pontosnews.gr
Τρίτη, 29/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένας παράλογος κόσμος με σιδερένια λογική

14/10/2018 - 10:21πμ
Ένας παράλογος κόσμος με σιδερένια λογική
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ακούμε πολύ συχνά, το λέμε και εμείς οι ίδιοι, ότι ο κόσμος που ζούμε είναι τρελός, χαώδης, παράλογος. Αν υπολογίσουμε και τα κατορθώματα του πολιτικού προσωπικού, τότε στην τρέλα θα προστεθεί η διαφθορά. Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος απειλές. Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία, την Ευρώπη, τη Β. Κορέα. Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα, το Ισραήλ, τους Κύπριους και όποιον άλλο βρει μπροστά του. Το ευρω-ιερατείο, δηλαδή η Γερμανία, απειλεί την Ιταλία και ο Σαλβίνι απαντά ότι «αν θέλετε να μας κάνετε Ελλάδα, θα τινάξουμε την οικονομία του πλανήτη στον αέρα».

Ο Μπ. Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και αρχηγός του Brexit, λέει ότι η δημιουργία της ΕΕ οφείλεται σε ναζιστικό σχέδιο από το 1942. Το Ισραήλ και το Ιράν φοβερίζουν ο ένας τον άλλο με ολοκληρωτική καταστροφή και πάει λέγοντας. Οι «μεγάλοι» και «τρανοί» απειλούν αλλά και οι «μικροί» οργίζονται και ανταποδίδουν τις απειλές, ενθαρρύνονται από τη βοήθεια της Ρωσίας στη Συρία. Ο Πούτιν απείλησε ότι θα ρίξει πρώτος πυρηνικά και ο Τραμπ δήλωσε ότι θα κάνει το ίδιο.

Ωστόσο, η εικόνα ενός πλανήτη που ζει καθημερινά με τον εφιάλτη της πυρηνικής καταστροφής είναι απατηλή. Η λειτουργία του κόσμου βασίζεται τελικά στην  «Τέχνη του Πολέμου», σύγγραμμα του αρχαίου Κινέζου στρατηγού Σουν Τζου που έγραψε: Η πρώτη αρχή του πολέμου είναι η εξαπάτηση. Ο Κλαούζεβιτς συμπλήρωσε ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα». Οπότε άλλα λες, άλλα κάνεις, άλλο είσαι απ’ έξω κι άλλο από μέσα.  Για παράδειγμα γαλλικά ιστολόγια υποστηρίζουν ότι το κόμμα «εναλλακτική για τη Γερμανία», το AfD, που θεωρείται ακροδεξιό, είναι παράρτημα των Εβραίων σιωνιστών. Το AfD ίδρυσε πρόσφατα παράρτημα του κόμματος με μέλη αποκλειστικά Εβραίους στο θρήσκευμα, οπότε ξεσηκώθηκαν άλλοι Εβραίοι και καταγγέλλουν απόπειρα να εξαπατηθούν οι κανονικοί πιστοί. Υπάρχουν Εβραίοι κομμουνιστές, φιλελεύθεροι, μπορεί να υπάρχουν και ακροδεξιοί. Εβραίους έχει στο –υποτίθεται ακροδεξιό– κόμμα της και η Λεπέν. Από τότε που έπεσε η ΕΣΣΔ ο καθένας είναι ότι δηλώσει, οι γνήσιοι και αυθεντικοί είναι σπάνια πουλιά.

Ωστόσο κάποιοι οργανώνουν τις απάτες. Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον είναι σοβαρές πηγές παραπληροφόρησης, πχ ότι ο Σαντάμ είχε όπλα μαζικής καταστροφής ή ότι ο Μιλόσεβιτς ήταν αιμοσταγής δικτάτορας. Το Διεθνές Δικαστήριο τον αθώωσε. Αλλά μετά θάνατον. Υπάρχει μια ανελέητη μεθόδευση πίσω από τους πολέμους και τη δυστυχία των ανθρώπων.

Οι απειλές αποβλέπουν πρωτίστως στον εκφοβισμό. Η μέγιστη τέχνη του πολέμου λέει ο Κινέζος στρατηγός είναι να νικήσεις χωρίς να ρίξεις  μια ντουφεκιά. Το πετυχαίνεις αν σε φοβάται ο εχθρός.

Όπως φοβάται η ελληνική ελίτ την Τουρκία. Πολύ πριν εμφανιστεί ο Ερντογάν, ο Σημίτης είχε παραδοθεί στην Τουρκία και ακολούθησαν οι άλλοι ως σήμερα. Οι απειλές εκφοβίζουν αλλά ανοίγουν και παράθυρο προσέγγισης. Όπως φαίνεται ότι έγινε με ΗΠΑ και Β. Κορέα. Πρώτα η οξύτητα και μετά διαπραγματεύσεις. Είναι το μάθημα που παρέδωσε ο Κίσινγκερ στον Ανδρέα Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο του 1986. Το μάθημα αφομοιώθηκε έτσι ώστε πρώτα έγινε η κρίση του Μαρτίου του 1987 με την Ελλάδα και Τουρκία να φανεί ότι φθάνουν στο χείλος του πολέμου και μετά άνοιξε ο  διάλογος Παπανδρέου-Οζάλ στο Νταβός.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον κ. Κοτζιά στο τιμόνι, κόψαμε δρόμο, προσπεράσαμε, ως περιττό, το στάδιο της οξύτητας και πήγαμε απευθείας στην παράδοση γλώσσας και εθνικότητας, όπως επιθυμούσαν οι Σκοπιανοί τον τελευταίο αιώνα, αλλά δεν έβρισκαν κορόιδο να τους τα δώσει. Αφού τα δώσαμε, Ζάεφ και Τσίπρας παρακολούθησαν, με τεράστια χαμόγελα ευτυχίας, την τελετή υπογραφής στις ρομαντικές Πρέσπες. Η συνέχεια επί της οθόνης –έχουνε να δούνε τα ματάκια μας.

Εκτός από τις απειλές χαρακτηριστικό του καιρού μας είναι η αστάθεια και η ασάφεια των συμμαχιών. Ο λόγος είναι απλός. Οι ισχυρές δυνάμεις, κυρίως οι ΗΠΑ, δεν είναι τόσο ισχυρές πλέον ώστε ο λόγος τους να είναι νόμος. Η Ελλάδα έχει παραδοθεί ψυχή τε και σώματι αλλά πολλοί άλλοι ηγέτες υπερασπίζονται την πατρίδα τους όσο μπορούν, από τον Άσαντ ως τον Μαγυάρο Όρμπαν. Ακόμα και οι Λετονοί εξέλεξαν αριστερό πρωθυπουργό αν και οι Βαλτικές χώρες  βρίσκονται στην άμεση επιρροή των ΗΠΑ. Η πιο εντυπωσιακή περίπτωση αστάθειας και ασάφειας είναι φυσικά η Τουρκία του Ερντογάν, όπου οι Αμερικανοί, αλαφιασμένοι δεν ξέρουν τι να τον κάνουν και οι Ρώσοι δύσκολα τον κουμαντάρουν.

Στα δύσκολα προστέθηκε η Ιταλία. Ποιοι καλοί άνθρωποι τολμούν να κατακρίνουν ως φασίστα τον Σαλβίνι; Όχι πάντως ο Γιούνκερ  και η Μέρκελ.

Μήπως η «ευρωπαϊκή κουστωδία» του κ. Γαβρόγλου που απαλείφει την ελληνική Ιστορία από τα σχολικά βιβλία, η κ. Ρεπούση με το συνωστισμό της Σμύρνης, ή μήπως οι κυρίες Κονιόρδου και Ζορμπά που ως υπουργοί Πολιτισμού πρωταγωνίστησαν και πάντως συγκατένευσαν να παραχωρηθούν τα ελληνικά αρχαία μνημεία στους ξένους για εκατό χρόνια ως εγγύηση του χρέους; Ο μεθύστακας Γιούνκερ (κατά τον Σαλβίνι) και η «μαντάμ Μέρκελ» (κατά τον Τσίπρα) προασπίζονται, λέει, τις «ευρωπαϊκές αξίες» στις μητροπόλεις της ηπείρου. Δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει με την Ιταλία. Αλλά ότι και αν γίνει, αυτή η Ευρώπη δεν έχει μέλλον.

Του Απ. Αποστολόπουλου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/gtsalouchidis)
PONTOS BLOG

Γεώργιος Τσαλουχίδης: Ανοιχτή επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Τι ζητάει ο πτέραρχος ε.α. από τον Τούρκο πρόεδρο

21/07/2025 - 6:43μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
PONTOS BLOG

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούμε το νέο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα

17/05/2025 - 2:49μμ
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)
PONTOS BLOG

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

17/05/2025 - 9:08πμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκαμε το χρέος του – Τώρα είναι η σειρά μας

29/09/2024 - 4:25μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Να στηρίξουν το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται οι σύλλογοι Ποντίων φοιτητών

18/09/2024 - 12:57μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Επιστολή προς ΠΟΕ και ΠΟΠΣ για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην ποντιακή λογοτεχνία

14/09/2024 - 5:21μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Ιστορικό ορόσημο οι μεταπτυχιακές σπουδές «Ιστορία και συγγραφή της ποντιακής λογοτεχνίας» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

7/09/2024 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές έως 15 μήνες φυλάκισης με αναστολή στους κατηγορούμενους

26 λεπτά πριν
Αναμνηστική φωτογραφία από τη συνάντηση των θρησκευτικών ηγετών (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Βαρθολομαίος: «Αδυσώπητη αναγκαιότητα» ο διαθρησκειακός διάλογος

55 λεπτά πριν
(Φωτ,. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Θεσσαλονίκη: Φυγόποινος για κλοπή έκλεψε παγκάρι αλλά συνελήφθη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Όλα τα βλέμματα στην αποψινή κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ: Μοιράζει 17 εκατ. ευρώ στην πρώτη κατηγορία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook / Ρένα Βλαχοπούλου / Rena Vlahopoulou)

Ρένα Βλαχοπούλου: Η κορυφαία Επτανήσια και οι ιστορίες της ζωής της

2 ώρες πριν
Ο Δημήτρης Ζαρζαβατίδης με τη σύζυγό του, Βούλα Πατουλίδου σε παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές (φωτ.: facebook/Voula Patoulidou)

Έφυγε από τη ζωή ο πρωταθλητής της άρσης βαρών Δημήτρης Ζαρζαβατσίδης, σύζυγος της Βούλας Πατουλίδου

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign