pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης

22/10/2018 - 11:10μμ
Πέθανε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πέθανε χθες σε ηλικία 80 ετών ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες. Ο Γ. Μιχαηλίδης, που γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής το 1938, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα υγείας. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στις 4 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Μεταμόρφωσης.

Ο Γ. Μιχαηλίδης διέκοψε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική σχολή στο Γκρατς της Αυστρίας, για να σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1965 δημιούργησε το Θέατρο Νέας Ιωνίας, στην ομώνυμη συνοικία της Αθήνας –το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, το οποίο λειτούργησε μόνο για δυο χρόνια.

Το 1972, μέσα στη δικτατορία, δημιούργησε το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στην Κυψέλη και παράλληλα ξεκίνησε να εκδίδει το περιοδικό Ανοιχτό Θέατρο, μια μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου. Το 1984 αρχίζει η λειτουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου. Ανέβασε, μεταξύ άλλων, Ουίλιαμ Σαίξπηρ (Πολύ κακό για το τίποτα, 1984-85, Τρικυμία 1987-88, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας), Καρόν ντε Μπομαρσαί (Κουρέας της Σεβίλλης και Γάμοι του Φίγκαρο, 1985-86), Τζον Φορντ (Κρίμα που είναι πόρνη, 1986-87), Άουγκουστ Στρίντμπεργκ (Πελεκάνος και Τα δεσμά, 1987-88), Μορίς Μαίτερλινγκ (Γαλάζιο πουλί, 1991-92), κ.ά.

Στα εννιά χρόνια που μεσολάβησαν, ως τη δημιουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου, συνεργάστηκε με τα κρατικά θέατρα. Έχει σκηνοθετήσει στην τηλεόραση, σε δικά του σενάρια, τις σειρές Συμβολαιογράφος, Λαυρεωτικά, Άθλιοι των Αθηνών, Κάθοδος, Θυσία κ.ά.. Επίσης έγραψε πολλά βιβλία, μεταξύ άλλων τα μυθιστορήματα Πέτρος Δαρζέντας (Κέδρος, 1980) και Φιλμ Νουάρ (Υάκινθος, 1980), τη μελέτη Νέοι Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς (Κάκτος 1987), τη νουβέλα Η Πύλη (Καστανιώτης 1987), το μυθιστόρημα Τα Φονικά (Καστανιώτης 1991, την τριλογία μυθιστορήματος Μύηση, Λαβύρινθος, Έξοδος (Καστανιώτης 1999, 2002, 2004) κ.ά.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Γιώργου Μιχαηλίδη δημοσίευσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που ανέφερε τα εξής: «Ο Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε ένας σκηνοθέτης με πλούσια παρουσία και προσφορά στο ελληνικό θέατρο. Το ιδιαίτερο στίγμα του είναι εμφανές, ήδη από το ξεκίνημά του, το 1965, και τη δημιουργία του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας. Το θέατρο αυτό, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια, αλλά κατάφερε να δώσει ένα εμφανές στίγμα με τις ιδιαίτερες παραστάσεις του, που αγαπήθηκαν από μια ολόκληρη γενιά. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ελένη Μάρκου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας θα φιλοξενήσει την εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων»: Το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή ερμηνεύουν στη Βέροια η Σόνια Θεοδωρίδου και η «Πολύμνια»

23/03/2026 - 11:33πμ
(Φωτ.: facebook/BPAN Heroes)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοζάνη: «Ύμνοι Ελπίδας», μια φιλανθρωπική συναυλία για τα παιδιά με τη νόσο BPAN

22/03/2026 - 3:25μμ
Σκηνή από την ταινία «Τελευταία Κλήση» σε σκηνοθεσία Sherif Francis
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αληθινές ιστορίες που συντάραξαν την Ελλάδα και έγιναν ταινίες

21/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: EPA / Marton Monus)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τσακ Νόρις: Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον αήττητο ήρωα των ταινιών δράσης

21/03/2026 - 3:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

18/03/2026 - 11:56μμ
Μικρές Λαζαρίνες με τα ανθοστόλιστα καλάθια τους (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Λαζαρίνες θα αναβιώσουν και φέτος στο δήμο Τρικκαίων – Το έθιμο που προϋπαντεί το Πάσχα

18/03/2026 - 7:17μμ
«Nα σκάσουν οι ζηλιάρηδες» στα νέα ελληνικά, σε ψηφιδωτό στην είσοδο οικίας στην αρχαία πόλη της Σύεδρας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιδωτό 1.500 ετών με ελληνική επιγραφή-έκπληξη βρέθηκε στην Τουρκία

17/03/2026 - 5:34μμ
O Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Μητροπάνος στο εξώφυλλο του δίσκου «Στου αιώνα την παράγκα» (φωτ.: Minos-EMI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη… μεταφυσική ιστορία της θρυλικής «Ρόζας» του Μητροπάνου, που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος

16/03/2026 - 12:35μμ
Οι συντελεστές της ταινίας «One Battle After Another» που απέσπασε 6 χρυσά αγαλματίδια (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Θρίαμβος για την ταινία «Η μια μάχη μετά την άλλη» – Η ελληνική νίκη της λαμπερής βραδιάς

16/03/2026 - 9:10πμ
Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου (φωτ.: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι: Ο πίνακας του Ντελακρουά επέστρεψε στον τόπο που τον ενέπνευσε

15/03/2026 - 1:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Allwyn)

Το παιχνίδι ξεκινά εκτός παρκέ στο Allwyn Final 4 Κυπέλλου Μπάσκετ Γυναικών

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Μέση Ανατολή: Κλιμάκωση με φόντο τον διάδοχο του Λαριτζανί – Πύραυλοι, απειλές και διπλωματικό θρίλερ

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Το πρόγραμμα των πλέι οφ 5-8 και των πλέι άουτ

1 ώρα πριν
Ο Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός με τη σύζυγό του Θεοδώρα σε μικρογραφία του κτητορικού χρυσοβούλου της Μονής Διονυσίου (φωτ.: commons.wikimedia.org)

Αλέξιος Γ’ Μέγας Κομνηνός: Η μακρόχρονη βασιλεία του σημάδεψε την ακμή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)

Οι Πόντιοι της Μελβούρνης τίμησαν με περηφάνια την 25η Μαρτίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Super League: Με Ολυμπιακός-ΑΕΚ και ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός η πρεμιέρα των πλέι οφ – Όλο το πρόγραμμα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign