pontosnews.gr
Τρίτη, 11/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μωμόγεροι, πανηγύρια, οι Αράπηδες αλλά και η έναρξη της Επανάστασης στη φωτογραφική έκθεση στο Μπενάκη

«Ήθος: Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα»

7/11/2018 - 2:43μμ
(Πηγή: Μουσείο Μπενάκη)

(Πηγή: Μουσείο Μπενάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα πανηγύρια του Αγίου Γεωργίου στην Κάρπαθο, οι Αράπηδες της Δράμας, η αναβίωση της έναρξης της Επανάστασης στη Μονή Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, αλλά και τα Κοτσαμάνια (Μωμόγεροι) της Κοζάνης ζωντανεύουν στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού μέσα από τις φωτογραφίες των Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά οι οποίοι τα τελευταία χρόνια περιηγήθηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα της επτάχρονης περιπλάνησής τους παρουσιάζεται στη μεγάλη έκθεση «Ήθος: Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα» και θα φιλοξενείται στο μουσείο έως τα μέσα Ιανουαρίου 2019.

Όπως εξήγησαν οι δύο φωτογράφοι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αντλούν την έμπνευσή τους από εικόνες παλαιότερων master φωτογράφων, όπως ο Μάνος ή ο Κουντέλκα, αλλά και από την τριβή και την εξοικείωσή τους με τα δρώμενα και τη συγκεκριμένη κουλτούρα εν γένει.

Κατά τους ίδιους, στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται τα δρώμενα που τελούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με ρίζες σε πανάρχαιες παραδόσεις, σε πτυχές της Ιστορίας ή σε τοπικά έθιμα.

«Στη δουλειά αυτή είμαστε πρωτίστως άνθρωποι και μετά φωτογράφοι», είπαν και οι δύο, τονίζοντας πως στο καλλιτεχνικό εγχείρημά τους το 60% του αποτελέσματος οφείλεται στην προσέγγιση των φωτογραφιζομένων.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι «πρωταγωνιστές» χρειάστηκε ακόμα και τρεις μήνες για να πειστούν!

Στην έκθεση θα πραγματοποιείται ξενάγηση από τους Γιώργο Τατάκη και Μιχάλη Παππά συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες, ενώ την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία της επίκουρης καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας του ΕΚΠΑ δρ Βασιλικής Χρυσανθοπούλου με τίτλο «Οι άνθρωποι και οι τόποι στον κύκλο του χρόνου και στον κύκλο της ζωής: Με αφορμή τις εικόνες των Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά».

  • Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Αθήνα.
  • Ξεναγήσεις θα γίνουν στις 15 Νοεμβρίου στις 18:30, στις 24 Νοεμβρίου στις 12:00, στις 16 Δεκεμβρίου στις 12:00 και στις 13 Ιανουαρίου 2019 στις 12:00. Κρατήσεις θέσεων στο 210 3671014 (Δευτέρα-Πέμπτη 10:00 με 15:00).

Αναδημοσίευση από εφ. Δημοκρατία / Γιώτα Βαζούρα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μνημειακό μαρμάρινο άγαλμα νεαρού άνδρα, ύψους 2,2 μέτρων, που αποκαλύφθηκε στις αρχαίες Σάρδεις και χρονολογείται στο 470-450 π.Χ. (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάρδεις: Το άγαλμα των 2.500 ετών που σώθηκε επειδή έγινε… πλακόστρωτο

10/08/2026 - 8:38μμ
Ο Νίκος Καλογερόπουλος στην κηδεία του μουσικού Στέλιου Βαμβακάρη, στις 20 Ιουνίου 2019 (φωτ. αρχείου: Στέλιος Μισίνας/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος

9/08/2026 - 8:56μμ
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου/pontosnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πρέσπεια 2026»: Η καρδιά του πολιτισμού χτυπά ξανά στα ακριτικά σύνορα

9/08/2026 - 8:30μμ
Η Μέριλιν Μονρόε με τον Αλέκο Λιδωρίκη, στον οποίο παραχώρησε την ιστορική συνέντευξη το 1954 (φωτ.: Αρχείο Λιδωρίκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέριλιν Μονρόε: «Θα ήθελα να είχα γεννηθεί στον τόπο σας» – Η άγνωστη ελληνική εξομολόγηση

9/08/2026 - 10:09πμ
Το Lamassu of Nineveh (2018) του Michael Rakowitz στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Ακρόπολης. Ο φτερωτός ταύρος ύψους περίπου 4,3 μέτρων αποτελεί «επανεμφάνιση» της προστατευτικής ασσυριακής θεότητας που βρισκόταν στην Πύλη Νεργκάλ της αρχαίας Νινευή και καταστράφηκε από το ISIS το 2015 (φωτ.: Natalia Tsoukala / ΝΕΟΝ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Ο φτερωτός ταύρος της Νινευή «φυλά» την Ακρόπολη – Ένα σύμβολο που επέστρεψε από την καταστροφή

7/08/2026 - 5:38μμ
Τα θεμέλια της Γέφυρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου στον Δούναβη, όπως καταγράφηκαν με drone κοντά στο χωριό Γίγκεν της Βουλγαρίας (φωτ.: Μάρτιν Μίλεφ / Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο Πλέβεν)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δούναβης υποχώρησε και αποκάλυψε γέφυρα 1.700 ετών, του Μεγάλου Κωνσταντίνου

6/08/2026 - 9:35μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάκης Χαλκιάς: Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι και συνοδοιπόροι

6/08/2026 - 4:41μμ
(Φωτ.: Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης: Από τη Θράκη στην Ινδονησία και στο Jakarta World Folk Festival 2026

6/08/2026 - 11:31πμ
Ο Λάκης Χαλκιάς (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σήμερα η κηδεία του Λάκη Χαλκιά στο Α’ Νεκροταφείο

6/08/2026 - 8:35πμ
Η διαφημιστική αφίσα της «Οδύσσειας» του Κρ.Νόλαν
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οδύσσεια, 2026 μ.Χ.: Από τον Όμηρο στον Κρίστοφερ Νόλαν – Τα έπη που πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή

5/08/2026 - 10:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Προσωπική Διαφορά: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά την κατάργησή της

24 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ελιές στις Βολίμες Ζακύνθου. Τρίτη 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: imerazante.gr)

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Μήνυμα του 112 στις Βολίμες

51 λεπτά πριν
Ο τότε πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μιλά στους δημοσιογράφους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι. 13 Νοεμβρίου 2009 (φωτ. αρχείου: EPA / Lucas Dolega)

Ιστορική απόφαση στη Συρία: Σε θάνατο ερήμην ο Μπασάρ αλ Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

1 ώρα πριν
Διασώστες επιχειρούν στα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε από τον ισχυρό σεισμό στο Κάλι της Κολομβίας, στις 10 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Ernesto Guzman Jr)

Σεισμός στην Κολομβία: Το μωρό που βγήκε ζωντανό από τα ερείπια – Οι διασώσεις που συγκλονίζουν

1 ώρα πριν
Η είσοδος του «Μελισσανιδείου Μέλαθρου», που βρίσκεται κοντά στο Ηγουμενείο της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Το 7ώροφο κτήριο αρχιτεκτονικά θυμίζει τη Μονή Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Παναγία Σουμελά: Τιμώντας τις ρίζες, ευεργετώντας τον τόπο – Ένα έργο ζωής στο Βέρμιο

2 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/Al Jazeera English)

Ιστορική απόφαση στην Τουρκία για την επανένταξη μαχητών του PKK

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign