pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χρύσα Παραδείση, η κορυφαία Ελληνίδα μαγείρισσα όλων των εποχών

Γεννήθηκε στη Σμύρνη και ήρθε στην Ελλάδα το 1922

6/12/2018 - 1:54μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Χρύσα Παραδείση με τις εκπληκτικές συνταγές για φαγητά και γλυκά έκανε την ελληνική μαγειρική πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο. Έχει χαρακτηριστεί η «σεφ των σεφ» στην Ελλάδα, o… θηλυκός Νίκος Τσελεμεντές, και όποιος μιλά γι’ αυτήν έχει να λέει για τις μαγικές συνταγές της. Οι σύγχρονοι σεφ την θεωρούν τεράστια δασκάλα, ενώ τα βιβλία της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι από τα πλέον ευπώλητα καθώς έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές.

Είναι η Χρύσα Παραδείση, η Σμυρνιά μαγείρισσα που έφυγε από τη ζωή το 1987 αφήνοντας ένα μοναδικό έργο στον κόσμο της μαγειρικής.

Η Χρύσα Παραδείση γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1910, και συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες Ελληνίδες δημιουργούς μαγειρικών και ζαχαροπλαστικών συνταγών. Το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Δημητρίου και της Κατίνας Καλλιάκου, ήρθε από τη Σμύρνη το ’22 με την Καταστροφή.

Ασχολήθηκε με τη μαγειρική από τη δεκαετία του 1940 μέχρι και το τέλος της ζωής της, ταξιδεύοντας σε πολυάριθμους προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη συλλογή γαστρονομικού υλικού. Η μεγάλη επιτυχία του έργου της οφείλεται στη δημιουργία συνταγών που διακρίνονται για τη σαφήνεια, την απλότητα και την ευκολία στην εφαρμογή τους, και βασίζονται στην υγιεινή διατροφή.

Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με εφημερίδες, γυναικεία περιοδικά αλλά και με το ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας εκπομπές γαστρονομικού ενδιαφέροντος, ενώ τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει, μεταξύ άλλων χωρών, στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Γνώρισε τον δημοσιογράφο και ιστορικό Αλέξανδρο Παραδείση και δεν έγινε ποτέ επαγγελματίας μαγείρισσα όπως ο Τσελεμεντές. Η φήμη της όμως μεγάλωνε μέσα από τα γραπτά της, από τις μοναδικές συνταγές που έδινε.

Η αρχή της συγγραφικής της καριέρας –που αργότερα απογειώθηκε– έγινε μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Γυναίκα και ακολούθησαν οι δικές της εκδόσεις.

Ήταν η εποχή που η τεχνολογία είχε αρχίσει να φτάνει και στην ελληνική κουζίνα, και οι νοικοκυρές ήθελαν μια μαγείρισσα να τις πάρει από το χέρι και να τις διδάξει τα μυστικά του καλού φαγητού και γλυκού.

Η Χρύσα Παραδείση έγινε η καλύτερη φίλη της σύγχρονης γυναίκας, εργαζόμενης και νοικοκυράς, της έδωσε ιδέες για το πώς να μαγειρεύει. Έγραψε βιβλία που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στα περισσότερα σπίτια – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, και όπου έφτασαν Έλληνες που δεν ξέχασαν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

• Πηγή: in.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων: Η Νέα Ιωνία υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή μνήμης και παράδοσης

12/06/2026 - 11:16πμ
Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου διά χειρός Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου (1931-2026): Η Αθήνα αποχαιρέτησε μια σπουδαία προσωπικότητα

12/06/2026 - 8:55πμ
Η Αγγέλα Χρήστου Μαγγανά είναι το μικρό κοριτσάκι στη φωτογραφία του εργοστασίου πλινθοκεραμοποιίας του Μικρασιάτη Αντώνιου Κατσιάνου (φωτ.: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πέθανε η Μικρασιάτισσα Αγγέλα Χρήστου-Μαγγανά από τις Οινούσσες

10/06/2026 - 3:29μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συγκίνηση στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης: Η «σκυτάλη» πέρασε στους επόμενους απόφοιτους

6/06/2026 - 3:15μμ
Φωτογραφία των Εθνομαρτύρων Προσκόπων του Αϊδινίου, τραβηγμένη στα ερείπια των βυζαντινών Τράλλεων την άνοιξη του 1919 (πηγή: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνημόσυνο και έκθεση σπανίων κειμηλίων για τους ήρωες προσκόπους της Μικράς Ασίας στο Χαλάνδρι

4/06/2026 - 2:07μμ
(Φωτ.: facebook/ Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων / Δώρα Ανδραλή)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τίμησε και φέτος τη μαύρη επέτειο της αποφράδας ημέρας

30/05/2026 - 7:12μμ
(Φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σε Μπαλουκλί, Ταταύλα και Πατριαρχείο αποστολή Μυτιληνιών αιμοδοτών στην Κωνσταντινούπολη

30/05/2026 - 11:52πμ
Έργα του Φώτη Κόντογλου για το κείμενό του «Θρηνητικό συναξάρι Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Πόλης: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος μέσα από τα μάτια του Φώτη Κόντογλου – Ένα «θρηνητικό συναξάρι»

29/05/2026 - 11:01μμ
«Κωνσταντίνος ο Αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων εξέρχεται άτρομος εις την μάχην το 1453 Μαΐου 29». Τοιχογραφία του Θεόφιλου (φωτ.: el.wikipedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση 1453: Μία επέτειος που δεν τελειώνει

29/05/2026 - 12:49μμ
Η μαρτυρική έξοδος του ελληνισμού της Καππαδοκίας, με το σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος: Ο «άγιος της προσφυγιάς» που ταξίδεψε από την Καππαδοκία στην Εύβοια

27/05/2026 - 2:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη από κεντρικό δρόμο στο Αντάπαζαρ των αρχών του 20ού αιώνα (πηγή: Virtual Genocide Memorial)

Γιασλί Κετσίτ: Το μεγαλύτερο αμιγώς ποντιακό χωριό του Ατάπαζαρ

1 δευτερόλεπτο πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»/Facebook)

Ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης» επενδύει στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών το καλοκαίρι

28 λεπτά πριν

Χαλκιδική: Προσωρινή απαγόρευση κολύμβησης σε παραλία του Δήμου Κασσάνδρας

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: Θανάσης Καλλιαράς/EUROKINISSI)

Τραγωδία στη Χίο: 31χρονος υπέκυψε στα τραύματά του μετά από μαχαιριά του θείου του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Pexels / Negative Space)

Παγκόσμια αναστάτωση σε Facebook, Messenger και Instagram – Προβλήματα πρόσβασης και στην Ελλάδα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Allwyn)

Πάμε Στοίχημα Arcade Tournament αποκλειστικά στα καταστήματα Allwyn 

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign