pontosnews.gr
Τρίτη, 9/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θερμοκήπια, η απάντηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή

2/09/2018 - 9:30πμ
Θερμοκήπια, η απάντηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των προϊόντων στον αγροτικό τομέα και να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής γεωργικών προϊόντων με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας είναι η χρήση των θερμοκηπίων.

Αυτό επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δενδροκομίας δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων HortLab» του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Και εξηγεί: «Με την εγκατάσταση θερμοκηπίων που χρησιμοποιούν κλειστά «υδροπονικά» συστήματα καλλιέργειας και εκμεταλλεύονται τα όμβρια ύδατα που συλλέγονται από τις υδρορροές των συγκεκριμένων θερμοκηπίων, επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης νερού που φθάνει το ποσοστό 90%».

Επιπρόσθετα, όπως λέει, με την απορρόφηση των υδρατμών και την επανα-υγροποίησή τους, που λαμβάνει χώρα μέσα στο θερμοκήπιο, και τον έλεγχο της υγρασίας του περιβάλλοντος χώρου, μειώνεται η εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών στην εκάστοτε καλλιέργεια, πετυχαίνοντας ακόμη και την συντόμευση του κύκλου παραγωγής των καλλιεργειών, αλλά και την θεαματική αύξηση της στρεμματικής παραγωγής που ξεπερνάει και το 200%.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Παπαχατζής, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θέρμανσης των θερμοκηπίων συνίσταται η χρήση της «Αβαθούς Γεωθερμίας». Οι απαιτήσεις των θερμοκηπίων για ενέργεια μπορούν να καλυφθούν πλέον με τη χρήση της «Αβαθούς Γεωθερμίας» αξιοποιώντας την σταθερή θερμοκρασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, βάθους μέχρι 150 μέτρα και θερμοκρασίας που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 15ºC και 17ºC, ακόμη και με την χρήση των νερών από αρδευτικές γεωτρήσεις, από ποτάμια, λίμνες ή την θάλασσα.

«Η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας στα θερμοκήπια όπως και στις χαμηλής κάλυψης καλλιέργειες (χαμηλά τούνελ) μπορεί να προσφέρει σημαντικά τοπικά οφέλη και οικονομική ανάπτυξη, καθότι ένα μέσο θερμοκήπιο μπορεί να εξοικονομήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των λειτουργικών του εξόδων από καύσιμα, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 75%», λέει ο καθηγητής Δενδροκομίας.


(Φωτ.: Αλέξανδρος Παπαχατζής)

 Η γεωθερμική θέρμανση των θερμοκηπίων, δοκιμάστηκε και επιδείχθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE+ «Adapt2change», από το εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων HortLab» του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην παραγωγή, την ποιότητα, το χρονοδιάγραμμα της αγοράς, την εξοικονόμηση κόστους και τα περιβαλλοντικά οφέλη σε σύγκριση με τις ισχύουσες καλλιεργητικές πρακτικές.

Κατά συνέπεια όλοι οι αγροτικοί δήμοι μπορούν να προσαρμόσουν την στρατηγική τους, να προωθήσουν τις ανάγκες και να προτείνουν πολιτικές, οι οποίες θα ενταχθούν στα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή τα οποία προβλέπεται να εκπονηθούν από όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, το προσεχές χρονικό διάστημα, ώστε να προωθήσουν δράσεις χρηματοδότησης για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας στην αγροτική παραγωγή.

 Όσον αφορά δε την δενδροκομία, θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθεί η υφιστάμενη κατάσταση γενετικού υλικού ώστε να μπορούμε πλέον να καλλιεργούμε με τις υπάρχουσες ποσότητες βρόχινου νερού (Rainfed Agriculture) για όλη την γκάμα οπωροκηπευτικών, μέσα από ένα έξυπνα ρυθμισμένο καλλιεργητικό σύστημα εφαρμογής. Ένα τέτοιο πλαίσιο δεν θα διατηρήσει μόνο την ευημερία του αστικού πληθυσμού, αλλά θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη νέων αγροτοβιομηχανικών διαδικασιών με άμεσα οφέλη στο εισόδημα της τοπικής κοινωνίας.

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ζώης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαύρης τρύπας του γαλαξία NGC 3783 (φωτ.: ESA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς αστρικούς ανέμους

9/12/2025 - 5:31μμ
Πείραμα για τον φωτονικό επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης. Από αριστερά οι υποψήφιοι διδάκτορες Αντώνης Πράπας, Μόσχος Θεόδωρος, Οδυσσέας Ασημόπουλος (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Από το ΑΠΘ, ο ισχυρότερος φωτονικός πυρήνας Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως

9/12/2025 - 12:48μμ
Ρομποτικός μηχανισμός λαμβάνει δείγματα από μια υδροθερμική πηγή στη Μήλο (φωτ.: MARUM – Center for Marine Environmental Sciences, University of Bremen)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Μήλο: Υδροθερμικά πεδία σε άγνωστα βάθη

7/12/2025 - 12:34μμ
Προσομοίωση της προβλεπόμενης φωτορύπανσης δορυφόρων σε ένα μελλοντικό διαστημικό τηλεσκόπιο (φωτ.: NASA / Borlaff, Marcum, Howell Nature, 2025)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η φωτορύπανση των δορυφόρων αλλοιώνει τις εικόνες του διαστήματος

4/12/2025 - 5:41μμ
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 2022, 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τσερνόμπιλ: Βρέθηκε μεταλλαγμένος μύκητας που επιβιώνει χρησιμοποιώντας την ακτινοβολία

2/12/2025 - 7:31μμ
(Πηγή: SpaceX)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Μικροδορυφόροι ραντάρ made in Greece παρέχουν στοιχεία για την Άμυνα και την Ασφάλεια

30/11/2025 - 6:30μμ
(Φωτ.: Βασιλική Μουσλοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αποκρυπτογραφήθηκε το ανάγλυφο της Ελλάδας – Νέα χαρτογράφηση ρηγμάτων φωτίζει τον σεισμικό χάρτη της χώρας

29/11/2025 - 1:26μμ
Τα μέλη της Αποστολής 74, ο αστροναύτης της NASA Κρις Ουίλιαμς (α) και οι κοσμοναύτες της Roscosmos Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ (κέντρο) και Σεργκέι Μικάεφ στην τελετή πριν από την εκτόξευση του Soyuz MS-28 (φωτ.: EPA/PAVEL MIKHEYEV)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Soyuz MS-28: Ασφαλείς οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες και ο Αμερικανός αστροναύτης στον ISS

28/11/2025 - 11:05πμ
Το δέλτα του ποταμού Έλβα (πηγή: esa.int)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εντυπωσιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης από το δορυφόρο Copernicus Sentinel-1D – Μόλις 50 ώρες από την εκτόξευσή του

27/11/2025 - 6:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ Αρχείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Google προειδοποιεί: Καμία εταιρεία δεν θα μείνει «αλώβητη» αν «σκάσει η φούσκα» της τεχνητής νοημοσύνης

18/11/2025 - 4:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ (πλάτη) στον Λευκό Οίκο (φωτ. αρχείου: EPA/Aaron Schwartz/POOL

Ουκρανία: Έτοιμος για εκλογές ο Ζελένσκι – Διορία ημερών τού δίνουν οι ΗΠΑ για το ειρηνευτικό σχέδιο

2 λεπτά πριν
Το κόψιμο της τούρτας για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Νέα Νότια Ουαλία: 45 χρόνια παρουσίας γιόρτασε το «Ποντιακό Σπίτι» – «Είναι το δεύτερο σπίτι μας, εδώ συνεχίζουμε την ποντιακή παράδοση»

38 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Προφυλακίστηκε ο φαρμακοποιός που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ 435.000 ευρώ

1 ώρα πριν
Ο Κρις Καλιφατίδης με τα παιδιά του (φωτ.: NeosKosmos.com)

Ομογένεια: «Έφυγε» ο Κρις Καλιφατίδης, ένας από τους «κυανόλευκους» της Μελβούρνης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Champions League: Έμεινε «ζωντανός» για την πρόκριση ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
Γυναίκες του Ασπροπύργου χορεύουν «Βάλε» (φωτ.: dimosaspropyrgou.gr)

Ένας χορός, δυο γιατροσόφια και ένα έθιμο τα τρία νέα στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign