pontosnews.gr
Σάββατο, 4/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιταλία: Η Εκκλησία θα πληρώνει δημοτικούς φόρους για τα εμπορικά ακίνητά της

8/11/2018 - 4:40μμ
Ιταλία: Η Εκκλησία θα πληρώνει δημοτικούς φόρους για τα εμπορικά ακίνητά της
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Βίους παράλληλους φαίνεται πως βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις κράτους-Εκκλησίας σε Ελλάδα και Ιταλία, καθώς το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) ετυμηγόρησε υπέρ της είσπραξης από το ιταλικό Δημόσιο φόρων ακίνητης περιουσίας που δεν κατέβαλε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, δικαιώνοντας την προσφυγή μιας μοντεσοριανής σχολής για προνομιακή μεταχείριση των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

Με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε προηγούμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2012) και του Γενικού Δικαστηρίου (2016), που αναφέρονταν στην «αδυναμία του ιταλικού κράτους για είσπραξη των φόρων λόγω οργανωτικών δυσκολιών», για τον διαχωρισμό των εμπορικής χρήσης ακινήτων από εκείνα που φιλοξενούν σχολεία, κλινικές και ξενώνες. Η έδρα έκρινε πως αυτό οφειλόταν «απλώς σε δυστοκίες του ιταλικού κράτους».

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε πως μολονότι τα εμπορικής (ή μη λατρευτικής) χρήσης εκκλησιαστικά κτήρια θα πρέπει να καταβάλλουν δημοτικούς φόρους για την ακίνητη περιουσία (ICI), είναι δίκαιη η εξαίρεσή τους από την καταβολή του ειδικού φόρου ακίνητης περιουσίας IMU (ανάλογου του δικού μας ΕΝΦΙΑ). «Ιστορική απόφαση» τη χαρακτήρισε επίσης ο συνήγορος της σχολής Εντοάρντο Γκαμπάρο.

«Ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ», σχολίασαν κύκλοι του μοντεσοριανού Δημοτικού Σχολείου, που το 2006 αποφάσισε να συνδράμει τις σχετικές προσπάθειες του Ριζοσπαστικού Κόμματος εναντίον της προνομιακής μεταχείρισης των εκκλησιαστικών κτηρίων που νομοθέτησε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2005 και διατήρησε η μετέπειτα αριστερή κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι (ο οποίος είχε στενές σχέσεις με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία), εξαιρώντας τα διάφορα εκκλησιαστικά κέντρα (πνευματικά, αθλητικά και θρησκευτικά) από την καταβολή των δημοτικών φόρων ακίνητης περιουσίας. Σε αυτήν την εξαίρεση θα πρέπει να προστεθεί και η μείωση κατά 50% από την καταβολή φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων.

Μια εξαίρεση που και ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος είχε αμφισβητήσει το 2015, λέγοντας πως «εάν μια θρησκευτική μονή λειτουργεί ως ξενοδοχείο, θα πρέπει να πληρώνει φόρους».

Όπως έχουν καταδείξει πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης στην πορεία των χρόνων, η εξαίρεση τούτη είχε λάβει διασταλτικό χαρακτήρα, καθώς αρκούσε η τοποθέτηση ενός υποτυπώδους παρεκκλησίου σε ένα μπαρ, ένα γυμναστήριο ή ένα ξενοδοχείο για να αποχαρακτηριστεί το ακίνητο ως εμπορική επιχείρηση και να χαίρει της εξαίρεσης. Στην Ιταλία υπολογίζεται πως ένα στα πέντε ακίνητα ανήκει στην Εκκλησία.

