pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης

22/10/2018 - 11:10μμ
Πέθανε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πέθανε χθες σε ηλικία 80 ετών ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες. Ο Γ. Μιχαηλίδης, που γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής το 1938, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στις 4 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Μεταμόρφωσης.

Ο Γ. Μιχαηλίδης διέκοψε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική σχολή στο Γκρατς της Αυστρίας, για να σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1965 δημιούργησε το Θέατρο Νέας Ιωνίας, στην ομώνυμη συνοικία της Αθήνας –το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, το οποίο λειτούργησε μόνο για δυο χρόνια.

Το 1972, μέσα στη δικτατορία, δημιούργησε το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στην Κυψέλη και παράλληλα ξεκίνησε να εκδίδει το περιοδικό Ανοιχτό Θέατρο, μια μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου. Το 1984 αρχίζει η λειτουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου. Ανέβασε, μεταξύ άλλων, Ουίλιαμ Σαίξπηρ (Πολύ κακό για το τίποτα, 1984-85, Τρικυμία 1987-88, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας), Καρόν ντε Μπομαρσαί (Κουρέας της Σεβίλλης και Γάμοι του Φίγκαρο, 1985-86), Τζον Φορντ (Κρίμα που είναι πόρνη, 1986-87), Άουγκουστ Στρίντμπεργκ (Πελεκάνος και Τα δεσμά, 1987-88), Μορίς Μαίτερλινγκ (Γαλάζιο πουλί, 1991-92), κ.ά.

Στα εννιά χρόνια που μεσολάβησαν, ως τη δημιουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου, συνεργάστηκε με τα κρατικά θέατρα. Έχει σκηνοθετήσει στην τηλεόραση, σε δικά του σενάρια, τις σειρές Συμβολαιογράφος, Λαυρεωτικά, Άθλιοι των Αθηνών, Κάθοδος, Θυσία κ.ά.. Επίσης έγραψε πολλά βιβλία, μεταξύ άλλων τα μυθιστορήματα Πέτρος Δαρζέντας (Κέδρος, 1980) και Φιλμ Νουάρ (Υάκινθος, 1980), τη μελέτη Νέοι Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς (Κάκτος 1987), τη νουβέλα Η Πύλη (Καστανιώτης 1987), το μυθιστόρημα Τα Φονικά (Καστανιώτης 1991, την τριλογία μυθιστορήματος Μύηση, Λαβύρινθος, Έξοδος (Καστανιώτης 1999, 2002, 2004) κ.ά.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Γιώργου Μιχαηλίδη δημοσίευσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που ανέφερε τα εξής: «Ο Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε ένας σκηνοθέτης με πλούσια παρουσία και προσφορά στο ελληνικό θέατρο. Το ιδιαίτερο στίγμα του είναι εμφανές, ήδη από το ξεκίνημά του, το 1965, και τη δημιουργία του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας. Το θέατρο αυτό, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια, αλλά κατάφερε να δώσει ένα εμφανές στίγμα με τις ιδιαίτερες παραστάσεις του, που αγαπήθηκαν από μια ολόκληρη γενιά. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ελένη Μάρκου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Μητροπάνος στο εξώφυλλο του δίσκου «Στου αιώνα την παράγκα» (φωτ.: Minos-EMI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη… μεταφυσική ιστορία της θρυλικής «Ρόζας» του Μητροπάνου, που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος

16/03/2026 - 12:35μμ
Οι συντελεστές της ταινίας «One Battle After Another» που απέσπασε 6 χρυσά αγαλματίδια (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Θρίαμβος για την ταινία «Η μια μάχη μετά την άλλη» – Η ελληνική νίκη της λαμπερής βραδιάς

16/03/2026 - 9:10πμ
Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου (φωτ.: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι: Ο πίνακας του Ντελακρουά επέστρεψε στον τόπο που τον ενέπνευσε

15/03/2026 - 1:23μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

And the Oscar goes to… Γιώργο Λάνθιμο; Η «Βουγονία», η πικρή ιστορία του σκηνοθέτη με την Ακαδημία και τα προγνωστικά

15/03/2026 - 12:34μμ
Η θεατρική ομάδα  «Τέχνη και Δράση» του Αντώνη Περπινιά στην κωμωδία του Δ. Ψαθά «Μικροί Φαρισαίοι» (φωτ.: Δημήτρης Μπουρνούς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Ψαθάς: Η ξεκαρδιστική κωμωδία του «Μικροί Φαρισαίοι», ξανά επί σκηνής

14/03/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Μαρίνος: Στο κοιμητήριο της Βούλας είπαν το τελευταίο αντίο στον πρωτοπόρο θεατρίνο

13/03/2026 - 5:23μμ
Ο Γιώργος Μαρίνος σε συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι το 2007 (φωτ.: EUROKINISSI/Βάσιος Χασιάλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Έφυγε» ο πρώτος σόουμαν της Ελλάδας Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών

11/03/2026 - 10:19πμ
Ο Γιώργος Πανουσόπουλος σε εκδήλωση προς τιμήν του, στο 46ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. 20 Νοεμβρίου 2005 (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Πανουσόπουλος: Πέθανε ο σκηνοθέτης που κινηματογράφησε τον έρωτα και το ελληνικό φως

10/03/2026 - 1:16μμ
Ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης (πηγή: facebook.com/profile.php?i/Από Κοινού Θέατρο)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

7/03/2026 - 11:37πμ
(Πηγή: 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πρώτη φορά στην Ελλάδα προβολή για νευροδιαφορετικούς θεατές

6/03/2026 - 10:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άγνωστος φωτογράφος έχει απαθανατίσει, το 1916,  τη Ρωσική Μεραρχία Τεθωρακισμένων Οχημάτων καθ' οδόν προς την Τουρκία πιθανώς στον δρόμο μεταξύ Βλαδικαυκάζ και Ερζερούμ (πηγή: iwm.org.uk/collections/item/object/205350294)

16 Μαρτίου 1916: Η μέρα που οι Έλληνες των Σουρμένων πίστεψαν ότι θα τους έσωζαν τα ρωσικά στρατεύματα

9 λεπτά πριν
Πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ινδία αφού διέσχισε το Στενό του Ορμούζ την περασμένη Πέμπτη (φωτ.: EPA/Divyakant Solanki)

Στενό του Ορμούζ: Αρνητική και η Ισπανία – Στάρμερ: Δεν θα συρθούμε σε έναν ευρύτερο πόλεμο»

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)

«Ακρίτες» Πολυκάστρου: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής

1 ώρα πριν
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Δίκη για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ήταν όλοι ενήμεροι για όσα συνέβαιναν» – Τι κατέθεσε η προϊσταμένη ελέγχων που καθαιρέθηκε

2 ώρες πριν
Διαμαρτυρία στη Νότια Κορέα κατά του αιτήματος του Ντόναλντ Τραμπ για την αποστολή πολεμικών πλοίων στο Στενό του Ορμούζ από τη Σεούλ (φωτ.: EPA/Jeon Heon-Kyun)

Στενό του Ορμούζ: «Όχι» και από Γερμανία και Ιταλία για αποστολή πολεμικών πλοίων – Το σκέφτεται η Δανία, σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές η Κίνα

3 ώρες πριν
Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική απεργία των υγειονομικών στις 19 Μαρτίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign