pontosnews.gr
Σάββατο, 5/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βραβεία Νόμπελ: Θα υπάρχει γυναίκα ανάμεσα στους νικητές;

1/10/2018 - 10:07μμ
Ποιοι είναι οι 33 ευρωβουλευτές που προτείνουν Τσίπρα-Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν κάποια γυναίκα επιστήμονας κερδίσει το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το οποίο θα απονεμηθεί την Τρίτη, θα είναι η πρώτη εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Στο διάστημα αυτό μόνο μία γυναίκα έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Χημείας, που θα απονεμηθεί την Τετάρτη. Αυτή η ανισορροπία ανάμεσα στα Νόμπελ των δύο φύλων δέχεται πλέον ολοένα μεγαλύτερη κριτική.

Στην πολύχρονη ιστορία των βραβείων, οι γυναίκες έχουν πάρει μόνο το 3% των τριών επιστημονικών βραβείων. Από τους συνολικά 605 επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ μεταξύ 1901-2017, μόνο οι 18 ήταν γυναίκες.

Οι γυναίκες τα πάνε σχετικά καλύτερα στη Φυσιολογία/Ιατρική (το φετινό βραβείο απονέμεται τη Δευτέρα), όπου έχουν κατακτήσει 12 Νόμπελ, έναντι τεσσάρων στη Χημεία και μόνο δύο στη Φυσική. Οι γυναίκες αποτελούν το ⅕ (21%) των κατόχων Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής της τελευταίας δεκαετίας. Όπως είναι αναμενόμενο, σχεδόν όλα τα βραβεία έχουν πάει σε γυναίκες από Δυτικές χώρες (άλλη μια ανισορροπία).

Παρά την κριτική των τελευταίων ετών περί συστηματικής μεροληψίας στις επιλογές των επιστημονικών επιτροπών που αποφασίζουν για τα Νόμπελ, το 2017 ήταν η δεύτερη χρονιά στη σειρά που δεν επιλέχθηκε καμία γυναίκα για κάποιο από τα τρία επιστημονικά βραβεία. Όλοι αναρωτιούνται αν φέτος θα τριτώσει το κακό.

Οι νικητές επιλέγονται από διαφορετικές επιτροπές: Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απονέμει τα Νόμπελ Χημείας και Φυσικής, ενώ μια επιτροπή του Ιατρικού Ινστιτούτου Karolinska του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης αποφασίζει για το Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής. Οι επιτροπές καλούν διακεκριμένους επιστήμονες να υποβάλουν προτάσεις και στην πορεία δημιουργείται ένας κατάλογος με τις επικρατέστερες υποψηφιότητες, από τις οποίες γίνεται η τελική επιλογή. Οι επιτροπές έχουν αρχίσει να ενθαρρύνουν έναν μεγαλύτερο πλουραλισμό, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει φανεί στον επιθυμητό βαθμό στα βραβεία.

Είναι αδύνατο να υπάρχει σαφής εικόνα κατά πόσο αλλάζει η νοοτροπία των επιτροπών, κάτι που θα έπρεπε να αντανακλάται ιδίως στο αν αυξάνεται διαχρονικά ο αριθμός των υποψηφιοτήτων γυναικών επιστημόνων.

Δυστυχώς λόγω του σχετικού κανονισμού οι υποψηφιότητες πρέπει να παραμένουν μυστικές για 50 χρόνια.

Πάντως για πρώτη φορά η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να κινηθεί πιο δραστικά για τα επόμενα Νόμπελ του 2019, και στις σχετικές επιστολές που θα αποστείλει τον Οκτώβριο στους επιστήμονες, οι οποίοι προτείνουν ονόματα προς βράβευση, θα τους ζητήσει ρητά να κρίνουν με μεγαλύτερη ευρύτητα και ποικιλία από άποψη φύλου, εθνότητας και επιστημονικής ειδίκευσης των προτεινομένων ερευνητών.

Θα αυξηθεί επίσης ο αριθμός των γυναικών επιστημόνων που υποβάλλουν προτάσεις για τα επόμενα Νόμπελ. Σήμερα από τους περίπου 500 επιστήμονες-κριτές στους οποίους προσφεύγουν οι επιτροπές, οι γυναίκες αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο (25%). Και εδώ ισχύουν κανονισμοί περί εμπιστευτικότητας, οπότε δεν υπάρχουν σαφείς αριθμοί. Από την άλλη, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όχι μόνο οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες τείνουν να προτείνουν άνδρες προς βράβευση.

Η πιθανότητα μια γυναίκα επιστήμονας να προτείνει μια γυναίκα συνάδελφό της για Νόμπελ, δεν είναι μεγαλύτερη.

Μερικοί επικριτές έχουν ρίξει τη ριζοσπαστική ιδέα μια χρονιά να απονεμηθούν Νόμπελ μόνο σε γυναίκες, ως αντίβαρο στις τόσες χρονιές που κάτι ανάλογο έχει γίνει μόνο σε άνδρες. Είναι περιττό να ειπωθεί πως η ιδέα δεν είναι καθόλου δημοφιλής στον επιστημονικό κόσμο…

Παρεμπιπτόντως, στο πεδίο των Μαθηματικών όπου δεν απονέμεται Νόμπελ, τα δύο σημαντικότερα διεθνή βραβεία είναι ακόμη πιο σπάνιο να δοθούν σε γυναίκα. Το Fields δόθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα μαθηματικό το 2014, ενώ το Abel δεν έχει δοθεί ποτέ!

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι πρωταθλητές μαθητές του Ωραιοκάστρου με τον δήμαρχο Παντελή Τσακίρη και τους συνοδούς τους (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρομποτική: Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή του κόσμου

2/07/2025 - 7:22μμ
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

1/07/2025 - 11:02μμ
Λαμπρόπουλος, Νούση, Κουρσουμπά, Κολονιάρη, Στεργιούλας στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια πρωτιά για ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ: Ανακάλυψαν 8 νέα βαρυτικά κύματα

29/06/2025 - 12:18μμ
(Φωτ.: Χρήστος Βασιλείου)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Genius Olympiad: Χάλκινο για δυο Θεσσαλονικείς μαθητές που παράγουν ενέργεια από τα απομεινάρια στο …ταπεράκι της μαμάς

21/06/2025 - 9:09πμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση: Julius Csotonyi)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παλαιοντολογία: Αυτός είναι ο «Πρίγκιπας Δράκος» που ξαναγράφει την ιστορία των τυραννόσαυρων

14/06/2025 - 4:13μμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου είδους πτερόσαυρου: Alessio Ciaffi)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παλαιοντολογία: Άγνωστο είδος πτερόσαυρου ανακαλύφθηκε στη Γερμανία

10/06/2025 - 11:24μμ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Στην Αθήνα ο επόμενος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας Microsoft ΑΙ

5/06/2025 - 2:58πμ
(Φωτ.: Pixabay / Егор Камелев)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κουνούπια: «Αποκάλυψη τώρα» – Τα ηθικά ζητήματα της εξαφάνισης του πιο μισητού ζώου στον πλανήτη

4/06/2025 - 11:10μμ
Η μορφή του Απόστολου Παύλου όπως προέκυψε από την τεχνητή νοημοσύνη (φωτ.: Ιφιγένεια Καψωμενάκη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Απόστολος Παύλος ζωντανεύει και απαντά στα διαχρονικά ερωτήματα του ανθρώπου

27/05/2025 - 1:12μμ
To σέλας στον Άρη (πηγή: Science Advances)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Για πρώτη φορά ερευνητές παρατήρησαν ορατό σέλας στον Άρη

15/05/2025 - 12:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικοί και ασθενοφόρο στο σημείο της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

34 λεπτά πριν
Οι Πόντιοι της Κω χόρεψαν για τον Άγιο Ιωάννη τον Κλήδονα (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)

Με ποντιακό χρώμα η γιορτή του Κλήδονα στην Κέφαλο της Κω

1 ώρα πριν
Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού στη διάρκεια πυρκαγιάς (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)

Μάχη με τις φλόγες από αέρος και εδάφους στην Αλυκή Θηβών – Η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών

2 ώρες πριν
Στεφάνια για τους αγωνιστές της Κύπρου στον ανδριάντα του αντισμήναρχου Στέργιου Συμεωνίδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι Σέρρες τίμησαν τους πεσόντες αγωνιστές της Κύπρου

2 ώρες πριν
Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού στη διάρκεια πυρκαγιάς (φωτ. αρχείου: IleiaLive.gr/Γιάννης Σπυρούνης)

Συναγερμός λόγω φωτιάς στις Αλυκές Θηβών – Συνελήφθη 52χρονος για την πυρκαγιά στην Εύβοια

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Πλατέος «Οι Κομνηνοί»)

Ποντιακό διήμερο για τα 10+1 «Κομνηνά» από τους «Κομνηνούς» Πλατέος

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign