pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παυλόπουλος: Νομικά ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι γερμανικές αποζημιώσεις

2/09/2018 - 1:12μμ
Τη στήριξη της πολιτείας στον ελληνισμό της Αλβανίας υπενθυμίζει ο Παυλόπουλος
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη που συντελέστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 απέτισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ έστειλε μήνυμα για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Νομικά ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες χαρακτήρισε τις αξιώσεις της Ελλάδας για τις αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αρχικά μια αναδρομή στα γεγονότα του οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα στον Χορτιάτη και στη συνέχεια χαρακτήρισε την 74η επέτειο ως μέρα μνήμης και διδαχής.

«Πριν απ’ όλα, μνήμης του στυγερού εγκλήματος της ναζιστικής θηριωδίας και του μαρτυρικού τέλους των θυμάτων της. Αλλά και διδαχής. Με την έννοια ότι ο μαρτυρικός θάνατος τόσων ανθρώπινων ψυχών μας διδάσκει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση συνείδησης, προκειμένου να μην τελεσθούν ξανά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, με όποια μορφή και κάτω από οποιαδήποτε «λεοντή» και αν εμφανισθούν οι εχθροί της Δημοκρατίας στο μέλλον. Τόσο στην Ευρώπη όσο και οπουδήποτε αλλού στον Κόσμο» ανέφερε αρχικά.

Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων υπογράμμισε: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής. Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές -πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη».

Παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για τον κίνδυνο της επανεμφάνισης νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων στην Ευρώπη, τονίζοντας πως η απάντηση είναι το κοινωνικό κράτος δικαίου.

«Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη εκπέμπει, όμως, και ένα ηχηρό SOS ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί για την σημερινή Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο Κόσμο, η επανεμφάνιση λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων.Αυτά πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαϊκούς Λαούς που την συγκροτούν. Ιδίως δε, πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες αυτές έχουν για την συνοχή των Ευρωπαϊκών κοινωνιών.

»Είναι καίριας, επομένως, σημασίας η υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, μάλιστα, οι Έλληνες, που ζήσαμε πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική -και όχι μόνο- κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπισθούμε έναντι όσων βάλλουν κατά της αναγκαιότητάς του. Ταυτοχρόνως δε, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα έναντι όλων εκείνων, οι οποίοι απεργάζονται την υπονόμευσή του και, εν τέλει, την κατεδάφισή του», είπε χαρακτηριστικά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κάρυστο: Μήνυμα του 112 – Στη μάχη έξι εναέρια μέσα

2/09/2026 - 12:11μμ
Το πιστόλι, η χειροβομβίδα, οι γεμιστήρες, τα φυσίγγια και το μεταλλικό ξιφίδιο που κατασχέθηκαν από το σπίτι του 68χρονου στην Κομοτηνή (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

«Vor V Zakone» στην Κομοτηνή: Ο τίτλος του υποκόσμου πίσω από τη σύλληψη του 68χρονου

2/09/2026 - 10:27πμ
Δημοσιογράφοι έξω από την πολυκατοικία της οδού Θάσου στην Κυψέλη. Σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκε η σορός βρέφους, κατεψυγμένη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Οι 15 μαχαιριές, ο πάγος και η ασύλληπτη εκδοχή του 43χρονου – Σήμερα οι απολογίες

2/09/2026 - 8:51πμ
Ομίχλη και σκόνη από την Αφρική στη Θεσσαλονίκη 
(φωτ. αρχείου: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβρίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Με αφρικανική σκόνη και (σχετικά) υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζεται η εβδομάδα

2/09/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταδικάστηκαν 19 άτομα για απάτη με τις επιδοτήσεις

1/09/2026 - 8:27μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

90χρονος οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα της Αττικής Οδού

1/09/2026 - 7:36μμ
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενοχή για 22 κατηγορούμενους ζητά ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας για την απάτη με τις επιδοτήσεις

1/09/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Predator: Μηνυτήρια αναφορά στελέχους της ΕΥΠ για κατασκοπία

1/09/2026 - 3:04μμ
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός άνδρας σε κάμπινγκ στην Ασπροβάλτα – H ιατροδικαστική εξέταση θα ρίξει φως στην αιτία θανάτου

1/09/2026 - 11:46πμ
Στο διαμέρισμα αυτής της πολυκατοικίας στην Κυψέλη αποκαλύφθηκε αυτή η φριχτή ιστορία (φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Σοκ από την κατάθεση του 43χρονου για το νεκρό βρέφος – «Μας έδωσαν λάθος μωρό, ηρέμησε το σπίτι όταν πέθανε»

1/09/2026 - 10:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

ΔΕΘ: Νέα μέτρα έως 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2026 – Ποιοι εξετάζεται να ενισχυθούν

17 λεπτά πριν
Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς σε διάλεξη για τις Μυκήνες στο Πανεπιστήμιο Southeast Missouri State το 1961
(φωτ.: Southeast Missouri State University – Sagamore / Public Domain)

Γεώργιος Ε. Μυλωνάς: Ο διακεκριμένος Σμυρνιός αρχαιολόγος που είδε την Καταστροφή με τα μάτια του και ξέφυγε από το θάνατο

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Φωτιά στην Κάρυστο: Μήνυμα του 112 – Στη μάχη έξι εναέρια μέσα

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την παράδοση της Πύλης 12. Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Καβάλα: Η πύλη που δεν υπήρχε στα βιβλία και τα 2.032 κειμήλια της Καππαδοκίας

1 ώρα πριν
Σκάφος των τουρκικών υπηρεσιών ερευνά τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σηλυβρίας, όπου εντοπίστηκε άδεια σωστική λέμβος του Tuğberk İmamoğlu (φωτ.: X / Denizcilik Genel Müdürlüğü)

Τουρκία: Σύγκρουση πλοίων στον Μαρμαρά – Αγνοούνται 10 ναυτικοί

2 ώρες πριν
Αστυνομικό όχημα μπροστά από τον λιγνιτικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Σβάρτσε Πούμπε του Βρανδεμβούργου, τον Μάιο του 2016, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων (φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Pleul)

Γερμανία: Απόπειρες σαμποτάζ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – Δύο χτυπήματα μέσα σε λίγες ώρες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV