pontosnews.gr
Παρασκευή, 29/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

9 Νοεμβρίου: Η μοιραία ημερομηνία στην ιστορία της Γερμανίας

9/11/2018 - 1:45μμ
9 Νοεμβρίου: Η μοιραία ημερομηνία στην ιστορία της Γερμανίας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από την πτώση της Αυτοκρατορίας μέχρι την πτώση του Τείχους, η 9η Νοεμβρίου είναι μια μοιραία μέρα στην Ιστορία της Γερμανίας τον 20ό αιώνα, με γεγονότα όπως η Νύχτα των Κρυστάλλων και η παραίτηση του Κάιζερ που είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της Αυτοκρατορίας.

1918: Ο τελευταίος αυτοκράτορας
Τον Νοέμβριο του 1918 επαναστατική ατμόσφαιρα κυριαρχεί στη Γερμανία, που βρίσκεται κοντά στην ήττα της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και λιγότερο από μισό αιώνα μετά τη γερμανική ενοποίηση. Στην εξουσία από το 1888, ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β΄ βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξέγερση του Ναυτικού και τη σύσταση εργατικών συμβουλίων σε ολόκληρη τη χώρα. Παραιτείται στις 9 Νοεμβρίου.

«Ζήτω η Γερμανική Δημοκρατία!»: Την ίδια εκείνη μέρα, ο σοσιαλδημοκράτης Φίλιπ Σάιντεμαν ανακοινώνει από τον εξώστη του Ράιχσταγκ (Κοινοβούλιο) στο Βερολίνο τη γέννηση αυτού που θα εξελισσόταν στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Δύο μέρες αργότερα, η Γερμανία υπογράφει την ανακωχή με την οποία τερματίζεται ο Μεγάλος Πόλεμος, που άφησε πίσω του 10 εκατομμύρια νεκρούς.

Οι όροι της ειρήνης που ακολουθεί κρίνονται τόσο ταπεινωτικοί για τους Γερμανούς που οι ιστορικοί εντοπίζουν σε αυτούς τους σπόρους του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄

1923: Το πραξικόπημα της Μπιραρίας
Στις 9 Νοεμβρίου 1923 ο Αδόλφος Χίτλερ (επικεφαλής τότε του ασήμαντου Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος των Γερμανών Εργατών) και οι παρατρεχάμενοί του, ανάμεσά τους οι Χάινριχ Χίμλερ, Χέρμαν Γκέρινγκ και Ρούντολφ Ες, επιχειρούν να καταλάβουν με πραξικόπημα την εξουσία στην πολυσύχναστη μπιραρία Bürgerbräukeller του Μονάχου.

Ο Χίτλερ ανεβαίνει σε μια καρέκλα και πυροβολεί το ταβάνι πριν κηρύξει το τέλος «της κυβέρνησης των εγκληματιών του Νοεμβρίου», όρος που χρησιμοποιείται από τους επικριτές της Ανακωχής του 1918. Όμως αστυνομία και στρατός εξουδετερώνουν εν τη γενέσει της αυτήν την απόπειρα πραξικοπήματος.

(Φωτ.: Muenchen.de)

Ο Χίτλερ συλλαμβάνεται, η απόπειρά του είναι φιάσκο, αλλά χρησιμεύει ως ιδρυτικός μύθος του μελλοντικού Γ΄ Ράιχ. Ο Χίτλερ εκμεταλλεύεται τη δίκη του για να γίνει γνωστός και να σκορπίσει το αντιεβραϊκό μίσος στη χώρα του και πέρα από αυτήν.

Καταδικάζεται σε φυλάκιση πέντε ετών, αλλά δεν έμεινε στην φυλακή παρά 9 μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων συνέγραψε το «Mein Kampf».

1938: Η Νύχτα των Κρυστάλλων
Στις 9 Νοεμβρίου 1938, τα πογκρόμ κατά των Εβραίων που πήραν το όνομα «Νύχτα των Κρυστάλλων» επεκτείνονται σε ολόκληρη την Γερμανία. Παρουσιάστηκαν ως αυθόρμητη αντίδραση στο φόνο ενός μέλους του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι από έναν Πολωνό εβραίο, οι αντισημιτικές αυτές βιαιότητες ωστόσο είναι στην πραγματικότητα καθοδηγούμενες από την κορυφή του γερμανικού κράτους, ακριβώς 15 χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Πραξικοπήματος της Μπιραρίας.

(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

Μέλη των SA, των SS και της χιτλερικής νεολαίας καταστρέφουν σε ολόκληρη την γερμανική επικράτεια εβραϊκούς τόπους λατρείας και τις βιτρίνες καταστημάτων που ανήκουν σε εβραίους.

Τουλάχιστον 90 εβραίοι σκοτώνονται και 30.000 στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, τα γεγονότα αυτά είναι η έναρξη της εκστρατείας εξόντωσης των εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς.

Πλήθος Γερμανοί μνημονεύουν αυτήν τη Νύχτα καταθέτοντας λουλούδια και γυαλίζοντας τα Stolpersteine, τις χιλιάδες ορειχάλκινες αναθηματικές πλάκες που έχουν τοποθετηθεί σε πεζοδρόμια και πλατείες με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των θυμάτων. Το 2017 δεκαέξι από τις πλάκες αυτές εκλάπησαν, γεγονός που τροφοδότησε φόβους για να αναβίωση του αντισημιτισμού.

(Φωτ.: pixabay.com)

1989: Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου
Στις 9 Νοεμβρίου 1989, σχεδόν από ατύχημα, πέφτει το Τείχος που ανεγέρθηκε το 1961 και έγινε το σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στη Δύση και τη Σοβιετική Ένωση. Εκείνη την ημέρα, ένα μέλος του Πολιτμπιρό του Κομμουνιστικού Κόμματος της Aνατολικής Γερμανίας, ο Γκίντερ Σαμπόφσκι, αιφνιδιάζεται κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν αναφέρεται στα νέα δικαιώματα κυκλοφορίας των Ανατολικογερμανών πολιτών. «Απ’ όσο γνωρίζω, άμεσα» απαντά, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρωτά πότε θα τεθούν σε ισχύ τα νέα αυτά δικαιώματα κυκλοφορίας των πολιτών.

Η απάντησή του πέφτει σαν βόμβα. Χιλιάδες κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου συρρέουν προς τα φυλάκια, οι φρουροί –αιφνιδιασμένοι και άναυδοι– σηκώνουν τελικά τις μπάρες.

Η πτώση του Τείχους έγινε χωρίς να χυθεί σταγόνα αίμα.

(Φωτ.: EPA / DPA)

Τα τραγικά γεγονότα που είχαν προηγηθεί απέτρεψαν τις Αρχές να κηρύξουν την 9η Νοεμβρίου εθνική εορτή. Προτιμήθηκε η 3η Οκτωβρίου, η ημέρα της επανένωσης της Γερμανίας (1990).

• Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χρυσόστομος Καλαφάτης με φόντο τη φλεγόμενη Σμύρνη. Σε πρώτο πλάνο η αρχιερατική υπογραφή του ως μητροπολίτη Δράμας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

27 Αυγούστου 1922: Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος βαδίζει προς τον μαρτυρικό θάνατο

27/08/2025 - 5:18μμ
Πίνακας που αναπαριστά τη Μάχη του Μαντζικέρτ (πηγή: Στρατιωτικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η Μάχη του Μαντζικέρτ – Η ήττα που άνοιξε το δρόμο των Τούρκων στη Μικρά Ασία

26/08/2025 - 3:15μμ
Αριστερά ο Αλέξανδρος Παπάγος, και δεξιά η πλάκα που μνημονεύει τη συμβολή του Β' Σώματος Στρατού στη διάνοιξη του δρόμου προς την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλέξανδρος Παπάγος προς Φίλωνα Κτενίδη: «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε» – Μια επιστολή που εστάλη σαν σήμερα, το 1953

25/08/2025 - 3:48μμ
(Πηγή: facebook / Γιάννης Πουλόπουλος / Giannis Poylopoylos)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Πουλόπουλος: Η ζωή μακριά από τα φώτα, οι γυναίκες που τον σημάδεψαν και το «σκοτεινό» τέλος

23/08/2025 - 11:41πμ
Τα μετάλλια της Σόνιας Στεφανίδου και από πάνω η βρετανική στολή εκστρατείας που φορούσε, σε προθήκη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (φωτ. Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σόνια Στεφανίδου: Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια και κατάσκοπος ήταν από την Τραπεζούντα

22/08/2025 - 2:59μμ
Έφοδος Ελληνικού Πεζικού κοντά στον ποταμό Έρμο κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Στρατού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

20 Αυγούστου 1922: Η υποχώρηση που σήμανε το άδοξο τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας – Το «κατηγορώ» – Ο γενναίος θάνατος του Αθ. Σακέτα

20/08/2025 - 3:48μμ
Τα ερείπια του κέντρου της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά (φωτ.: Gallica Digital Library)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

18 Αυγούστου 1917: Η πυρκαγιά που άλλαξε τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης

18/08/2025 - 5:15μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

18 Αυγούστου: Η Εκκλησία τιμά τους οσίους Βαρνάβα και Σοφρώνιο – Η ιστορία της ίδρυσης της Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

18/08/2025 - 11:52πμ
Εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

17 Αυγούστου 1944, το Μπλόκο της Κοκκινιάς – «Πήρε το παιδί στον ώμο σαν σφαγμένο πρόβατο»

17/08/2025 - 9:46πμ
Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης σε φωτογραφία από το αρχείο της οικογένειάς του
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ελευθέριος Ελευθεριάδης: Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1988, στην τελευταία επίσκεψή του στον Πόντο

16/08/2025 - 4:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Aναστασία Καρεκλά)

Eurobasket 2025: Νικηφόρα πρεμιέρα για την Ελλάδα με ηγέτη Αντετοκούνμπο

32 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: pexels)

Μαδαγασκάρη: Η Γαλλία επέστρεψε το κρανίο του βασιλιά Τοέρα μετά από 128 χρόνια

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex / EPT)

Diamond League: Το έβδομο ελληνικό διαμάντι από την Τζένγκο στη Ζυρίχη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Conference League: Επιβλητική εμφάνιση και πρόκριση στους ομίλους η ΑΕΚ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Πάρτι στην Τούμπα και στη League Phase ο ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Από τον Πόντο… στους ομίλους ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign