο

38 λεπτά πριν
Η προκλητική φωτογραφία του τουρκικού υπουργείο Άμυνας (φωτ.: x.com / tcsavunma)

Τουρκική πρόκληση στην Κύπρο: F-16 πέταξαν πάνω από την «Πράσινη Γραμμή»

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Πολυτεχνείο: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς – Ποιοι σταθμοί του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Δολοφονία Γιάννη Λάλα: Ποινική δίωξη για σωρεία κατηγοριών στους τέσσερις συλληφθέντες

2 ώρες πριν

ΕΠΟΝΑ: Έρχεται το «Αντάμωμαν 2025» – Επετειακό, γιορταστικό, και πολύ-πολύ δυνατό!

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign