Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι πολίτες της χώρας του θα υποστηρίξουν τη συμφωνία με την Ελλάδα διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, επιλέγουν με σύνεση όταν αντιμετωπίζουν μεγάλες ιστορικές προκλήσεις.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες μας, διότι, όταν βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα μεγάλο ιστορικό σταυροδρόμι, κάνουμε σοφές επιλογές. Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι ακόμη και αυτοί, και από τις δύο πλευρές, που αντιτίθενται στη συμφωνία, αποδέχονται ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, διότι θα υπάρξουν πολλά οφέλη.
»Είμαστε γείτονες, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το γεγονός, η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας και να το βελτιώσουμε. Είναι πολύ εύκολο οι πολιτικοί να ζουν από τη διαμάχη αυτή, αλλά η επίλυσή της δημιουργεί μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες και των δύο πλευρών», δήλωσε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο της Συνόδου του Gymnich στη Βιέννη.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα σχετικά με τη χρήση των όρων «Μακεδόνες» και «Μακεδονικός», ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι δύο χώρες της Ευρώπης το 2018 μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό, διότι στην Ελλάδα όταν κάποιος λέει ότι είναι Μακεδόνας παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό και στην τοπική (βόρεια Ελλάδα) περιοχή της Μακεδονίας, και όταν ένας Μακεδόνας λέει ότι είναι η χώρα του σκέφτεται κάτι άλλο. «Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και έτσι αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Για να μπορέσουμε να επενδύσουμε την ενέργεια μας σε κάτι χρήσιμο, δηλαδή στην οικονομική, διασυνοριακή συνεργασία και στην ασφάλεια, πρέπει να αφαιρέσουμε και να εκτρέψουμε αυτήν την αντιπαραγωγική συζήτηση», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, εξηγώντας ότι η ιστορία των Βαλκανίων είναι πλούσια.
- Πηγή: IBNA.
















