Την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα επιχείρησε να περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη ομιλία του στη ΔΕΘ, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε αποτυχημένη. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρέθεσε τους έξι στόχους για την αναγέννηση της χώρας, αλλά και μια σειρά από ενέργειες που θα κάνει όταν εκλεγεί.
Αρχικά σημείωσε πως βρισκόμαστε στον «θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης», τονίζοντας συμβόλαιο που ενώνει την κοινωνία έχει σπάσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη τραγωδία με τις φονικές πυρκαγιές, αλλά και στη φυγή πολλών Ελλήνων στο εξωτερικό. «Ο κοινωνικός ανελκυστήρας, που ανέβασε στο παρελθόν πολλούς από τη φτώχεια στην ευημερία σήμερα έχει βραχυκυκλώσει. Κρατάει χαμηλά τους φτωχούς και κατεβάζει πιο κάτω τη μεσαία τάξη», σημείωσε, ενώ μίλησε και για την υπογεννητικότητα, τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα τεράστιο κίνδυνο για το έθνος μας».
Αναφερθείς στην έξοδο από το μνημόνιο, υπογράμμισε ότι ο «κίνδυνος δεν έχει περάσει» καθώς όσο δεν δανειζόμαστε από τις αγορές, η θέση της χώρας είναι «εξαιρετικά επισφαλής». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τους πολίτες να πάρουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους και «να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την εργατικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους. Μπορούμε. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».
«Έχουμε υποχρέωση να μην διαψεύσουμε» αυτή την Ελλάδα με τη «ζωντανή ελπίδα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όχι με λαϊκισμό και ψέματα. Όχι με άλλο διχασμό. Αλλά χτίζοντας γέφυρες εκεί που άλλοι σκάβουν χαντάκια. Όχι μόνο γιατί αξίζουμε καλύτερα. Αλλά γιατί μπορούμε». Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του» και προσθέτοντας ότι «θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι, αλλά κυρίως απαξιωμένοι».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
Οι έξι εθνικοί στόχοι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε έξι μεγάλους εθνικούς στόχους «για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας».
Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου.
Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά. Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση.
Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Διαφάνεια του κράτους, διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία, με χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.
Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού.
Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας. Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας. Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.
Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες. Επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Αξιοποιούμε τη δύναμη του Ελληνισμού παντού στον κόσμο.
Η οικονομική πολιτική
Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο ίδιος. Αυτή θα περιλαμβάνει
- Κατάργηση υπερπλεονασμάτων.
- Μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.
- Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
- Άμεση μείωση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
- Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα στο 24%, από 40% σήμερα
- Επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.
- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2021.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να ωφεληθεί κυρίως η μεσαία τάξη.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παροχή έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ, η μείωση της φορολογίας θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και θα μειωθούν τα κίνητρα φοροδιαφυγής.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε και πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα». Η πλήρη κατάργηση των capital controls θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι θα επιστρέψουν κεφάλαια στις τράπεζες.
Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου
Την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου υποσχέθηκε, ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς τον «κακό», καθώς μειώνει τις συντάξεις και τιμωρεί τη δημιουργικότητα και την εργασία. «Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό. Όποιος κοπιάζει μια ζωή ως εργαζόμενος θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτό είναι το δίκαιο και θα γίνει πράξη», υπογράμμισε.
Περιγράφοντας το σύστημα που θα ψηφίσει η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% εντός τετραετίας και αντικατάσταση των επικουρικών συντάξεων από προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς. «Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία», εξήγησε.
Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών
Αναφερθείς στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ θα την καταψηφίσει είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή», λέγοντας πως πρόκειται για μια «συμφωνία ντροπής για το Σκοπιανό» που «εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας».
Παράλληλα έστειλε και μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, πως «αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».
Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού
«Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων. Ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο ακόμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων «για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους». Σημείωσε πως «Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ τέλος υποσχέθηκε πως «Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού».