pontosnews.gr
Τετάρτη, 16/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Έκκληση για απομάκρυνση των παιδιών από τη Μόρια

17/09/2018 - 11:44μμ
Μόρια: Η καραντίνα έφερε την έκρηξη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κίνδυνο για τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η κατάσταση είναι πρωτοφανής, όπως τονίζουν, και απευθύνουν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, στη Μόρια έχουν εγκλωβιστεί επ’ αόριστον περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι (το 1/3 είναι παιδιά), σε χώρο για 3.000 άτομα.

Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.

«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, οι οποίοι, δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πολλά παιδιά για τα οποία το τοπικό νοσοκομείο έκρινε ότι χρειάζονται φροντίδα στην Αθήνα. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης στέγης στην ηπειρωτική χώρα, τα παιδιά αυτά είναι αναγκασμένα να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ιατρικά προβλήματα και η ψυχική υγεία τους επιδεινώνονται.

«Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκάτασταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ταξί στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ταξί: Τι αλλάζει στα κόμιστρα – Ακριβότερα αεροδρόμια και αναμονή

16/09/2026 - 8:45μμ
Ο Αλκέτ Ριζάι το 2013, κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια της Λαμίας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλκέτ Ριζάι: Άφαντος για τρίτο 24ωρο – Τον αφόπλισε, τον αναγνώρισε και του επέστρεψε το όπλο

16/09/2026 - 8:21μμ
Ο κατηγορούμενος γιατρός στην υπόθεση θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη οδηγούνται στον ανακριτή, 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: «Πράξεις και παραλείψεις» – Το βαρύ σκεπτικό για την προφυλάκιση των γιατρών

16/09/2026 - 5:36μμ
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: «Φτάσαμε σε 5 λεπτά» στο Κολωνάκι αναφέρουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ

16/09/2026 - 4:00μμ
(Facebook/Villa del Rey Creative Sciences & Arts Magnet School)
ΕΛΛΑΔΑ

Μαθητές στη Λουιζιάνα «ταξίδεψαν» στην Αρχαία Ελλάδα – Από τη αθηναϊκή δημοκρατία και την κοινωνία της Σπάρτης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες

16/09/2026 - 3:09μμ
Το ιατρείο στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι όπου έπαθε ανακοπή ο Γιώργος Μαζωνάκης (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISS)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Κατεπείγουσα έρευνα της Εισαγγελίας για τις συνθήκες λειτουργίας του ιατρείου στην Καρνεάδου

16/09/2026 - 1:04μμ
Νωρίτερα θα κλείνουν κάποιοι σταθμοί του μετρό της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Νυχτερινές αλλαγές στα δρομολόγια της γραμμής 3 λόγω έργων

16/09/2026 - 12:40μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη με τον ΔΕΔΔΗΕ: Συνελήφθησαν «εισπράκτορες» σπείρας – Πάνω από 80.000 ευρώ η λεία τους

16/09/2026 - 11:00πμ
Εικόνα από τη μεταγωγή των δύο γιατρών στον ανακριτή (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Στη φυλακή το ζευγάρι των γιατρών για τον θάνατό του

16/09/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου

16/09/2026 - 8:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ταξί στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ταξί: Τι αλλάζει στα κόμιστρα – Ακριβότερα αεροδρόμια και αναμονή

5 λεπτά πριν
Ο Αλκέτ Ριζάι το 2013, κατά τη μεταγωγή του στα δικαστήρια της Λαμίας (φωτ.: EUROKINISSI)

Αλκέτ Ριζάι: Άφαντος για τρίτο 24ωρο – Τον αφόπλισε, τον αναγνώρισε και του επέστρεψε το όπλο

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών)

ΟΙΟΜΚΩ: Υποτροφίες σε μαθητές Λυκείου με κωνσταντινουπολίτικη καταγωγή

53 λεπτά πριν
Μαζικές συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: αρχείο EPA / Erdem Sahin)

Τουρκία: Στο όνομα της «οικογένειας», στο εδώλιο τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

1 ώρα πριν
«Ελληνική κυβέρνησις προσφυγικόν δάνειον, 1924», γράφει το τεκμήριο στο κέντρο, στα αγγλικά και στα ελληνικά (πηγή: Facebook / Greek Museum of Adelaide Inc.)

Πρόσφυγες του 1922: Μια νέα ζωή με δάνεια και ομόλογα – Τα τεκμήρια στην Αδελαΐδα

2 ώρες πριν
Η οικοδέσποινα Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται και αυτή, χορευτικά, για το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)

Σε ρυθμούς Φεστιβάλ: Πρόβες για το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV