pontosnews.gr
Πέμπτη, 20/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού θα χτυπά στη Λάρισα στο 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών»

1/11/2018 - 8:57μμ
«Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού θα χτυπά στη Λάρισα στο 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η παράδοση, η μουσική, τα τραγούδια και ειδικότερα οι χοροί του Πόντου θα έχουν την τιμητική τους στο εντυπωσιακό 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών «Λεωνίδας Ιασονίδης», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης στη Λάρισα. Στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν 2.500 χορευτές και 100 μουσικοί, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των 460 ποντιακών σωματείων-μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), και φυσικά πλήθος κόσμου.

Το φεστιβάλ ξεκινά στις 7 το απόγευμα, όμως, μια ώρα νωρίτερα θα υπάρξει μουσικό πρόγραμμα με μεγάλα ονόματα του ποντιακού πενταγράμμου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του larissanet.gr, για το σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός δόθηκε σήμερα (1/11) συνέντευξη Τύπου στη θεσσαλική πόλη από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Λάρισας Πάνο Σάπκα και τον Χρήστο-Δημήτριο Τοπαλίδη, πρόεδρο της ΠΟΕ και πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας. Τονίστηκε η σημαντικότητα του φεστιβάλ, που ανάλογό του δεν υπάρχει στη Ελλάδα. Το φετινό φεστιβάλ της ΠΟΕ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Λεωνίδα Ιασονίδη, του σπουδαίου πολιτικού και υπουργού των κυβερνήσεων Βενιζέλου, που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τον ποντιακό ελληνισμό.

Σύμφωνα με το larissanet.gr, ο Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού θα χτυπά στη Λάρισα. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για τρίτη φορά στη πόλη μας, είναι μια μεγαλειώδης διοργάνωση και θεωρώ ότι αντίστοιχή της δεν υπάρχει στην Ελλάδα».


Ο Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης (Δ) και ο Πάνος Σάπκας στη συνέντευξη Τύπου για το φεστιβάλ (φωτ.: larissanet.gr)

Από την πλευρά του, ο Πάνος Σάπκας ανέφερε: «Ο ελληνικός πολιτισμός του Πόντου έχει μία ιστορία πάνω από 2.500 ετών. Σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο Πόντος και ειδικά η Τραπεζούντα, ύστερα από την Κωνσταντινούπολη, ήταν το σπουδαιότερο πολιτισμικό κέντρο του ελληνισμού. Είναι κοινός τόπος πως οι Πόντιοι ξεχωρίζουν για την εργατικότητα, την υπομονή, την επιμονή, την πειθαρχία και την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους, γι’ αυτό και κατάφεραν να προοδεύσουν παρά τα πάνδεινα που πέρασαν».

Οδηγίες-πληροφορίες
Στο μεταξύ, η ΠΟΕ, σε σημερινή ανακοίνωσή της στη σελίδα της στο Facebook, παρουσιάζει οδηγίες-πληροφορίες σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής του 14ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Δείτε τι σημειώνει η Ομοσπονδία:

  • Ημερομηνία: 3 Νοεμβρίου 2018.
  • Χώρος εκδήλωσης: Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης Λάρισας, επί της οδού Καρδίτσης (διπλα στο «AEL FC Arena»).

  • Χώρος στάθμευσης λεωφορείων: parking ΕΑΚ (δίπλα στο κλειστό).
  • Έναρξη εκδήλωσης: 19:00 μ.μ. Χρόνος προσέλευσης μουσικών για πρόβα ήχου: από 12:00 έως 17:00. Οι μουσικοί θα εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο από την είσοδο 4 και καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης θα παραμείνουν δεξιά από το πατάρι. Επίσης, να δηλώσουν την παρουσία τους στο υπεύθυνο ροής προγράμματος που θα βρίσκετε εκεί (Κατσίδης Στάθης).
  • Χρόνος προσέλευσης-συγκέντρωσης χορευτών εκτός γηπέδου: Το αργότερο μέχρι 17:00.
  • Χώρος συγκέντρωσης χορευτών: Έχουν προκαθοριστεί εκτός του γηπέδου (βλέπε σχεδιάγραμμα) χώροι συγκέντρωσης των χορευτών ανά ΣΠΟΣ. Οι χορευτές θα αλλάξουν είτε στο ξενοδοχείο (όσοι διανυκτερεύουν) είτε στα λεωφορεία. Σε περίπτωση βροχής οι χορευτές θα συγκεντρωθούν στα δύο σκέπαστρα που υπάρχουν μπροστά από την κεντρική είσοδο του σταδίου και εντός του σταδίου στην κερκίδα πίσω από την εξέδρα των μουσικών.
  • Κύριος χώρος εκδήλωσης: Για την είσοδο των χορευτών εντός του γηπέδου θα χρησιμοποιηθούν τρεις θύρες (βλέπε σχεδιάγραμμα: Θύρα 1, Θύρα 2 και Θύρα 6).

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κεντρική είσοδος στο γήπεδο. Καλό είναι να αποφεύγεται, λόγω συνωστισμού, καθώς από εκεί θα εισέρχεται το κοινό. Για την είσοδο των χορευτών στον κυρίως αγωνιστικό χώρο θα χρησιμοποιηθούν τρεις είσοδοι που βρίσκονται στο ισόγειο (βλέπε σχεδιάγραμμα: είσοδος 1, είσοδος 2, είσοδος 3 και η τέταρτη θα χρησιμοποιείτε σε ανάγκη γιατί μπροστά υπάρχει εμπόδιο –σταθερά γραφεία γραμματείας και η σκάλα προς τους επισήμους).

  • Διαστάσεις γηπέδου: Αφού αφαιρεθεί η εξέδρα των μουσικών, καθαρός χώρος για τους χορευτές: 29μ. Χ 35μ. = 1.015μ2.
  • Πρόσβαση στις κερκίδες: Μόνο από τα κλιμακοστάσια των θυρών. Στον ημιώροφο λειτουργεί κυλικείο. Δίπλα από το κυλικείο και στο ισόγειο υπάρχουν τουαλέτες.
  • Πρόβα των χορευτών των ΣΠοΣ: Εντός του αγωνιστικού χώρου δεν προβλέπεται. Όσον αφορά όσους θα χορέψουν σέρρα, θα ενημερωθούν από τους υπευθύνους. Σύντομα θα ακολουθήσει αναλυτική συνολική ροή προγράμματος με τη σειρά εμφάνισης και το συνολικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των ΣΠοΣ να επικοινωνήσουν με τη Συντονιστική Επιτροπή του φεστιβάλ για τον ακριβή αριθμό των χορευτών που θα συνοδεύουν. Κάθε υπεύθυνος ΣΠοΣ, με την προσέλευσή του στο χώρο, θα παραλαμβάνει από εθελοντές εμφιαλωμένο νερό και σάντουϊτς, τα οποία θα διανέμει με δική του ευθύνη στους χορευτές που συνοδεύει, κατά προτίμηση στο χώρο συγκέντρωσης εκτός του σταδίου για αποφυγή συνωστισμού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Όσιο Θεοφάνη

19/08/2026 - 9:45μμ
Ο Στάθης Παρχαρίδης (φωτ.: facebook.com/Στάθης Παρχαρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Στάθης Παρχαρίδης: Σίγησε ένας αυθεντικός εκφραστής της ποντιακής παράδοσης

19/08/2026 - 9:12μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Έπος του Διγενή: Πώς το ξεχασμένο χειρόγραφο στην Παναγία Σουμελά άλλαξε τη λαογραφία

19/08/2026 - 10:17πμ
Ο Γεώργιος Βεγλερής και κάποια από τα δημοσιεύματά του (πηγή: searchculture.gr)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Βεγλερής: Ο βυζαντινολόγος μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

18/08/2026 - 8:47μμ
Ο χάρτης της Μικράς Ασίας που φιλοξενούσε η έκδοση και το εξώφυλλο του τόμου
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος μέσα από τα αρχεία της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας της Αθήνας το 1922

18/08/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Οι Μωμόγεροι»)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκίνηση στο 5ο Αντάμωμα Αγιωμαρκιτών και φίλων με τη βράβευση της Ανατολής Παναγιωτίδου

17/08/2026 - 11:32πμ
Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

17/08/2026 - 9:52πμ
Από αριστερά, όρθιοι: Πλούταρχος Κανετίδης, Γιώργος Αβραμίδης, Βίκυ και Άρης Μιχαηλίδης, Λάκης Καλομενίδης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Ευτυχίδης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος• καθιστοί : Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Κυριάκος Σαμψονιδης (φωτ.: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Των Ποντίων οι κοινότητες: Μια παρέα που εκπλήρωσε το τάμα της στην Παναγία Σουμελά μοιράζεται την ιστορία της στο Pontos News

16/08/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το κτητορικό μνημόσυνο που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας  Παντελεήμονα, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά (φωτ.: imverias.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμήθηκαν οι κτήτορες του ιερού προσκυνήματος στη Βέροια

16/08/2026 - 3:02μμ
Αρχιερατική Λειτουργία την ημέρα της Πανηγύρεως της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά. Προεξάρχει πιθανόν ο Μητροπολίτης Χαλδίας Γερβάσιος Σουμελίδης (πηγή: Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αυγούστ’ τη Παναΐας», ένα πανηγύρι με παλιά συνταγή από τον Γιάννη Τερζίδη

15/08/2026 - 4:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/Argo WN)

35 χρόνια «Αργοναύτες» Waiblingen – Διήμερο επετειακών εκδηλώσεων στη Γερμανία

36 λεπτά πριν
Η Χιντ Ρατζάμπ, από την αποφοίτησή της από το νηπιαγωγείο, μέχρι τη δολοφονία της από τις ισραηλινές δυνάμεις σε ηλικία 5 ετών (φωτ.: maktoobmedia.com)

Γάζα: Ποινική έρευνα από τον ισραηλινό στρατό δύο χρόνια μετά τον θάνατο της 5χρονης Χιντ Ρατζάμπ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Κύπελλο Ελλάδας: Σαρωτική η Καλαμάτα – Ακόμα πέντε ομάδες στη League Phase

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Όσιο Θεοφάνη

2 ώρες πριν
Ο Στάθης Παρχαρίδης (φωτ.: facebook.com/Στάθης Παρχαρίδης)

Στάθης Παρχαρίδης: Σίγησε ένας αυθεντικός εκφραστής της ποντιακής παράδοσης

3 ώρες πριν
Τα όπλα που εντοπίστηκαν στο τουρκικό όχημα (φωτ.: Γρ. Τύπου Οργανισμού Τελωνείων Βουλγαρίας)

Βουλγαρία: Τουρκικό φορτηγό μαζί με σύκα μετέφερε κρυμμένα όπλα στη Γερμανία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV