pontosnews.gr
Παρασκευή, 23/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καθηγητής Καζαντζίδης: Ποιες είναι οι πιθανότητες για έναν νέο μεσογειακό κυκλώνα

8/10/2018 - 11:43πμ
Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Έρχονται ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένας συνδυασμός ανέμων, υγρασίας και θερμής επιφάνειας είναι το βασικό «συστατικό» για τη δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα, σαν αυτόν που έζησε η Ελλάδα πριν από μερικές ημέρες. Η ένταση των φαινομένων ήταν τέτοια που έκανε πολλούς να αναρωτιούνται πόσο πιθανό είναι να εμφανιστεί και πάλι στη χώρα μας ένας μεσογειακός κυκλώνας. «Οι ιστορικές καταγραφές αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός, το πολύ δύο, τέτοιων καιρικών συστημάτων ανά έτος σε όλη τη Μεσόγειο», διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ανδρέας Καζαντζίδης, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αν και ο Οκτώβριος στη Μεσόγειο «ενδείκνυται» για έναν μεσογειακό κυκλώνα μιας και η θάλασσα είναι αρκετά θερμή, εντούτοις η πιθανότητα να δημιουργηθεί ξανά ένα φαινόμενο με τέτοια ένταση θεωρείται πολύ σπάνια.

Εξηγώντας γιατί οι ισχυροί άνεμοι και τα πολύ μεγάλα ποσά βροχής έπληξαν συγκεκριμένες περιοχές (Αργολίδα, Κορινθία, Εύβοια), ο Ανδρέας Καζαντζίδης τονίζει ότι υπάρχει σχέση με την πορεία του κυκλωνικού συστήματος, «όπου αποστάσεις μερικών δεκάδων χιλιομέτρων μπορεί να είναι καθοριστικές». Επιπλέον, σε κάθε περιοχή παίζει σημαντικό ρόλο η επιβάρυνση από τις ανθρωπογενείς δράσεις, το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο και η διαφορά της έντασης του φαινομένου σε σχέση με της συνήθεις κακοκαιρίες.

Για παράδειγμα, λέει ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «τα μεγάλα ποσά βροχής είναι πολύ πιο συνηθισμένα στη δυτική Πελοπόννησο απ’ ό,τι στην ανατολική, και συνεπώς σε μια τέτοια περίπτωση σαν αυτή που ζήσαμε η δυτική Πελοπόννησος περιμένει κανείς να είναι “πιο ανθεκτική”». Από την άλλη, στις παραθαλάσσιες περιοχές που υπάρχουν κατά βάση ισχυρότεροι άνεμοι, κύματα και απολήξεις ρεμάτων ή ποταμών είναι οι πιο ευαίσθητες, ενώ το ίδιο ισχύει και για περιοχές που έχουν αλλοιωθεί σημαντικά από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι κατάλληλες μελέτες των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, και τα στοιχεία δείχνουν ότι έρχεται μέσα και από περισσότερα σε ένταση και αριθμό ακραία φαινόμενα. Γι’ αυτό και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι «το θέμα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει περισσότερα κονδύλια σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την ενημέρωση των πολιτών, παρά στη βασική έρευνα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ωριωνίδης στον νυχτερινό ουρανό, σε φωτογραφία της 21ης Οκτωβρίου 2020. Διακρίνεται επίσης ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (φωτ.: Wikimedia Commons / David Wipf)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ωριωνίδες 2026: Τα «πεφταστέρια» του Χάλεϊ πλησιάζουν – Πότε να κοιτάξουμε τον ουρανό

20/10/2026 - 3:02μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Δαίδαλος»: Μπήκε στην πρίζα ο εθνικός υπερυπολογιστής – Τα εγκαίνια στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

19/10/2026 - 1:59μμ
Ψηφιακή μακέτα του χώρου όπου φιλοξενείται ο υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», προβάλλεται σε οθόνη υπολογιστή (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ»: Σήμερα τα εγκαίνια στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Μετσόβιου

19/10/2026 - 9:46πμ
Στιγμιότυπο από την υπόγεια διάβαση στην οδό Χαμοστέρνας (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αττική: Στον αέρα η αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου – Προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες

18/10/2026 - 9:20μμ
Η αριστερή ωμοπλάτη του «Shanidar A» (φωτ.: University of Cambridge)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νεάντερταλ: Τραύμα 75.000 ετών ίσως αποκαλύπτει την αρχαιότερη θανατηφόρα επίθεση με ξύλινο δόρυ

16/10/2026 - 10:00μμ
(Φωτ.: Reuters)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Ανακαλύφθηκε θηλαστικό με γιγάντια ουρά που ζούσε πριν από 160 εκατ. χρόνια

11/10/2026 - 2:24μμ
Οπτικό στοιχείο του KM3NeT (φωτο.: KM3NeT)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Από τον πάγο της Ανταρκτικής στα βάθη της Μεσογείου – Η ελληνική συμμετοχή στην αναζήτηση των νετρίνων

8/10/2026 - 9:19μμ
Σύνθεση από τις πρώτες εικόνες του Sentinel-3C: αριστερά η Ιταλία και η κεντρική Ευρώπη, επάνω δεξιά η καναδική Αρκτική και κάτω δεξιά οι Μπαχάμες και η Κούβα. Οι λήψεις έγιναν στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Copernicus Sentinel 2026 / επεξεργασία ESA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Sentinel-3C: Οι πρώτες εικόνες της Γης από τον νέο δορυφόρο του Copernicus

8/10/2026 - 8:09μμ
Μέλη της Επιτροπής Νόμπελ Χημείας ανακοινώνουν τους παραλήπτες του Βραβείου Νόμπελ Χημείας 2026, Κένσο Σοάι και Ανρί Μπ. Καγκάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας στη Στοκχόλμη (φωτ.: EPA/FREDRIK SANDBERG SWEDEN OUT)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Χημείας 2026: Στους Ανρί Καγκάν και Κένσο Σοάι για τις ανακαλύψεις στην ασύμμετρη κατάλυση

7/10/2026 - 2:23μμ
(Φωτ.: Αρχείο Ελευθέριου Κοσμά/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Ελληνικοί δορυφόροι «τσέπης» από την Αθήνα στην Αστάνα του Καζακστάν

7/10/2026 - 11:29πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Europa League: Έκανε το 3Χ3 ο Ολυμπιακός με τη Σπάρτα

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Euroleague: Γαλλική λύτρωση στο φινάλε για τον Παναθηναϊκό

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αρχείο Μουσείου Ακρόπολης)

Μουσείο Ακρόπολης: Επανεκτίθεται αρχαίο άγαλμα ιππέα μετά τη συντήρησή του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)

Η ψυχή της Ματσούκας ζωντανεύει στην οθόνη: Νέο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στις ρίζες, τους ανθρώπους και τα βιώματα του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Ανώτερη η Λεβερκούζεν, νίκησε τον ΟΦΗ

2 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026, στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Διαδικασίας του Βερολίνου κοντά στο Μπούντβα του Μαυροβουνίου (φωτ.: EPA/BORIS PEJOVIC)

Πολιτική θύελλα στην Αλβανία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητά την αποβολή 20 βουλευτών της αντιπολίτευσης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV