pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: 36.000.000 Αμερικανοί ψήφισαν πριν από τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές

6/11/2018 - 2:06μμ
ΗΠΑ: 36.000.000 Αμερικανοί ψήφισαν πριν από τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας εντυπωσιακός αριθμός 36 εκατομμυρίων ψηφοφόρων ψήφισαν πριν από τη σημερινή μέρα διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ. Αυτή η αυξημένη συμμετοχή στην πρώιμη ψηφοφορία προδιαθέτει για έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχής στη σημερινή εκλογική διαδικασία, αλλά και για μεγάλες εκπλήξεις στη διάρκεια της νύχτας, όταν θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, σχολιάζει το politico.com.

Ο ενθουσιασμός των Ρεπουμπλικανών για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η ορμή των Δημοκρατικών προκειμένου να τον αποκηρύξουν σήμερα, οδήγησε τους ψηφοφόρους νωρίς στις κάλπες, καθώς το 2014 είχαν επιλέξει να ψηφίσουν νωρίς 27,2 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντας που παρακολουθεί και καταγράφει την συμμετοχή στις αμερικανικές εκλογές.

Η τάση αυτή (της πρόωρης συμμετοχής στις εκλογές) αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς αυτοί που αποφάσισαν να ψηφίσουν νωρίτερα φέτος στο Τέξας, στη Νεβάδα και στην Αριζόνα είναι ήδη περισσότεροι από την πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες που έχει καταγραφεί στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΜακΝτόναλντ.

Επίσης, σε αρκετές πολιτείες αναμένεται να ξεπεράσουν τα συνήθη ποσοστά συμμετοχής σε μη προεδρικές εκλογές, ακόμη και με ελάχιστη διαφοροποίηση.

Όπως διαφαίνεται, το υψηλό ποσοστό συμμετοχής μπορεί να εξελιχθεί στον αστάθμητο παράγοντα που θα κρίνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, πέρα από την εικόνα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά και την πιθανή διαμόρφωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

«Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη εκλογή. Αυτό που μπορεί να υποθέσει κανείς με ασφάλεια είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας υβριδικής ενδιάμεσης / προεδρικής εκλογής, από την άποψη της συμμετοχής των ψηφοφόρων», δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ στο politico.com.

Ο ΜακΝτόναλντ πρόβλεψε ότι από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η πρώιμη ψηφοφορία, ο αριθμός συμμετοχής των ψηφοφόρων σε κάθε αμερικανική πολιτεία θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό συμμετοχής που καταγράφηκε το 2014, και αυτό θα αλλάξει και το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Τομ Μπόνιερ, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Target Firm που επεξεργάζεται στοιχεία των Δημοκρατικών, πρόβλεψε ότι η πρόωρη συμμετοχή στις κάλπες μπορεί να ξεπεράσει και τα σαράντα εκατομμύρια ψηφοφόρους όταν η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι αναλυτές των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ είναι προσεκτικοί σχετικά με το ποιο κόμμα θα συγκεντρώσει ένα εκλογικό πλεονέκτημα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων κατά την πρόωρη ψηφοφορία.

Παράλληλα επισημαίνουν τον κίνδυνο της παραπλάνησης από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που ενδεχομένως στηρίχτηκαν στα δεδομένα της συμμετοχής προηγούμενων ενδιάμεσων εκλογικών αναμετρήσεων ώστε να διατυπώσουν μια τελική εκτίμηση αναφορικά με το ποιο μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο ΜακΝτόναλντ και η ομάδα έρευνας της Edison Media Research που πραγματοποιούν μια αναθεωρημένη δημοσκόπηση μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του 2016, προβλέπουν ότι ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων που θα πάνε στις κάλπες θα φτάσει στα 105,5 εκατομμύρια πολίτες. Ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται σε ποσοστό περίπου 45% του νόμιμου εκλογικού σώματος.

Μια τέτοια συμμετοχή θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με τις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 2014, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό συμμετοχής των ψηφοφόρων. Στις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια ψήφισαν λιγότεροι από 82 εκατ. ψηφοφόροι, έναντι των 137 εκατ. ψηφοφόρων που πήγαν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Νομίζω ότι όλοι μας κάναμε μια ασφαλή πρόβλεψη, ότι το 2018 δεν μοιάζει σε τίποτα με το 2014», είπε χαρακτηριστικά ο Μπόνιερ.

Παράλληλα επισήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει από την υποτίμηση της δημογραφικής σύνθεσης μιας εκλογικής περιφέρειας, ακόμη και για μερικές ποσοστιαίες μονάδες, ώστε τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης να μην ανταποκρίνονται στα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα της σημερινής συμμετοχής στις κάλπες.

Μερικές δημοσκοπήσεις (Monmouth University, New York Times / Siena College) προχώρησαν σε προσαρμογές δημοσιοποιώντας πολλαπλά αποτελέσματα για κάθε δημοσκόπηση, κι ανάλογα με τις αλλαγές που θα προκληθούν από τα διαφορετικά σενάρια της συμμετοχής των ψηφοφόρων. Το μέσο αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες προβλέπει αύξηση του αριθμού της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Στην πρώτη δημοσκόπηση (Times/Siena) για την προεκλογική εκστρατεία επανεκλογής στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Ρεπουμπλικανού Πιτ Σέσιονς (Τέξας) υπήρχε η πρόβλεψη συμμετοχής 194.000 ψηφοφόρων, ενώ στη δεύτερη δημοσκόπηση η πρόβλεψη αυτή της συμμετοχής αυξήθηκε στις 211.000 για τα προάστια του Ντάλας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής κομητείας περισσότεροι από 188.000 ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει πρόωρα στην Κομητεία του Ντάλας (ποσοστό 7% του πληθυσμού της εκλογικής περιφέρειας του Σέσιονς ανήκει σε άλλη κομητεία, η οποία δεν έχει προχωρήσει σε δημοσιοποίηση του συνολικού αποτελέσματος της πρόωρης ψηφοφορίας).

Το υψηλό ποσοστό της συμμετοχής ήταν υπέρ των Δημοκρατικών σε μερικά από τα μοντέλα δημοσκοπήσεων (Times/Siena).

Η Μάρα Σάτμαν, καθηγήτρια δημόσιας διοίκησης (Connecticut College) δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιος μπορεί να επωφεληθεί από το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην πρόωρη ψηφοφορία, καθώς αρκετοί ψηφοφόροι θα είχαν ψηφίσει έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει η επιλογή να ψηφίσουν πιο νωρίς. Η ίδια τονίζει ότι το συνολικό ποσοστό συμμετοχής θα καθοριστεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από την άλλη, ο Μπόνιερ δήλωσε ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των μη συνηθισμένων ψηφοφόρων. Μεταξύ αυτών τα άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά κι όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά, που ενδεχομένως θα ωφελήσει τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο και μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα επιτυχές αποτέλεσμα για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

«Η ερώτηση που δεν θα απαντηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι: Οι τάσεις αύξησης της συμμετοχής που καταγράφηκαν στην πρόωρη ψηφοφορία θα συνεχιστούν την ημέρα των εκλογών;» αναρωτήθηκε ο Μπόνιερ, για να συνεχίσει τον προβληματισμό του «ή θα αντιστραφεί; Το 2016 σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε αντιστροφή. Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να στοιχηματίσει για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

  • Πηγή: politico.com / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν.Χ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση προθεσμίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων

17/09/2025 - 10:00μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

17/09/2025 - 9:07μμ
Εικόνα από το Μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINSSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Παύλος Φύσσας: Τροποποιείται η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης λόγω πορείας

17/09/2025 - 7:02μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκιντεόν Σάαρ (φωτ.:  EPA/ DEBBIE HILL / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Θα απαντήσουμε αναλόγως σε τυχόν κυρώσεις της ΕΕ

17/09/2025 - 6:00μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γκόγκα Λεντιάν: Έλληνας πολίτης ο «ήρωας του Άραχθου»

17/09/2025 - 4:27μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

«Όλα κερασμένα από τον Μάκη που κέρδισε το Eurojackpot» – Τι έγινε το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Καρύτση και την πλατεία Μαβίλη

17/09/2025 - 3:00μμ
Τέτοιες εικόνες θα δουν οι Αθηναίοι το σαββατοκύριακο «Χωρίς αυτοκίνητο»
(φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα χωρίς αυτοκίνητο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου

17/09/2025 - 2:03μμ
(Φωτ.: Pixabay / Charles Leslie)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέλλα: Συνελήφθη 73χρονος που κακοποίησε γάτα μέχρι θανάτου

17/09/2025 - 1:32μμ
Ρεπόρτερ πολιορκούν το αυτοκίνητο με το οποίο απομακρύνεται από τη φυλακή ο Μπρίκνερ (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚάν: Αποφυλακίστηκε ο βασικός ύποπτος, Κρίστιαν Μπρίκνερ

17/09/2025 - 1:02μμ
(Φωτ.: x.com / Olga Stefanishyna)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποιεί για την άνοδο του εθνικισμού

17/09/2025 - 9:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Champions League: Άσφαιρος με την Πάφο ο Ολυμπιακός

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση προθεσμίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων

33 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης

Το «Θέατρο Πόντου» αποχαιρετά το καλοκαίρι με μουσικές και χορούς της πατρίδας

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Πάνος Πραγιάννης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ο Λεβαδειακός την έκπληξη της πρεμιέρας – Νίκες για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη

2 ώρες πριν
Εικόνα από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Λιβύης στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη και του ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Taher Salem Al Baour (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου)

Διαβουλεύσεις Ελλάδας-Λιβύης για την ΑOZ – Συναντήθηκαν οι τεχνικές επιτροπές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign