pontosnews.gr
Σάββατο, 27/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων: Μέχρι το 2030 ένας στους τρεις ανθρώπους θα ζει σε πόλη!

31/10/2018 - 9:22μμ
Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων: Μέχρι το 2030 ένας στους τρεις ανθρώπους θα ζει σε πόλη!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα προωθεί την ιδέα της καλύτερης ζωής σε καλύτερες πόλεις, προκειμένου να στηρίξει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την παγκόσμια αστικοποίηση, να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση ευκαιριών και για την αντιμετώπιση προκλήσεων της αστικοποίησης και να συμβάλει στην αειφόρο αστική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Το θέμα για το 2018 είναι η «Οικοδόμηση βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων», καθώς οι πόλεις χρειάζονται υποστήριξη για να καταστούν ανθεκτικές και να αναπτύξουν την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους, προστατεύοντας την ανθρώπινη ζωή και περιορίζοντας τη ζημιά σε δημόσια και ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΗΕ, το 2016, υπολογίζεται ότι 54,5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε αστικούς οικισμούς.

Μέχρι το 2030 οι αστικές περιοχές αναμένεται να φιλοξενούν το 60% των ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ ένας στους τρεις θα ζει σε πόλεις με τουλάχιστον μισό εκατομμύριο κατοίκους. Εξάλλου, το 2016 1,7 δισ. άτομα –23% του παγκόσμιου πληθυσμού– ζούσαν σε πόλεις με τουλάχιστον 1 εκατ. κατοίκους. Μεταξύ 2016 και 2030 ο πληθυσμός στις πόλεις όλων των μεγεθών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, ενώ ο πληθυσμός της υπαίθρου προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς. Ενώ οι αγροτικές περιοχές φιλοξενούσαν πάνω από 45% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2016, το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί στο 40% μέχρι το 2030.

Πεντακόσια εκατ. άνθρωποι ζουν σε μεγαλουπόλεις, αντιπροσωπεύοντας το 6,8% του παγκόσμιου πληθυσμού το 2016. Καθώς όμως αυτές οι πόλεις αυξάνονται τόσο σε μέγεθος όσο και σε αριθμό, θα γίνουν το σπίτι ενός ολοένα και αυξανόμενου μεριδίου του πληθυσμού. Μέχρι το 2030 προβλέπεται ότι 730 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις με τουλάχιστον 10 εκατομμύρια κατοίκους, που αντιπροσωπεύουν το 8,7% των ανθρώπων παγκοσμίως.

Από τις 31 μεγαλουπόλεις του κόσμου (δηλαδή πόλεις με 10 εκατομμύρια κατοίκους ή περισσότερο) το 2016, 24 βρίσκονται στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές ή στον «παγκόσμιο Νότο». Μόνο η Κίνα φιλοξενούσε έξι μεγαλουπόλεις το 2016, ενώ η Ινδία είχε πέντε. Το Τόκιο παραμένει με διαφορά η πολυπληθέστερη πόλη του πλανήτη, καθώς ο πληθυσμός του το 2018 υπολογίζεται στα 38,35 εκατ. άτομα. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Δελχί (27,81 εκατ.), η Σανγκάη (24,81 εκατ.), η Πόλη του Μεξικού (23,24 εκατ.), το Μουμπάι (22,81 εκατ.), η Νέα Υόρκη (22,01 εκατ.), το Σάο Πάολο (21,72 εκατ.), το Πεκίνο (19,62 εκατ.), η Ντάκα (19,04 εκατ.) και το Καράτσι (16,88 εκατ.).

Ωστόσο, στην Ντάκα υπολογίζεται ότι ζουν 44.500 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, γεγονός που την καθιστά την πόλη με τη μεγαλύτερη αστική πυκνότητα στον κόσμο.

Στη δεύτερη θέση είναι το Μουμπάι (31.700 ανά χλμ2), η Μεντεγίν (19.700 ανά χλμ2), η Μανίλα (14.800 ανά χλμ2) και η Καζαμπλάνκα (14.200 ανά χλμ2).

Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι στις 31 μεγαλουπόλεις θα προστεθούν άλλες δέκα:

  • Λαχόρη, Πακιστάν
  • Χαϊντεραμπάντ, Ινδία
  • Μπογκοτά, Κολομβία
  • Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική
  • Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
  • Νταρ ες Σαλάμ, Τανζανία
  • Αχμανταμπάντ, Ινδία
  • Λουάντα, Αγκόλα
  • Χο Τσι Μινχ, Βιετνάμ και
  • Τσενγκτού, Κίνα.

Στη Βόρεια Αμερική το 2016 πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού κατοικούσε σε πόλεις με 500.000 κατοίκους ή περισσότερους, και ένας στους πέντε ανθρώπους ζούσε σε μια πόλη εκατομμυρίων κατοίκων. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού συγκεντρωμένο σε μεγάλες πόλεις: από τον συνολικό πληθυσμό της περιοχής, το 2016, ποσοστό 12,7% κατοικούσαν στις πέντε πόλεις με 10 εκατομμύρια κατοίκους ή περισσότερους και το μερίδιο των μεγαλουπόλεων προβλέπεται να αυξηθεί στο 14,3% το 2030. Τόσο στην Αφρική όσο και στην Ασία, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ζούσε σε αγροτικές περιοχές το 2016, αλλά το μερίδιο αυτό μειώνεται. Μεταξύ 2016 και 2030, ο αριθμός των πόλεων με 500.000 κατοίκους και άνω αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% στην Αφρική και κατά 30% στην Ασία.

Μεταξύ του 2000 και του 2016 οι πόλεις του κόσμου με 500.000 κατοίκους ή περισσότερο αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4%. Ωστόσο, 47 από αυτές τις πόλεις αυξήθηκαν περισσότερο από δύο φορές πιο γρήγορα, με μέση αύξηση άνω του 6% ετησίως. Από αυτές έξι βρίσκονται στην Αφρική, 40 στην Ασία (μόνο στην Κίνα βρίσκονται 20) και μία στη Βόρεια Αμερική.

Η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες πόλεις (99) με πληθυσμό 500.000 έως 1 εκατ. κατοίκους, έχει επίσης τις περισσότερες πόλεις (124) με πληθυσμό από 1 έως 5 εκατ. κατοίκους και τις περισσότερες (3) με πληθυσμό από 10 εκατ. κατοίκους και πάνω.

Η Βραζιλία είναι η χώρα με τις περισσότερες (19) πόλεις από 5 έως 10 εκατ. κατοίκους, με δεύτερη την Κίνα (6).

Το 2018 ο αστικός πληθυσμός στην Κίνα υπολογίζεται σε 727 εκατ., στη Ινδία 450 εκατ. στις ΗΠΑ 285 εκατ., στη Βραζιλία 192 εκατ. και στην Ινδονησία 157 εκατ. άτομα. Την ίδια ώρα, στην Ινδία ζει ο μεγαλύτερος αγροτικός πληθυσμός παγκοσμίως, με 899 εκατ. άτομα. Ακολουθούν η Κίνα με 681 εκατ., το Μπαγκλαντές με 127 εκατ., το Πακιστάν με 118 εκατ. και η Ινδονησία με 101 εκατ. άτομα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  • Φωτογραφίες: pixabay.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ χτύπησαν το Ιράν: Στο στόχαστρο αποθήκες πυραύλων και ραντάρ στα Στενά του Ορμούζ

27/06/2026 - 12:31πμ
Ισραηλινό άρμα μάχης πραγματοποιεί ελιγμούς καθώς αυτοκινητοπομπή της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) κινείται ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια στο χωριό Μέις Ελ Τζαμπάλ του νοτίου Λιβάνου, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσινγκτον – Με εμφύλιο απειλεί η Χεζμπολάχ

26/06/2026 - 11:35μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 15χρονου στην Καλλιθέα: 17 ταυτοποιήσεις και 7 συλλήψεις για το έγκλημα

26/06/2026 - 10:08μμ
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Timone στη Μασσαλία (φωτ.: Christian PIQUES/ google.com/maps/contrib/)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Γαλλία: Τέταρτο παιδί χάνει τη ζωή του σε αυτοκίνητο μέσα σε λίγες ημέρες – Το ξέχασε ο πατέρας του

26/06/2026 - 9:01μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τελετής απονομής μεταλλίων σε στρατιωτικούς που τιμήθηκαν με τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας, 17 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Τα «γεράκια» πιέζουν τον Πούτιν για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και εγκατάλειψη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ

26/06/2026 - 7:22μμ
Ο Μάκης είναι... παντού, και σε συναυλία στο Πασαλιμάνι – έστω και μέσω βιντεοκλήσης
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μάκης που κέρδισε το Eurojackpot συνεχίζει να κυκλοφορεί και να κερνάει ακόμη κι όταν δεν είναι εκεί

26/06/2026 - 7:09μμ
Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταδίκη για 57 Κρητικούς αγρότες – Δήλωναν χιλιάδες στρέμματα στην Καστοριά

26/06/2026 - 6:10μμ
Μεταφορά του Αριστοτέλη Χαντζή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».  Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικά: Στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» ο απεργός πείνας Αριστοτέλης Χαντζής

26/06/2026 - 5:34μμ
Άνθρωποι περπατούν ανάμεσα στα ερείπια κτηρίων που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς στη Λα Γκουάιρα της Βενεζουέλας, Παρασκευή 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Δραματική αύξηση των νεκρών από τον διπλό σεισμό – Φόβοι για χιλιάδες θύματα

26/06/2026 - 5:10μμ
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)
ΚΟΣΜΟΣ

Ορμούζ: Νέα ένταση στα Στενά, αλλά οι αγορές βλέπουν φθηνότερο πετρέλαιο

26/06/2026 - 4:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Francisco Guasco)

Μουντιάλ: Η Ισπανία έστειλε την Ουρουγουάη σπίτι της – Στους «32» το Πράσινο Ακρωτήρι

27 λεπτά πριν
Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)

Οι ΗΠΑ χτύπησαν το Ιράν: Στο στόχαστρο αποθήκες πυραύλων και ραντάρ στα Στενά του Ορμούζ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Greg M. Cooper)

Μουντιάλ 2026: Πρώτη με σούπερ Ντεμπελέ η Γαλλία – Πεντάσφαιρη η Σενεγάλη

8 ώρες πριν
Ισραηλινό άρμα μάχης πραγματοποιεί ελιγμούς καθώς αυτοκινητοπομπή της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) κινείται ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια στο χωριό Μέις Ελ Τζαμπάλ του νοτίου Λιβάνου, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)

Ιστορική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσινγκτον – Με εμφύλιο απειλεί η Χεζμπολάχ

8 ώρες πριν
Το μνημείο στο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (φωτ.: haf.gr)

Αίγυπτος: Η Πολεμική Αεροπορία αποκατέστησε το Μνημείο των Ελλήνων Πολεμιστών στο Κάιρο

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων/Facebook)

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign