pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το βιβλίο «Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι ‘ς σην ποντιακήν διάλεκτον» συμβάλλει στη διάδοση της διαλέκτου

24/10/2018 - 10:07μμ
Το βιβλίο «Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι 'ς σην ποντιακήν διάλεκτον» συμβάλλει στη διάδοση της διαλέκτου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με σκοπό την ανάδειξη του πλούτου της ποντιακής διαλέκτου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Γεωργιάδη Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι ‘ς σην ποντιακήν διάλεκτον, στο Ίδρυμα Παπανικολάου. Την παρουσίαση είχαν οργανώσει από κοινού ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν φοιτητές του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών που παρακολουθούν το μάθημα ποντιακής διαλέκτου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Για την έκδοση μίλησαν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ΔΠΘ Ηλίας Πετρόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» Γιάννης Νικολαΐδης, και ο συγγραφέας του βιβλίου και ποιητής Νίκος Γεωργιάδης.

Ο καθηγητής Ηλίας Πετρόπουλος ανακοίνωσε από το βήμα της εκδήλωσης ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το βιβλίο προκειμένου να διδάξει στους φοιτητές του την ποντιακή διάλεκτο. «Ο συγγραφέας είναι αυτό που στη γλωσσολογία ονομάζουμε φυσικός ομιλητής. Σήμερα είχα τη χαρά να παραδώσω σε συνεργασία μαζί του ένα μάθημα βιωματικού χαρακτήρα. Εγώ και οι φοιτητές μου του κάναμε ερωτήσεις, μας διάβασε ποιήματα στην ποντιακή διάλεκτο και αφηγήθηκε βιώματα από τη ζωή του» ανέφερε ο καθηγητής.


(Φωτ.: paratiritis-news.gr)

«Στην ποντιακή διάλεκτο χρησιμοποιούμε και λέξεις από άλλες γλώσσες, όπως τα τούρκικα ή τα περσικά, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Γι’ αυτό και καλό θα ήταν το βιβλίο να διαβαστεί από όλους, όχι μόνο από όσους έχουν ποντιακή καταγωγή. Είναι ένα κομμάτι του ελληνισμού και πρέπει να τα γνωρίζουμε», ανέφερε ο συγγραφέας μιλώντας για την επίσκεψή του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» Γιάννης Νικολαΐδης έκανε λόγο για την αξία του βιβλίου το οποίο συμβάλλει στη διάδοση της ποντιακής διαλέκτου.

Στην παρουσίαση το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, και η κοσμήτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ, Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή.

  • Με πληροφορίες από το paratiritis-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο ενημερωτικό περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα αναδεικνύονται και ημερομηνίες-σταθμοί (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΕΠΟΝΑ βγαίνει μπροστά για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τη νεολαία της ΠΟΕ

13/05/2026 - 6:09μμ
(Φωτ.: facebook.com/dtsiodras)
ΠΟΝΤΟΣ

19η Μαΐου: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου για πρώτη φορά συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

13/05/2026 - 2:45μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι σημαίνει και από πού προέρχεται το ρήμα ζαλαλώνω;

13/05/2026 - 1:46μμ
Από τη δράση του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής στο 8ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ιστορία, μουσική και μνήμη μαθαίνουν τα παιδιά για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Δράση σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας

13/05/2026 - 11:24πμ
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας φιλοξένησε την ημερίδα με τίτλο «Γενοκτονία χωρίς τιμωρία – Το χρέος της Διεθνούς Κοινότητας». Τρίτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Τσιόδρας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην καρδιά της Ευρώπης το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων – Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

13/05/2026 - 9:43πμ
Παιδιά του «Φάρου» στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην Πλατεία 19ης Μαΐου, Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Όχι άλλοι πόλεμοι, όχι άλλες γενοκτονίες»: Συγκίνησαν τα μικρά Ποντιόπουλα στην Αγία Βαρβάρα Αττικής

12/05/2026 - 8:14μμ
O Γιάννης Τσανασίδης, η Νατάσα Τσακηρίδου και ο Ιάκωβος Μωυσιάδης καλεσμένοι της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Αστική Σχολή Κατερίνης, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μουσικό ταξίδι μνήμης και παράδοσης στην Πολυθεματική Έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

12/05/2026 - 5:38μμ
Μετά το τέλος της εκδήλωσης «Η ποντιακή γλώσσα και οι άγιοι του Πόντου: Παράδοση, πίστη και ταυτότητα», Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γλώσσα, πίστη και ιστορική μνήμη στο επίκεντρο εκδήλωσης για τον Πόντο στη Λάρισα

12/05/2026 - 3:26μμ
Ποντιακό γλέντι στο Οχυρό Νυμφαίας, στα «Παρχάρια 2026» (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρχάρια 2026»: Η Ροδόπη έγινε ξανά τόπος μνήμης, μουσικής και συνάντησης για τους Πόντιους – και όχι μόνο

12/05/2026 - 2:13μμ
Ο διακεκριμένος Έλληνας γιατρός και αξιωματικός του τουρκικού στρατού Πελοπίδας Επιφανίδης (εικ.: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Πελοπίδας Επιφανίδης: Ο Έλληνας αξιωματικός του τουρκικού στρατού που θυσιάστηκε στην Αμάσεια το 1921

11/05/2026 - 9:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο ενημερωτικό περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα αναδεικνύονται και ημερομηνίες-σταθμοί (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η ΕΠΟΝΑ βγαίνει μπροστά για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τη νεολαία της ΠΟΕ

23 λεπτά πριν
Ο 30χρονος σύζυγος οδηγείται στα δικαστήρια Ηρακλείου, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Ηράκλειο: Δεν έπεισε για το «ατύχημα» ο 30χρονος – Προφυλακίστηκε για τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης συζύγου του

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Πρότυπα Σχολεία: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για το 2026-27

2 ώρες πριν
(Φωτ.: George Milo/ google.com/maps/contrib)

Βαριά πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ σε ΦΑΓΕ και DoValue για αθέμιτη κερδοφορία και οχλήσεις

2 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Energy Transition Summit. East Med and Southeast Europe», Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μητσοτάκης: Ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης λόγω Ιράν – Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ απειλεί ενέργεια, πληθωρισμό και τουρισμό

3 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/Syllogos Pontion Annoberou)

«Καμίαν κι ανασπάλω»: Εκδήλωση μνήμης και παράδοσης από το Σύλλογο Ποντίων Ανόβερου στη Γερμανία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign