pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έκκληση για απομάκρυνση των παιδιών από τη Μόρια

17/09/2018 - 11:44μμ
Μόρια: Η καραντίνα έφερε την έκρηξη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η κατάσταση είναι πρωτοφανής, όπως τονίζουν, και απευθύνουν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, στη Μόρια έχουν εγκλωβιστεί επ’ αόριστον περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι (το 1/3 είναι παιδιά), σε χώρο για 3.000 άτομα.

Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.

«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, οι οποίοι, δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πολλά παιδιά για τα οποία το τοπικό νοσοκομείο έκρινε ότι χρειάζονται φροντίδα στην Αθήνα. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης στέγης στην ηπειρωτική χώρα, τα παιδιά αυτά είναι αναγκασμένα να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ιατρικά προβλήματα και η ψυχική υγεία τους επιδεινώνονται.

«Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκάτασταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορεία στο Κερατσίνι για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκεντρώσεις και πορείες για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

18/09/2025 - 8:35μμ
Κτηνοτροφική μονάδα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά των προβάτων: Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας – «Σταματήστε τις θανατώσεις»

18/09/2025 - 2:38μμ
Καμένη έκταση στους Αγίους Θεοδώρους Αλμυρού (πηγή: taxydromos.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στη Μαγνησία, στους Αγίους Θεοδώρους Αλμυρού

18/09/2025 - 1:00μμ
Στιγμιότυπο από την άφιξη στα δικαστήρια Πάτρας των δύο κατηγορούμενων για εμπρησμό (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Ελεύθεροι οι δύο νεαροί για τη φωτιά στο Γηροκομειό

18/09/2025 - 12:36μμ
Ουρές στη στάση του τραμ στο Σύνταγμα (φωτ.: EUROKINISSI /Λυδία Σιώρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα μαζικής μεταφοράς: «Αποκαλυπτήρια» της νέας πλατφόρμας καταγγελιών

18/09/2025 - 12:12μμ
Ένα από τα οχήματα που ενεπλάκησαν στην καραμπόλα στη Βουλιαγμένης (πηγή: Πρώτο Θέμα)
ΕΛΛΑΔΑ

Φονική καραμπόλα στη Βουλιαγμένης – Βίντεο από το τροχαίο

18/09/2025 - 10:54πμ
Κάμερα στο σημείο όπου βρισκόταν ο κάδος ανακύκλωσης ρούχων στη Γλυφάδα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γλυφάδα: Νεκρός 40χρονος που εγκλωβίστηκε σε κάδο ανακύκλωσης

18/09/2025 - 10:06πμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: «Αγριεύουν» οι βοριάδες και πέφτει λίγο η θερμοκρασία

18/09/2025 - 8:10πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση προθεσμίας για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων

17/09/2025 - 10:00μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

17/09/2025 - 9:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα σε χωριό στο νότιο Λίβανο (φωτ. αρχείου: EPA/STR)

Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στο νότιο Λίβανο ταυτόχρονα με τη χερσαία επίθεση στη Γάζα

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/canteenfestival)

Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης: Πρεμιέρα με ποντιακό γλέντι θα κάνει το 4ο Φεστιβάλ Καντίνας

55 λεπτά πριν
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (φωτ. αρχείου: EPA/STR)

Μπαχτσελί: «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/TemeteronAmmochostou)

Νίκος Καπετανίδης – Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Ήρωες του Πόντου και της Κύπρου με κοινές αξίες και ίδια μοίρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)

Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»: Νέα πολιτιστική σεζόν με νέο χοροδιδάσκαλο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)

«Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης: Αρχίζουν τα φετινά τμήματα χορού, χορωδίας και ποντιακού θεάτρου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign