«Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων. Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της Ελλάδας, είμαστε οι θεματοφύλακες αυτής της συμφωνίας, οι εγγυητές της ομαλής τήρησής της. Για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το καυτό ζήτημα των συντάξεων.
Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές πηγές που έκαναν λόγο για συμφωνία με τους θεσμούς, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε σαφές μήνυμα: «Έχουμε κι έναν δεύτερο ρόλο όμως. Επειδή η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και είναι μια κανονική χώρα όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, βρίσκεται σε μία διαδικασία διαλόγου με την ΕΕ για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και μέσω αυτής της συζήτησης θα δούμε τα περιθώρια που προσφέρουν τα πλεονάσματα και πώς θα μπορέσει η κοινωνική πολιτική να γίνει πιο εφικτή για αυτούς που την έχουν ανάγκη. Και κάπου εδώ είναι η απάντηση: Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους αδύναμους. Και γι’ αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω τις όποιες πηγές, κρουνούς, ρυάκια, και οποιουσδήποτε άλλους που προσπαθούν να μας τραβήξουν σε μια άλλη διάσταση, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας».
Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε αρχικά τη συμβολή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην παραμονή της χώρας εντός ευρωζώνης και πρόσθεσε πως ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ξαναζήσει.
Ο Μ. Σχοινάς στον ΣΚΑΪ
«Η Ελλάδα είναι όντως μία ιστορία επιτυχίας, ειδικά εάν σκεφθεί κανείς το σημείο αφετηρίας στο οποίο βρέθηκε το 2009, αλλά και μετά την εκκίνηση της κρίσης. Το ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι πώς μέσα από την περιπέτεια μάθαμε και αλλάξαμε. Μπορούμε να φτιάξουμε μία οικονομία που θα γεννά ευκαιρίες και όχι χρέη, ένα κράτος χωρίς πατρωνία, που τόσο μας κόστισαν. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρούνταν από πολλούς η τελευταία ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος. Οφείλουμε να βελτιώσουμε το οικονομικό κλίμα, να εξυγιάνουμε περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα και να μην ξεχάσουμε τους ευάλωτους Έλληνες», δήλωσε μεταξύ άλλων.