Όπως τονίζει ο Γκούιντο Καστέλι, εκπρόσωπος των οικονομικών εφοριών των δήμων της Ιταλίας, «η ετυμηγορία τούτη αφορά τις εξαιρέσεις για το διάστημα 2007-11 και όχι όσα ισχύουν μετά το 2012», ενώ προσθέτει «πλέον θα πρέπει να θεσπιστεί ένας νομικός κανόνας που θα προσδιορίζει τον τρόπο, όπου αυτό είναι δυνατόν, για την είσπραξη των αναλογούντων φόρων», που εάν συνυπολογιστεί η μη καταβολή τους από την εισαγωγή του δημοτικού φόρου ICI το 1992, ανέρχονται σε 13-14 δισ. ευρώ. Το 2012 ο τότε πρόεδρος των οικονομικών υπηρεσιών της Ιταλίας είχε υπολογίσει πως οι μη καταβληθέντες δημοτικοί φόροι από την Εκκλησία ανέρχονταν σε 500 με 600 εκατ. το χρόνο.

«Είναι απαραίτητο να διαχωρίσουμε τη φύση και τον τρόπο άσκησης των δραστηριοτήτων που αφορούν τα κτήρια αυτά, διότι μια λανθασμένη ερμηνεία θα διακύβευε μια σειρά από υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας», σχολίασε την απόφαση ο γ.γ. της Επισκοπικής Συνόδου της Ιταλίας Στέφανο Ρούσο, υπογραμμίζοντας πως τα ευρωπαϊκά δικαστήρια επιβεβαίωσαν τη νομιμότητα της μη καταβολής του IMU.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φ.Γ.)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθησαν στις ΗΠΑ συγγενείς του Κασέμ Σολεϊμανί

4/04/2026 - 10:14μμ
(Πηγή: gein.noa.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσπρωτία: Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ – Συνεχίζεται η ακολουθία

4/04/2026 - 8:22μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Λωλίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καβάλα: Όταν το νερό επιστρέφει, το υδάτινο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας ξαναζωντανεύει

4/04/2026 - 7:54μμ
Πολεμιστής των Χούθι στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το τελεσίγραφο προς το Ιράν λήγει σε 48 ώρες, υπενθυμίζει ο Τραμπ

4/04/2026 - 7:27μμ
(Φωτ. αρχείου: C. messier / commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Θανάσιμος τραυματισμός ηλικιωμένου που έπεσε από τα ενετικά τείχη

4/04/2026 - 6:58μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Με τραγούδια και χρώματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι Λαζαρίνες

4/04/2026 - 6:30μμ
(Φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ για «βασικά αγαθά»

4/04/2026 - 5:40μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Κόρινθος: Γυναίκα έχασε τη ζωή της από κατάρρευση μπαλκονιού – Τραυματίστηκαν ελαφρά τα δύο παιδιά της

4/04/2026 - 4:46μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιλκίς: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη με λεία κοσμήματα αξίας 12.000 ευρώ

4/04/2026 - 1:34μμ
Στο εργοστάσιο της Volkswagen στο Έμντεν, πόλη στην Κάτω Σαξονία (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Μισθοί στη Γερμανία 2025: Πόσα παίρνουν τελικά οι εργαζόμενοι – Και γιατί τα νούμερα μπερδεύουν

4/04/2026 - 12:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play out: Φωτιά στην παραμονή με τις νίκες Πανσερραϊκού και Αστέρα

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φ.Γ.)

Συνελήφθησαν στις ΗΠΑ συγγενείς του Κασέμ Σολεϊμανί

1 ώρα πριν
Ανάγλυφη παράσταση του Αλέξιου Α' Κομνηνού, Campiello de Cà Angaran, Βενετία, αρχές 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)

Αλέξιος Α’ Μέγας Κομνηνός: Ο αυτοκράτορας που αναγέννησε το Βυζάντιο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Greek Basketball League: Άνετα ο Παναθηναϊκός στην Πάτρα – Νίκες για ΠΑΟΚ, Άρη, Πανιώνιο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Αμπελοκήπων Μενεμένης «Το Καΐστρι»)

Κίνηση ανθρωπιάς από τον Ποντιακό Σύλλογο «Το Καΐστρι» στους Αμπελόκηπους – Μενεμένης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign