pontosnews.gr
Σάββατο, 12/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι ΗΠΑ ιδρύουν κουρδικό κράτος στη Βόρεια Συρία και η Τουρκία οφείλει να αντιδράσει – Γιατί ενδιαφέρει Ελλάδα και Κύπρο

11/12/2018 - 2:49μμ
Οι ΗΠΑ ιδρύουν κουρδικό κράτος στη Βόρεια Συρία και η Τουρκία οφείλει να αντιδράσει – Γιατί ενδιαφέρει Ελλάδα και Κύπρο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Του Mehmet Acet (Μεχμέτ Ατζέτ), εφ. Yeni Şafak.

Οι ιμπεριαλιστές, που σχεδιάζουν την δημιουργία εθνών-κρατών στην περιοχή μας, έχουν αρχίσει και πάλι τα παιχνίδια στα νότια σύνορά μας. Αυτό δεν γίνεται μόνον εκεί, γίνεται και σ’ άλλα μέρη, όμως εδώ έχει αποκαλυφθεί και ο λόγος που το κάνουν. Δεν μιλάω για κάτι καινούριο, αλλά για νέα στοιχεία που έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να έρχονται στην επιφάνεια. Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι «παραβιάσεις δικαιωμάτων» οι οποίες αφορούν την εκπαίδευση αποκαλύπτουν το σχέδιο που κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά. Η εκμάθηση άλλων γλωσσών παρεμποδίζεται, και αυτό δεν αφορά μόνο τα κουρδικά. Στα σχολεία τα παιδιά των αραβικών οικογενειών απαγορεύεται να διδάσκονται τα μαθήματά τους στα αραβικά, ενώ όσοι επιμένουν, εξωθούνται σε προσφυγιά και εγκατάσταση σε περιοχές όπου διδάσκονται τα αραβικά.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οικοδομείται ένα ομογενοποιημένο «κουρδικό έθνος» στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μπορούμε να δώσουμε ως εξής τον ακριβή ορισμό αυτού που ονομάζουμε ιμπεριαλισμό: Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα στη δική τους γεωγραφία, καλούν τις εθνικές ομάδες να ενωθούν για να λύσουν τα προβλήματά τους, ενώ όταν προκύπτουν ορισμένα προβλήματα μεταξύ των κοινοτήτων στη δική μας περιοχή, μάς λένε ότι «αφού έχετε μεταξύ σας προβλήματα, καλό είναι να χωριστείτε, να κάνετε δικά σας κράτη».

Θέλω να πω λοιπόν το εξής… Αυτό που προσπαθούν να μας επιβάλλουν χρόνια τώρα εδώ στην Τουρκία ως «Κουρδικό Πρόβλημα και Πρόβλημα Κουρδικής Γλώσσας», τώρα θα μας το σερβίρουν μέσω Συρίας, με την είσοδο εκεί του PKK και του κουρδικού κράτους που χτίζεται εκεί. 

Γι’ αυτό έδωσαν στους Κούρδους χιλιάδες φορτηγά με όπλα;
Το κράτος του ΡΚΚ που δημιουργείται στα ανατολικά του Ευφράτη, δεν θα το αναλύσουμε απλά ως ένα πρόβλημα ασφάλειας που απειλεί την «επιβίωση της Τουρκίας», αλλά υπό το πρίσμα και τις διαστάσεις που αναφέραμε παραπάνω. Επειδή ήταν σαφές ότι, δεν θα αρκεστούν στο σχηματισμό αυτού του κράτους-μπουτίκ στα βόρεια της Συρίας, αλλά θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο πράγμα μέσω του PKK και στην από δω πλευρά των συνόρων, σε μια περίοδο που η Τουρκία αντιμετωπίζει «πρόβλημα σταθερότητας».

Τότε μπορούμε να πούμε το εξής: Εάν είχε πετύχει το εγχείρημα του PKK με τα χαντάκια στις πόλεις της ΝΑ Τουρκίας, εάν είχε εφαρμοστεί το «Σχέδιο Ροζάβα» και στα εδάφη της Τουρκίας, και εάν είχε πετύχει το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τότε ίσως σήμερα οι οικογένειες των παιδιών που θα ζητούσαν να διδάσκονται στα τουρκικά, να αναγκάζονταν σε εκτοπισμό και στην προσφυγιά, όπως γίνεται ήδη στη βόρεια Συρία.

Έχουν καθοριστεί οι στόχοι σε μια στρατιωτική επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη
Τώρα, ας έλθουμε στις προετοιμασίες που έχουν γίνει από πλευράς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη:

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από στρατιωτικούς κύκλους, οι ΤΕΔ ολοκλήρωσαν τον προγραμματισμό μιας πιθανής επιχείρησης στην περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του Ευφράτη. Οι πηγές μας μιλάνε για «επιχειρήσεις σημείου». Όταν μιλάμε για «επιχειρήσεις σημείου», εννοούμε επιχειρήσεις εναντίον περιοχών όπου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του YPG στις περιοχές κοντά στα σύνορα. Πρόκειται για 150 σημεία στόχους.

Αναφέρεται επίσης ότι οι ΤΕΔ έχουν την ικανότητα να διεξάγουν αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς να εισέλθουν στον εναέριο χώρο και το έδαφος της Συρίας. Τα αεροπλάνα μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε βάθος 30 χιλιομέτρων χωρίς να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο. Αυτό το εύρος μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω από τα πυροβόλα του στρατού ξηράς. Άλλωστε, η εγκατάσταση των δυνάμεων του YPG είναι προσανατολισμένη προς την Τουρκία, κοντά στα σύνορα, γεγονός που διευκολύνει αυτές τις επιχειρήσεις. Λαμβανομένων υπόψη των μέχρι τούδε εμπειριών, ο YPG δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιχειρησιακά στο πεδίο της μάχης τις ΤΕΔ ανατολικά του Ευφράτη.

Η Τουρκία αναζητεί επιλογές για να εξασφαλίσει το μέλλον της, μπροστά στις απειλές που προέρχονται από τις ΗΠΑ
Όσο για το ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να πραγματοποιήσει η Τουρκία αυτές τις επιχειρήσεις, το ξέρουν πλέον όλοι, ακόμα και ο κουφός σουλτάνος της Αιγύπτου!

Οι ΗΠΑ με αυξανόμενες πιέσεις από καιρού εις καιρόν, προσπαθούν να εμποδίσουν την Άγκυρα να αναλάβει δράση.

Γνωρίζουμε ότι στην τουρκική πρωτεύουσα, τόσο οι στρατιωτικοί όσο και οι κύκλοι της κυβέρνησης και του κράτους, συζητούν εδώ τις διατιθέμενες «επιλογές» και γίνεται ανταλλαγή απόψεων για το θέμα.

Πριν από λίγες ημέρες μίλησα σε έναν απόστρατο αρχηγό κλάδου των ΤΕΔ, ο οποίος μου είπε ότι το θέμα αυτό συζητείται συχνά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να κινηθεί αυτοβούλως, χωρίς να σκύψει το κεφάλι στις απειλές των ΗΠΑ. Φυσικά αυτό δεν είναι μια εύκολη επιλογή. Προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας επισκέφθηκε την Άγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος στην ουσία μας είπε «προσέξτε, μην κάνετε κάτι χωρίς την έγκρισή μας». Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα κινηθεί με βάση αυτά που είπε ο Τζέφρι.

Τέλος, να πούμε κι αυτό: Η ευαισθησία και η δέσμευση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε αυτά τα θέματα, είναι σε απόλυτο συγχρονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και αυτό, έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτά που λέει ο Τζέφρι!

Μεχμέτ Ατζέτ
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την υπογραφή του τριμερούς πλαισίου ΗΠΑ-Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον, στις 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: US Department of State / James C. Pan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Λίβανος: Για τον Οκτώβριο μετατίθενται οι κρίσιμες συνομιλίες στη Ρώμη

12/09/2026 - 10:15πμ
Η είσοδος του νοσοκομείου στις Σέρρες (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση-θρίλερ στις Σέρρες: Ένοπλοι «ΟΠΚΕ» άρπαξαν κρατούμενο από το νοσοκομείο

12/09/2026 - 9:28πμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ ηγετών χωρών των BRICS (φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

12/09/2026 - 8:50πμ
Λίγα λουλούδια από θαυμαστές, έξω από το σπίτι του Γιώργου Μαζωνάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: «Καίει» τους γιατρούς ο οδηγός ταξί – Τι ερευνά η ΑΑΔΕ

12/09/2026 - 8:29πμ
Πλησιάζει η ώρα που οι ομπρέλες θα θυμηθούν την κανονική χρήση τους (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού – Αρχικά από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, οι υπόλοιποι υπομονή

12/09/2026 - 8:10πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη στη Βρετανία: Ένας 52χρονος ομολόγησε ότι ενθάρρυνε βιασμούς αναίσθητων γυναικών σε διαδικτυακό φόρουμ

11/09/2026 - 11:58μμ
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γεώργιος» τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Καταστροφής της Σμύρνης

11/09/2026 - 11:39μμ
(Φωτ. αρχείου: 
EPA-DPA / Hubert Michael Boesl)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η CIA αποχαρακτήρισε απόρρητα έγγραφα για την Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

11/09/2026 - 10:42μμ
Από την περσινή αναβίωση του εθίμου (φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής)
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής: Ήρθε η ώρα για το πατροπαράδοτο κεσκέκι!

11/09/2026 - 10:13μμ
(Πηγή: ΑΑΔΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Διπλό χτύπημα στο «Ελ. Βενιζέλος» – Κατάσχεση 477.000 λαθραίων τσιγάρων

11/09/2026 - 9:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την υπογραφή του τριμερούς πλαισίου ΗΠΑ-Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον, στις 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: US Department of State / James C. Pan)

Ισραήλ-Λίβανος: Για τον Οκτώβριο μετατίθενται οι κρίσιμες συνομιλίες στη Ρώμη

8 λεπτά πριν
Ιστορικό οπτικό υλικό προβάλλεται κατά τη διάρκεια της επετειακής παράστασης της 9ης Σεπτεμβρίου 2022 (φωτ.: İzmir Büyükşehir Belediyesi)

Σμύρνη 1922: Τριάντα δευτερόλεπτα σιωπής για τη φωτιά – Οι νεκροί έμειναν έξω από τη μνήμη

32 λεπτά πριν
Η είσοδος του νοσοκομείου στις Σέρρες (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Απόδραση-θρίλερ στις Σέρρες: Ένοπλοι «ΟΠΚΕ» άρπαξαν κρατούμενο από το νοσοκομείο

55 λεπτά πριν
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

1 ώρα πριν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ ηγετών χωρών των BRICS (φωτ.: EPA)

Πούτιν: Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

2 ώρες πριν
Λίγα λουλούδια από θαυμαστές, έξω από το σπίτι του Γιώργου Μαζωνάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Θάνατος Μαζωνάκη: «Καίει» τους γιατρούς ο οδηγός ταξί – Τι ερευνά η ΑΑΔΕ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV