pontosnews.gr
Σάββατο, 4/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής απαντά με εκθέσεις για το αυξημένο κόστος του Αγίου Νικολάου

19/10/2018 - 2:57μμ
ΗΠΑ: Αρχίζουν ξανά οι εργασίες ανοικοδόμησης του ναού του Αγ. Νικολάου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης την έκθεση της δεύτερης φάσης της έρευνας της ελεγκτικής εταιρείας Price Waterhouse Coopers (PWC), μαζί με τα συμπεράσματα της Ειδικής Διερευνητικής Επιτροπής (ΕΔΕ) που συνέστησε για να ερευνηθούν τα προβλήματα στην ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν, που έχουν σταματήσει ελλείψει χρηματικών πόρων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εκθέσεων, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι χρήματα για τον Άγιο Νικόλαο καταβλήθηκαν παράτυπα σε άτομα που απασχολούνται ή συνδέονται με την Αρχιεπισκοπή.

Η δεύτερη φάση της έρευνας δεν αποκάλυψε επίσης κανένα στοιχείο ή ισχυρισμό ότι διαπράχθηκε απάτη σε σχέση με το έργο ανοικοδόμησης του ναού. Αντιθέτως, οι υπερβάσεις στις δαπάνες φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα αλλαγών στα σχέδια, τις οποίες συμφώνησαν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της Αρχιεπισκοπής, για την αντιμετώπιση αρχιτεκτονικών ανησυχιών ή για τη βελτίωση του σχεδιασμού του ναού.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν εξέτασε πού πήγαν 575.000 δολάρια, τα οποία χρεώθηκαν από την Αρχιεπισκοπή ως έξοδα «ερανικής δραστηριότητας», ταξίδια και μετακινήσεις, και τελικά επιστράφηκαν μετά την αποκάλυψη ότι είχαν χρησιμοποιηθεί χρήματα του εράνου για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της Αρχιεπισκοπής. Το συνολικό ποσό που χρησιμοποιήθηκε από τα χρήματα του εράνου (3.504.550 δολάρια συν τους τόκους) επιστράφηκε στο Ταμείο, από δάνειο που εξασφαλίστηκε από την Αρχιεπισκοπή.

Επίσης ανακοινώθηκε η δημιουργία νέας νομικής οντότητας με το όνομα «Φίλοι του Αγίου Νικολάου», που θα είναι μεν συνδεδεμένη αλλά και ταυτόχρονα ανεξάρτητη από την Αρχιεπισκοπή, για να αναλάβει την ευθύνη και της ερανικής προσπάθειας ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανοικοδόμηση του ναού, αλλά και για ολόκληρη την προσπάθεια ανοικοδόμησης.


Η πορεία των εργασιών τον Ιούνιο του 2016 (φωτ.: Jim.henderson / commons.wikimedia.org)

«Αν και αυτές οι τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό μπορεί να έχουν γίνει με τις καλύτερες προθέσεις και μπορούν να οδηγήσουν σε μια δομή που ταιριάζει σε μια εκκλησία και ένα εθνικό προσκύνημα, το έργο θα έχει τελικό κόστος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που σχεδιάστηκε αρχικά και δημοσιοποιήθηκε», αναφέρει η Ειδική Διερευνητική Επιτροπή στα συμπεράσματά της που υποβλήθηκαν στον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Σύμφωνα με την έκθεση της PWC, ενώ τα εσωτερικά έγγραφα δείχνουν αύξηση του αναμενόμενου κόστους κατασκευής του Αγίου Νικολάου από 20,6 εκατομμύρια δολάρια το 2013 σε πάνω από 58,4 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2017, οι συνεντεύξεις και η ανάλυση των διαθέσιμων στο κοινό πληροφοριών έδειξαν ελάχιστες δημόσιες αποκαλύψεις και εσωτερική ανταλλαγή πληροφοριών για το αναμενόμενο και το πραγματικό κόστος κατασκευής του ναού.

Τα έργα κατασκευής σταμάτησαν τον Δεκέμβριο του 2017. Τον Ιούλιο του 2018 η Αρχιεπισκοπή παρουσίασε ένα εκτιμώμενο κόστος ύψους περίπου 38 εκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση της κατασκευής του ναού στους συμμετέχοντες στο Κληρικολαϊκό Συνέδριο, γεγονός που ανέβαζε το συνολικό εκτιμώμενο κόστος για την κατασκευή σε περίπου 79,7 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με την PWC, η εκτίμηση αυτή ίσως δεν είναι η τελική, δεδομένου ότι η κατασκευαστική εταιρεία πιθανόν να θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση.

Το μεγαλύτερο κόστος από την αλλαγή στα αρχικά σχέδια αφορά το σχεδιασμό παραπετάσματος για τη βροχή (rain screen). Σύμφωνα με την κατασκευαστική εταιρεία SKANSKA, από το υπολογιζόμενο αρχικό κόστος των 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων για έναν σχεδιασμό μεταλλικού πλέγματος, το κόστος αυξήθηκε σε τουλάχιστον 15,7 εκατομμύρια δολάρια όταν έχει επιλέχτηκε ένα γυάλινο/μαρμάρινο παραπέτασμα.

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, συνοδευόμενος από τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, επισκέφθηκαν το Ναό του Αγίου Νικολάου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, «οι Ιεράρχες περιόδευαν στην τοποθεσία και στη γύρω περιοχή του Μνημείου 9/11, περπάτησαν στο Liberty Park όπου βρίσκεται η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και είδαν το κτήριο της εκκλησίας στην τρέχουσα κατάσταση κατασκευής του, σε προετοιμασία των συζητήσεών τους για την επανέναρξη της κατασκευής μόλις είναι δυνατόν».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αποστόλης Ζουπανιώτης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βραδιά αφιερωμένη στον Καβάφη στις Βρυξέλλες με ποίηση, μουσική και ομιλίες

3/04/2026 - 9:14μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα ελληνικά δεν του ακούγονται… κινέζικα: Ο Οδυσσέας Σουν από τη Σανγκάη και το ταξίδι σε μια γλώσσα που έγινε δική του

3/04/2026 - 8:19μμ
(Φωτ.: Instagram/kapodistrias_thegovernor)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ταινία «Καποδίστριας» κάνει πρεμιέρα στη Μελβούρνη με ειδικές προβολές για την ομογένεια

3/04/2026 - 6:50μμ
Η μεγάλη γαλανόλευκη στην κεφαλή της παρέλασης στη Βαλτιμόρη για τα 205 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (φωτ.: Facebook / Maryland Greek Independence Day Parade)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βαλτιμόρη: «Γαλάζια και λευκή» η Eastern Avenue στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου

3/04/2026 - 4:00μμ
Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (φωτ.: Brett Atkins)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ύμνος στην Ελευθερία»: Έκθεση στο Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

3/04/2026 - 3:04μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Η ομογένεια τίμησε με λαμπρότητα την 25η Μαρτίου

2/04/2026 - 3:36μμ
Τάρπον Σπρινγκς, ή αλλιώς το «Ελληνικό Χωριό» στη Φλόριντα. 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / City of Tarpon Springs, Florida - City Hall)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τάρπον Σπρινγκς: «Γαλανόλευκη» παρέλαση με ηχηρά μηνύματα – «Θέλουμε ελεύθερη την Κύπρο»

1/04/2026 - 9:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

H Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας έδωσε δυναμικό «παρών«» στον εορτασμό της ελληνικής εθνικής επετείου στην Αδελαΐδα

1/04/2026 - 7:38μμ
(Φωτ.: Επετειακή Επιτροπή 120 χρόνων Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόντρεαλ: Μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και τα 120 χρόνια της ελληνικής κοινότητας

1/04/2026 - 3:56μμ
Νέες και νέοι της ομογένειας με την ελληνική σημαία στο Σίδνεϊ. Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας / Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Ένα «γαλανόλευκο ποτάμι» στην άλλη άκρη του κόσμου – Η παρέλαση της ομογένειας για το 1821

31/03/2026 - 1:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play out: Φωτιά στην παραμονή με τις νίκες Πανσερραϊκού και Αστέρα

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φ.Γ.)

Συνελήφθησαν στις ΗΠΑ συγγενείς του Κασέμ Σολεϊμανί

1 ώρα πριν
Ανάγλυφη παράσταση του Αλέξιου Α' Κομνηνού, Campiello de Cà Angaran, Βενετία, αρχές 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)

Αλέξιος Α’ Μέγας Κομνηνός: Ο αυτοκράτορας που αναγέννησε το Βυζάντιο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Greek Basketball League: Άνετα ο Παναθηναϊκός στην Πάτρα – Νίκες για ΠΑΟΚ, Άρη, Πανιώνιο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Αμπελοκήπων Μενεμένης «Το Καΐστρι»)

Κίνηση ανθρωπιάς από τον Ποντιακό Σύλλογο «Το Καΐστρι» στους Αμπελόκηπους – Μενεμένης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign