pontosnews.gr
Πέμπτη, 9/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έλληνες ομογενείς τιμούν τον Ρώσο ακτιβιστή Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά για το «ΟΧΙ»

24/10/2018 - 2:07μμ
Έλληνες ομογενείς τιμούν τον Ρώσο ακτιβιστή Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά για το «ΟΧΙ»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Είναι οι σύγχρονοι ήρωες της εποχής μας. Αυτοί που δεν έχασαν την ελπίδα και πάλεψαν, κάνοντας το όνομά τους συνώνυμο με την ιστορία του αγώνα τους. Στο πρόσωπό τους κάποιος μπορεί να δει έναν Ρώσο δημοκράτη ακτιβιστή, μια πρώην σκλάβα του Ισλαμικού Κράτους που τόλμησε να πάει τους πρώην δυνάστες της στο Διεθνές Δικαστήριο, ή ακόμα κι έναν αδικοχαμένο πολεμικό ανταποκριτή.

Διαφορετικές αφετηρίες, αλλά και βίοι παράλληλοι που περιστρέφονται γύρω από τον κοινό παρονομαστή της ελληνικής λέξης «ΟΧΙ».

Το «Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ» στην Ουάσινγκτον δεν είναι μια συνηθισμένη ελληνοαμερικανική οργάνωση, όπου κάποιος θα δει Έλληνες να βραβεύουν Έλληνες. Βασισμένο στο αφηγηματικό αρχέτυπο της πάλης του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, το Ίδρυμα χρησιμοποιεί το ηρωικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας για να βραβεύσει τους σύγχρονους ήρωες της εποχής μας που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους για να φωνάξουν το δικό τους «ΟΧΙ» απέναντι σε όλες τις δυνάμεις του κακού που δυναστεύουν τον σύγχρονο κόσμο.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να αναδείξει την οικουμενική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού, μετατρέποντας την 28η Οκτωβρίου από μια εθνική εορτή σε ένα γεγονός παγκόσμιας κληρονομιάς, διασφαλίζοντας έτσι ότι ο αγώνας των Ελλήνων στο Έπος του 1940 δεν θα λησμονηθεί από την αμερικανική πολιτική ηγεσία.


Ο λογότυπος του Ιδρύματος

«Ο ελληνικός λαός έδειξε εξαιρετικό θάρρος εναντίον ανυπέρβλητων εμποδίων, αγωνιζόμενος για να διατηρήσει την ελευθερία του. Το “Βραβείο Ημέρας του ΟΧΙ” δημιουργήθηκε για να αναγνωρίσει τους λαμπαδηφόρους του σήμερα που διατηρούν το πνεύμα της επετείου του “ΟΧΙ” – τους σημερινούς Δαυίδ που αγωνίζονται ανάμεσα μας για την δημοκρατία και την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει η ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Βασικός εμπνευστής και καθοδηγητής της οργάνωσης είναι ο Μάικ Μάνατος, γιος του γνωστού Ελληνοαμερικανού λομπίστα Άντι Μάνατος.

Μαζί διευθύνουν την εταιρεία λόμπι «Manatos & Manatos», που εδώ και χρόνια προωθεί την εικόνα της Ελλάδας και τα εθνικά θέματα στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας. Αναφερόμενος στις ευκαιρίες ανάπτυξης της λεγόμενης «ήπιας ισχύος» που προσφέρονται μέσω της πολιτισμικής διπλωματίας, ο Μάικ Μάνατος εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές σε αυτό τον τομέα.


Μάικ και Άντι Μάνατος

«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει και κάνει καλή δουλειά στη χρήση της λεγόμενης “ήπιας ισχύος”. Βοηθά δηλαδή τους ανθρώπους να καταλάβουν πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα που ναι μεν δεν μπορεί να προσφέρει στις ΗΠΑ ό,τι μπορούν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά έχει να δώσει ορισμένα πλεονεκτήματα “ήπιας ισχύος” τα οποία αποτελούν και το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα», ανέφερε ο Μ. Μάνατος.

Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη δεξαμενή σκέψης «U.S. Institute of Peace», και σύμφωνα με τους διοργανωτές το τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Ρώσος δημοκράτης ακτιβιστής Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης «Open Russia». O Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά επέζησε από δύο απόπειρες δηλητηρίασης και συνεχίζει μέχρι και σήμερα την ακτιβιστική δράση του για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών στην πατρίδα του.

Εξηγώντας το σκεπτικό τής επιλογής, ο Άντι Μάνατος είπε πως «υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρήσεις το θάρρος. Η Ελλάδα στάθηκε μόνη της, μαζί μόνο με τη σχεδόν ηττημένη Βρετανία, τη μικρή Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά. Αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Άξονα που είχαν συντρίψει 15 χώρες. Η βούληση του Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά να συνεχίσει τον ευγενή αγώνα του για τη δημοκρατία αφότου κατάφερε να επιβιώσει δύο φορές από απόπειρα δηλητηρίασης είναι ένα άλλο παράδειγμα τέτοιου αξιοσημείωτου θάρρους».

Από την πλευρά του, ο Μάικ Μάνατος υποστήριξε πως το μεγάλο σύγχρονο «ΟΧΙ» που είπε ο ελληνικός λαός στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι απέναντι στην απελπισία αλλά και στην εξάλειψη των αξιών που τον διακρίνουν.

«Πιστεύω πως υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που αν είχαν περάσει τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα θα είχαν τελματώσει και βυθιστεί στην απελπισία. Αλλά ο ελληνικός λαός όχι μόνο πάλεψε με το κεφάλι ψηλά, αλλά κατάφερε να αντιμετωπίσει εν μέσω της οικονομικής κρίσης και την προσφυγική κρίση. Άρα η Ελλάδα εν μέσω της οικονομικής κρίσης κατάφερε να διατηρήσει την ανθρωπιά της. Και αυτό νομίζω ότι ήταν τελικά το μεγάλο “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού· ότι δηλαδή είπε “όχι, δεν θα αφήσουμε την οικονομική κρίση να μας γονατίσει, και κυρίως δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στην ανθρωπιά, την φιλοξενία και το φιλότιμο που μας διακρίνει”».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το ζεύγος Ματθαίου με Ηλία Κούρουγλο και Χρυσούλα Χριστοδούλου (φωτ.: Κώστας Κωστής/anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νίκος Ματθαίου: Ο Καρπάθιος που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Αμερικής

8/07/2026 - 8:33μμ
Το Μέγαρο του Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι, όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνισμού (φωτ.: Flickr / Jorge Franganillo)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα έχει τη δική της διεθνή Ολυμπιάδα – Και γίνεται στη Ρουμανία

8/07/2026 - 2:08μμ
Η δρ Κάθι Έλντερ, η οποία επέλεξε να μάθει ελληνικά μετά τη συνταξιοδότησή της, φωτογραφήθηκε στα στούντιο του SBS στη Μελβούρνη (φωτ.: SBS Greek / Panos Apostolou)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να εμπνέει – Το μήνυμα κορυφαίας διεθνούς γλωσσολόγου που αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό της διασποράς

7/07/2026 - 10:16μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Άλιμος: Μια επίσκεψη μνήμης για τους Αυστραλούς πεσόντες και μια γέφυρα συνεργασίας Ελλάδας – Αυστραλίας

7/07/2026 - 8:52μμ
Το πάνελ των δημοσιογράφων στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Maliotis Cultural Center της Βοστόνης (φωτ.: Maliotis Cultural Center / Hellenic College Holy Cross)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Σίδνεϊ το 12ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για την ελληνική γλώσσα και τον απόδημο ελληνισμό

6/07/2026 - 11:52μμ
Αφίσα του ελληνικού θεάτρου σκιών με τους ήρωες Μπιριγκόγκο, Κοπρίτη, Κολλητήρη και Καραγκιόζη του καλλιτέχνη Σπύρου  Κούζαρου (φωτ.: Δημήτρης Κατσούλης / Museums Victoria / CC BY 4.0)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η αφίσα του Καραγκιόζη που διέσχισε δύο ηπείρους – Το ταξίδι μιας ανεκτίμητης ελληνικής κληρονομιάς στην Αυστραλία

6/07/2026 - 8:16μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Antipodean Palette: Τελετή έναρξης για την ομαδική εικαστική έκθεση που αναδεικνύει τις σύγχρονες δημιουργίες των Ελληνοαυστραλών καλλιτεχνών

6/07/2026 - 4:04μμ
Πανοραμική άποψη του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων, όπου θα φιλοξενηθεί το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών (φωτ.: https://commons.wikimedia.org/)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα Χανιά φιλοξενούν το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών – Στο επίκεντρο το μέλλον της Κρήτης και της ομογένειας

6/07/2026 - 2:12μμ
(Φωτ.: greekorthodox.org.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πέντε χρόνια προσφοράς στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση γιόρτασε το Ελληνικό Κολλέγιο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» στη Μελβούρνη

6/07/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: panhellenicpost.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στο Geretsried: Το Λύκειο Ελληνίδων Μονάχου αφιέρωσε την τελευταία του παράσταση στη Βασιλική Γεροφάκα

6/07/2026 - 11:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αεροσκάφος F16 σε ακροβατικούς ελιγμούς (φωτ. αρχείου: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

F-16 έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Ζάκυνθο λόγω μηχανικής βλάβης

18 λεπτά πριν
Ύποπτοι που φέρονται να συμμετείχαν σε κέντρα διαδικτυακών απατών συνελήφθησαν στη Σρι Λάνκα, στο πλαίσιο της τρίμηνης διεθνούς επιχείρησης «First Light 2026» (φωτ.: Interpol)

Έστησαν ολόκληρο… αστυνομικό τμήμα για να αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς – 5.800 συλλήψεις από την Interpol

30 λεπτά πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 7 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Dogukan Keskinkilic / Pool)

S-400, CAATSA και F-35: Η «φόρμουλα» που μπορεί να ξεμπλοκάρει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ

54 λεπτά πριν
Η Μπόνι Τάιλερ στη σκηνή του Starlite Festival στη Μαρμπέγια της νότιας Ισπανίας, στις 14 Αυγούστου 2021 (φωτ.: EPA / Antonio Paz)

Πέθανε η Μπόνι Τάιλερ: Η φωνή του «Total Eclipse of the Heart» σίγησε στα 75 της χρόνια

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την έναρξη των Μικρασιατικών 2026, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Eleni Mpelia Katrilioti)

Μικρασιατικά 2026: Με μουσική και συγκίνηση άνοιξε η αυλαία στη Νέα Κίο

2 ώρες πριν
Έδρανα στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Αναθεώρηση Συντάγματος: Επανέρχεται η συζήτηση για το ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign