pontosnews.gr
Σάββατο, 11/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τελευταία ευκαιρία στο… Opportunity από τη NASA

2/09/2018 - 2:12μμ
Τελευταία ευκαιρία στο… Opportunity από τη NASA
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ρομποτικό ρόβερ Opportunity (Ευκαιρία) στον Άρη έχει σιγήσει εδώ και μήνες και δεν θα έχει πολλές ακόμη ευκαιρίες σωτηρίας, Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε προθεσμία μόνο 45 ημερών, προτού σταματήσει τις προσπάθειες επικοινωνίας μαζί του και το θεωρήσει χαμένη υπόθεση.

Μια τεράστια αμμοθύελλα έχει σκεπάσει τον Κόκκινο πλανήτη από τις 30 Μαΐου, κάτι που έχει οδηγήσει το ρόβερ σε αναγκαστική πολύμηνη σιωπή.

 Τελευταία πάντως ο ουρανός του Άρη έχει αρχίσει να καθαρίζει, πράγμα που μπορεί να επιτρέψει σε αρκετό φως του Ήλιου να φθάσει στο Opportunity και να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του, ώστε να «αναστηθεί». Η NASA σκοπεύει να δώσει ένα σχετικά σύντομο χρονικό περιθώριο 45 ημερών, προτού παρατήσει τις προσπάθειές της να το επαναφέρει στη ζωή. Το ρόβερ, που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, έχει χάσει επαφή με τη Γη, καθώς η αρειανή αμμοθύελλα έχει μπλοκάρει τουλάχιστον το 99% του ηλιακού φωτός που φθάνει στην επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη και στα ηλιακά πάνελ του ρόβερ.

Οι μηχανικοί του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της ΝΑSA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Τζον Κάλας, οι οποίοι το κατασκεύασαν και είναι υπεύθυνοι για το Οpportunity, θα αρχίσουν να στέλνουν ξανά σήματα στο ρόβερ μέσω των κεραιών του Δικτύου Βαθέος Διαστήματος της NASA. Αυτό θα κρατήσει για 45 μέρες, οι οποίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη να «τρέχουν», επειδή η NASA περιμένει να καθαρίσει λίγο ακόμη ο αρειανός ουρανός. Αν μετά τις 45 μέρες δεν υπάρξει σημάδι… ζωής, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι η άμμος έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στο ρόβερ, οι χειριστές θα περιμένουν  μερικούς ακόμη μήνες και τελικά θα το κηρύξουν κι επίσημα νεκρό μάλλον στο τέλος Ιανουαρίου 2019.

Όμως το σκληροτράχηλο ρόβερ, που βρίσκεται σχεδόν 15 χρόνια στον Άρη, σήμερα είναι ακινητοποιημένο στη λεγόμενη «Κοιλάδα της Επιμονής» – μια ονομασία που ίσως αποδειχθεί σημαδιακή.

Και άλλες φορές στο παρελθόν το ρόβερ έχει εκπλήξει θετικά τους χειριστές του στη Γη. Για τελευταία φορά το Opportunity -το οποίο έφθασε στον Άρη τον Ιανουάριο του 2004- επικοινώνησε με τη Γη στις 10 Ιουνίου. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του και εκ των πραγμάτων δεν είναι γνωστό σε ποιά κατάσταση βρίσκεται. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες και μηχανικοί της NASA «ποντάρουν» για μια ακόμη φορά στους εποχικούς αρειανούς ανεμοστρόβιλους. Αν κάποιος από αυτούς περάσει κοντά από το ρόβερ, μπορεί να το καθαρίσει από τη σκόνη που έχει επικαθήσει πάνω του -κάτι που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Από την άλλη, ακόμη κι αν το Opportunity σπάσει τη σιωπή του και «τηλεφωνήσει» στη Γη, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα είναι σε θέση επίσης να συνεχίσει τις… βόλτες του, καθώς άλλα ζωτικά συστήματά του μπορεί να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Το Opportunity και το δίδυμο Spirit είχαν αρχικά προγραμματισθεί για αποστολές διάρκειας μόνο 90 αρειανών ημερών (κάθε αρειανή μέρα είναι περίπου 40 λεπτά μεγαλύτερη από τη γήινη), χρονικό διάστημα που το μεν πρώτο ξεπέρασε κατά 60 φορές, ενώ το δεύτερο κατά 20 (το Spirit κηρύχθηκε «νεκρό» το Μάιο 2011).

«Σε καταστάσεις όπως αυτή, ελπίζεις για το καλύτερο, αλλά σχεδιάζεις για όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε ο Τζον Κάλας.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: uowm.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κοζάνη: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο πρώτος βελτιστοποιημένος υπερυπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης

10/10/2025 - 8:03μμ
Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

8/10/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA / Christine Olsson)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νόμπελ Φυσικής: Στους Κλαρκ, Ντεβορέ και Μαρτίνις το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών

7/10/2025 - 3:58μμ
Πίνακας στην ICEYE με παράδειγμα δορυφορικών δεδομένων από πυρκαγιά στις ΗΠΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα: Μέσα στον Νοέμβριο η εκτόξευση επιχειρησιακών δορυφόρων και μικροδορυφόρων

4/10/2025 - 1:31μμ
Η Τζέιν Γκούντολ με τον χιμπατζή Pureri στον ζωωολογικό κήπο του Περθ, στην Αυστραλία, το 2008 (φωτ.: EPA / Jo Prichard)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τζέιν Γκούντολ: Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών η διάσημη πρωτευοντολόγος και ακτιβίστρια

1/10/2025 - 11:39μμ
Απεικόνιση του γαλαξιακού κύματος αστεριών (φωτ.: ESA/Gaia/DPAC, S. Payne-Wardenaar, E. Poggio et al)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Το τηλεσκόπιο «Γαία» εντόπισε κύμα που μετακινεί τα άστρα του γαλαξία μας

1/10/2025 - 10:36μμ
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση «Protecting Children in the Digital Age» (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μητσοτάκης: Από 16 ετών και πάνω τα social media – Θα εξετάσουμε το μέτρο

24/09/2025 - 6:37μμ
(Καλλιτεχνική απεικόνιση του άγνωστου φυτοφάγου δεινόσαυρου: Victor Feijó de Carvalho)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πορτογαλία: Ανακαλύφθηκε χαμένος κρίκος φυτοφάγων δεινοσαύρων

23/09/2025 - 3:53μμ
Τεράστια κύματα σαρώνουν ακτή της Ταϊβάν (φωτ.: αρχείο EPA / Daniel Ceng)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υπερτυφώνας απειλεί Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ – Το πιο ισχυρό καιρικό φαινόμενο στη Γη

22/09/2025 - 12:12μμ
Σε έναν συρμό με εσωτερικό όγκο 90 κυβικά μέτρα και γεμάτο με κόσμο, η συσκευή μείωσε το μικροβιακό φορτίο κατά 90% μέσα σε μόλις 15 λεπτά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Εξολοθρευτή» μικροβίων δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Τι έδειξε το πείραμα σε βαγόνι του μετρό

9/09/2025 - 5:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»)

Νέα σεζόν, νέα μαθήματα στον Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου)

Οι Πόντιοι της Ελασσόνας παρέλασαν στην επέτειο της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό

45 λεπτά πριν
Μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» μαζί με μέλη του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Δημήτριος Υψηλάντης» (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

Οι Μικρασιάτες Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους – «Μην ξεχνάτε Έλληνες»

1 ώρα πριν
Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται γύρω από φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει διεθνή σύνοδο για τη Γάζα – «Ο αφοπλισμός της Χαμάς δεν πρόκειται να γίνει»

2 ώρες πριν
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου διακρίνονται μέσα από τα συρματοπλέγματα στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας απέσυρε έκθεση με αναφορά στην «ΤΔΒΚ» και το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» – «Απαράδεκτες ανακρίβειες»

2 ώρες πριν
Η πισίνα του ξενοδοχείου όπου βρήκε τραγικό θάνατο το 5χρονο αγοράκι (φωτ.: radissonhotels.com)

Πνίγηκε 5χρονος σε πισίνα ξενοδοχείου στη Σαντορίνη – Συνελήφθησαν ο πατέρας, ο διευθυντής και ο υπεύθυνος της πισίνας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign