pontosnews.gr
Τρίτη, 29/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανεξάρτητοι φοιτητές στη Λευκωσία τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

15/10/2018 - 7:04μμ
Ανεξάρτητοι φοιτητές στη Λευκωσία τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πριν από λίγες μέρες είχα την τιμή και την ευτυχία να συμμετάσχω σε μια μοναδική για την εποχή μας εκδήλωση. Με συνομιλητή μου τον εκλεκτό δικηγόρο Νικόλα Κωνσταντινίδη, βρεθήκαμε ενώπιον φιλόξενου κοινού σε μια εντελώς διαφορετική εκδήλωση από αυτές που έχουμε συνηθίσει, με τίτλο «Μακεδονία – Ανατρέπεται η Συμφωνία των Πρεσπών;». Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη.

Η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη είναι μια ακομμάτιστη παράταξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μακριά από τις αγκυλώσεις και τους στρατευμένους και εκφυλιστικούς μηχανισμούς των κομμάτων.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, «Η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη ιδρύθηκε το 1995 από μια ομάδα φοιτητών οι οποίοι αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με την ιδέα της ύπαρξης των κομμάτων στο χώρο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Κύπρου. Αποτελεί έκτοτε τη μόνη ανεξάρτητη, αυτόνομη, ακομμάτιστη φοιτητική παράταξη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη δόθηκε ένα όνομα που να αντιπροσωπεύει εξίσου και τις τρεις της ιδιότητες: την ακομμάτιστη, τη φοιτητική και την αγωνιστική».

Το γεγονός πως νεαρά παιδιά κατάφεραν και έσπασαν τα δεσμά, το ζυγό και τις παρωπίδες των κομμάτων και έφτιαξαν κάτι πραγματικά ελεύθερο για τους φοιτητές, είναι από μόνο του αξιοζήλευτο. Και είναι αξιοζήλευτο διότι τα ελλαδικά πανεπιστήμια χειμάζονται για δεκαετίες από τη μάστιγα των κομματικοποιημένων φοιτητικών παρατάξεων και νεολαιών. Μια μάστιγα που αποτελεί παγκόσμια «μαύρη» πρωτοπορία της χώρας μας, και που η πολιτεία οφείλει να εξαλείψει.


Οι συντελεστές της εκδήλωσης (φωτ.: Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛξη)

Ωστόσο, το πλέον αξιοζήλευτο ήταν το γεγονός πως οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τη σοβαρότητα και το πνεύμα που τους διακρίνει, αποφάσισαν να διοργανώσουν μια εκδήλωση για ένα μείζον εθνικό ζήτημα, και συγκεκριμένα για την παράδοση της Μακεδονίας μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε μια εποχή που οι ελεγχόμενες νεολαίες στα πανεπιστήμια της ηπειρωτικής Ελλάδας αναλώνονται σε άστοχες και σχεδόν γραφικού τύπου εκδηλώσεις, η ΕΠΑΛξη επέδειξε ευθυκρισία, εθνική ευαισθησία, αλλά και ενδιαφέρον για σοβαρά πολιτικά ζητήματα τα οποία στην πραγματικότητα αφορούν τους νέους και τις νέες μας όσο τίποτε άλλο.

Κατά την εκδήλωση, σε μία από τις πιο εύστοχες ερωτήσεις που μου έχουν κάνει ποτέ, ένας πολίτης ρώτησε κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος τεχνητής δημιουργίας διαφορετικού «κυπριακού έθνους» σε συνέχεια του «μακεδονικού» που δημιουργεί τώρα η ελληνική κυβέρνηση.

Πράγματι, όπως απάντησα, στρατηγικός σχεδιασμός των ιθυνόντων της παραχώρησης της Μακεδονίας είναι και ο διαμελισμός του ελληνισμού σε Μακεδόνες του Βορρά, Ισλαμοθράκες, Κρήτες του Νότου, Ενετοεπτανήσιους, διασκορπισμένους Πόντιους, Έλληνες της Αττικής, κτλ. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας «συλλογής λαών και φύλων» στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου από την οποία η Κύπρος μας δεν θα μπορέσει δυστυχώς να διασωθεί.

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά της Κύπρου έχουν νιώσει την απεχθή απειλή κατά της εθνικής τους ταυτότητας με τον πλέον βάναυσο τρόπο, κάτι που ακόμα δεν έχουν βιώσει τα παιδιά στον ελλαδικό χώρο. Οφείλουμε λοιπόν να φροντίσουμε να μην δεχθεί αντίστοιχες απειλές κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα, οπουδήποτε στον πλανήτη.

Αυτό είναι το χρέος μας και ιδιαίτερα προς αυτά τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά της Κύπρου, τα οποία αποτελούν το πλέον υγιές κομμάτι της Ελλάδας και παράδειγμα προς μίμηση για τις κοινότητες των απανταχού Ελλήνων. Χίλια μπράβο.

Σταύρος Καλεντερίδης
Πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/gtsalouchidis)
PONTOS BLOG

Γεώργιος Τσαλουχίδης: Ανοιχτή επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Τι ζητάει ο πτέραρχος ε.α. από τον Τούρκο πρόεδρο

21/07/2025 - 6:43μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
PONTOS BLOG

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούμε το νέο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα

17/05/2025 - 2:49μμ
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)
PONTOS BLOG

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

17/05/2025 - 9:08πμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκαμε το χρέος του – Τώρα είναι η σειρά μας

29/09/2024 - 4:25μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Να στηρίξουν το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται οι σύλλογοι Ποντίων φοιτητών

18/09/2024 - 12:57μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Επιστολή προς ΠΟΕ και ΠΟΠΣ για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην ποντιακή λογοτεχνία

14/09/2024 - 5:21μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Ιστορικό ορόσημο οι μεταπτυχιακές σπουδές «Ιστορία και συγγραφή της ποντιακής λογοτεχνίας» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

7/09/2024 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος)

«Ερται, έρται ο… ΟΠΕΚΕPie» για τη Γιορτή Πίτας στο Κοκκινόχωμα

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Μυλοποτάμου Αγ. Δημήτριος)

Ποντιακό αντάμωμα στον Μυλοπόταμο από τον «Άγιο Δημήτριο»

2 λεπτά πριν
Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές έως 15 μήνες φυλάκισης με αναστολή στους κατηγορούμενους

31 λεπτά πριν
Αναμνηστική φωτογραφία από τη συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Βαρθολομαίος: «Αδυσώπητη αναγκαιότητα» ο διαθρησκειακός διάλογος

1 ώρα πριν
(Φωτ,. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Θεσσαλονίκη: Φυγόποινος για κλοπή έκλεψε παγκάρι αλλά συνελήφθη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Όλα τα βλέμματα στην αποψινή κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ: Μοιράζει 17 εκατ. ευρώ στην πρώτη κατηγορία

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign