pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απειλή για τις ορχιδέες στην Πίνδο η παράνομη συλλογή τους

17/10/2018 - 1:50μμ
Απειλή για τις ορχιδέες στην Πίνδο η παράνομη συλλογή τους
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή του σαλεπιού και του παγωτού ντουντουρμά, η ορχιδέα, που σχηματίζει πολύχρωμα «χαλιά» στην Πίνδο, απειλείται από την ανεξέλεγκτη συλλογή καθώς, λόγω της τεράστιας ζήτησής της και από την Τουρκία, η τιμή της στο παράτυπο εμπόριο έχει εκτοξευθεί φτάνοντας τα 90-120 ευρώ το κιλό σε ξηρή μορφή!

Μελέτη για την κατάσταση του πληθυσμού και την ιστορία της ορχιδέας, που συλλέγεται και καταναλώνονται ως σαλέπι και στην Πίνδο, υλοποιούν οι Καλλιόπη Στάρα, Μάρθα Χαριτωνίδου, Αναστασία Τζωρτζάκη και John M. Halley από το Εργαστήριο Οικολογίας, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του έργου «Εκτίμηση των επιπτώσεων της συλλογής ορχεοειδών (σαλέπι) στην αφθονία και τη δυναμική αυτοφυών πληθυσμών στη Βόρεια Πίνδο» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

«Όλες οι αυτοφυείς ορχιδέες προστατεύονται αυστηρά από την ελληνική νομοθεσία, αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν το ξέρει. Αν και τα έως τώρα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η τοπική παραδοσιακή συλλογή είναι σχετικά περιορισμένης έκτασης και κλίμακας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται όλο και συχνότερα φαινόμενα ληστρικής συλλογής που αφορούν εκτός από τις ορχιδέες και άλλα φαρμακευτικά φυτά, βότανα, εδώδιμα μανιτάρια και τρούφες, ως αποτέλεσμα μιας παγκόσμια πίεσης για “άγρια”, “παραδοσιακά” προϊόντα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Καλλιόπη Στάρα, προσθέτοντας ότι «το φαΐ που άλλοτε ήταν του φτωχού, τείνει να γίνει το φαΐ του πλούσιου».


Orchis mascula

Στην Ελλάδα η ποικιλότητα των ορχεοειδών είναι μεγάλη, με περιοχές όπως αυτή της ΒΔ Ελλάδας να χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα ποικιλομορφίας και ενδημισμού. «Παρά το γεγονός όμως», λέει η Κ. Στάρα, «ότι η προστασία τους από διεθνείς συνθήκες και ευρωπαϊκές οδηγίες έχει κυρωθεί στην ελληνική νομοθεσία, η συλλογή ορχεοειδών για την παραγωγή σαλεπιού εικάζεται πως είναι ένας από τους παράγοντες για την αύξηση της τρωτότητας των ειδών αυτών προς εξαφάνιση».

Τα είδη που μελετώνται στην έρευνα είναι τα Dactylorhiza sambucina και Orchis mascula ssp. mascula, δύο από τα συνηθέστερα συλλεγόμενα για παραγωγή σαλεπιού είδη στην Ελλάδα.

«Η Dactylorhiza sambucina είναι είδος σχετικά κοινό ακόμη στη βόρεια Ελλάδα και απαντάται κατά κύριο λόγο σε φωτεινές θέσεις σε ορεινά λιβάδια, ή σπανιότερα σε ανοίγματα δασών. Στην εργασία μελετήθηκε ως τώρα η παρουσία της σε πέντε περιοχές στην Ήπειρο, όπου εκτιμήθηκε ότι η αφθονία επηρεάζεται από τα συμφύοντα είδη και τη διαθέσιμη εδαφική επιφάνεια, αλλά και από ανθρωπογενείς παράγοντες όπως η προσβασιμότητα λόγω εγγύτητας του οδικού δικτύου, η βόσκηση και η υπερσυλλογή για σαλέπι».

Συλλογή με σκεπαρνάκι κατά παραγγελία!
«Τη δεκαετία του ’60, κάτοικοι της Πίνδου γυρνούσαν στα βουνά της περιοχής τους και μάζευαν “σαλέπι”, όπως έλεγαν το φυτό, είτε για ιδιωτική τους χρήση είτε το πουλούσαν σε ζαχαροπλάστες. Ήταν μια συλλογή που απαιτούσε πολύ κόπο και την έκαναν λίγοι. Μάζευαν δε τους κονδύλους με ειδικά σκεπαρνάκια, κατασκευασμένα με παραγγελία από σιδερά, για να μην τους “πληγώνουν”. Η συλλογή ξεκινούσε τον Ιούνιο όταν το άνθος είχε μαραθεί, έβγαζαν τον φρέσκο κόνδυλο και ξανατοποθετούσαν τον παλιό στη γη “για να τον βρουν και του χρόνου”, όπως λένε οι ίδιοι. Στη συνέχεια έπλεναν και άπλωναν τους κονδύλους για να ξεραθούν σε μεγάλα άσπρα σεντόνια. Μετά είτε τον έκαναν σκόνη σε πέτρινο γουδί που λεγόταν “τουμπέκι”, ή με μια βελόνα περνούσαν τους βολβούς σε κλωστή», αναφέρει η ερευνήτρια.

Εντούτοις, συμπληρώνει, «μπορεί η καλλωπιστική ορχιδέα να καλλιεργείται, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις άγριες ορχιδέες καθώς έχουν ιδιαίτερη βιολογία αναπαραγωγής».

«Οι ορχιδέες έχουν άμεση ανάγκη από τη συμβίωσή τους με μύκητες που ζουν κάτω από το έδαφος και υποστηρίζουν την ανάπτυξή τους στα πρώτα στάδια της ζωής τους, κάτι που δυσχεραίνει την καλλιέργειά τους. Ωστόσο αν και είναι δύσκολο να καλλιεργηθούν, γίνονται πολλές ερευνητικές προσπάθειες σε Τουρκία και Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη», καταλήγει η Κ. Στάρα, η οποία πιστεύει ότι στην κατεύθυνση της προστασίας της ορχιδέας μοναδική λύση αποτελεί η επίτευξη της καλλιέργειάς της, ενώ γενικότερα υπάρχει επιτακτική ανάγκη εύρεσης λύσεων αειφορικής διαχείρισης για άγρια είδη της ελληνικής χλωρίδας μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου.
  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε η Καλλιόπη Στάρα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καταστροφές στην Άνω Γλυφάδα από την κακοκαιρία, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν το έχουμε ξαναζήσει»: Η επόμενη μέρα στη Γλυφάδα – Θρήνος για την 56χρονη

22/01/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο νεκροί από την κακοκαιρία – Κύματα πάνω από 5 μέτρα στην Εύβοια

22/01/2026 - 9:16πμ
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους – Χιόνια στα ορεινά

22/01/2026 - 8:00πμ
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα – Νεκρή γυναίκα στην Άνω Γλυφάδα από τα ορμητικά νερά

21/01/2026 - 11:36μμ
(Φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο Παράλιο Άστρος: Έχασε τη ζωή του λιμενικός εν ώρα υπηρεσίας

21/01/2026 - 8:32μμ
Ισχυρή βροχόπτωση στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Εικόνα απο τον Διόνυσο, στη λεωφ. Σταμάτας (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία σε εξέλιξη: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Αττική – Χιονοπτώσεις και προβλήματα σε όλη τη χώρα

21/01/2026 - 7:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κανονικά θα λειτουργήσουν την Πέμπτη τα σχολεία στην Αττική

21/01/2026 - 6:30μμ
Εικόνα από τη μεταγωγή του 16χρονου στον ανακριτή πριν από λίγες μέρες (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θύμα ξυλοδαρμού στις φυλακές ο 16χρονος που κατηγορείται για τον θάνατο του 17χρονου στις Σέρρες

21/01/2026 - 6:00μμ
Τα κύματα «σήκωσαν» ιστιοπλοϊκό που ήταν δεμένο στη στεριά, στη Γαύδο. Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία «σαρώνει» την Κρήτη και τη Γαύδο – Ζημιές και διακοπές ρεύματος

21/01/2026 - 3:20μμ
Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία με 12 μποφόρ στο Ρίο: Η γέφυρα ξανά στην κυκλοφορία – Δείτε τα κύματα να την… μαστιγώνουν

21/01/2026 - 2:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/ SyllogosPrigipianon)

Οι Πριγκηπιανοί κόβουν βασιλόπιτα στο Παλαιό Φάληρο

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: 80s Noσταλγία)

Μπέτυ Αρβανίτη: Η κινηματογραφική επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας του θεάτρου που συζητήθηκε

52 λεπτά πριν
Το σκηνικό της τελετής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 98α Όσκαρ στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)

Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο – Iστορικό ρεκόρ για το φιλμ «Αμαρτωλοί»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pontosnews.gr)

Κυριακάτικο τραπέζι και ποντιακό γλέντι: Οι «Ακρίτες» Σταυρούπολης στέλνουν πρόσκληση

2 ώρες πριν
Ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)

Ζελένσκι: «Η Ευρώπη φοβάται να μιλήσει – έτσι δεν γίνεται παγκόσμια δύναμη» – Η αναφορά στα ελληνοτουρκικά

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπo από την ΙΖ' ΔΟΥ Αθηνών στο Παγκράτι (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η διαδικασία – Τι πρέπει να προσέξετε

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign