pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τελικά ξέρει κανείς το μεγέθος του σεισμού και πού ακριβώς έγινε σήμερα το πρωί; (βίντεο)

31/08/2018 - 1:40μμ
Τελικά ξέρει κανείς το μεγέθος του σεισμού και πού ακριβώς έγινε σήμερα το πρωί; (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αλαλούμ επικρατεί από το πρωί σχετικά με το ακριβές μέγεθος, το ακριβές επίκεντρο αλλά και το εάν υπήρξαν ζημιές από το σεισμό που σημειώθηκε στη δυτική Θεσσαλία, ανάμεσα στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας προκαλώντας πανικό στους κατοίκους.

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν σε ένα πράγμα: στην ώρα εκδήλωσης της σεισμικής δόνησης, στις 10:12.

Αρχικά δόθηκαν ως μέγεθος του σεισμού οι 5,1 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 35 χιλιόμετρα νότιο νοτιοδυτικά των Τρικάλων (σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, με ανάρτηση στο Facebook). Περίπου 10 μετά, εκπρόσωπος του Δήμου Τρικκαίων μίλησε για σεισμό 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Από 4,9 έως 5,2 βαθμούς Ρίχτερ
Λίγο αργότερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για σεισμό «5 βαθμών ή λίγο παραπάνω», με επίκεντρο δυτικά της λίμνης Πλαστήρα. «Ο σεισμός είναι μεγέθους 5 βαθμών ή λίγο παραπάνω, χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση λόγω του σεισμικού παρελθόντος της περιοχής, στην ίδια περιοχή είχε γίνει πολύ μεγάλος σεισμός το 1954 με μέγεθος 6,8 βαθμών» εξήγησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός».

Το μέγεθος αναθεώρησε, σύμφωνα με το protothema.gr, προς τα κάτω στους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, περίπου μία ώρα μετά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, δήλωσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι είναι φυσιολογική η σεισμική δόνηση για την περιοχή της Πίνδου, και δεν προκαλεί ανησυχία.

«Η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε ο σεισμός δεν έχει υψηλή σεισμικότητα και δεν έχει δώσει στο παρελθόν κάποιον ισχυρό σεισμό» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ–ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης. Ο Μανώλης Σκορδίλης επεσήμανε ότι η σεισμική δόνηση μπορεί να δημιούργησε αναστάτωση στους κατοίκους, ωστόσο υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι εκδηλώθηκε σε χώρο που δεν φαίνεται να έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν επίκεντρο ισχυρού σεισμού μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια αισιόδοξη πρώτη εκτίμηση».


Στιγμιότυπο οθόνης που ανέβασε στο facebook ο Γεράσιμος Χουλιάρας, λίγα λεπτά μετά το σεισμό

Ο καθηγητής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης μίλησε στο enikos.gr για τον «σεισμό των 5,1 βαθμών Ρίχτερ που σημειώθηκε 30 χλμ., νοτιοδυτικά των Τρικάλων». «Η περιοχή μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιας τάξεως σεισμούς. Το γεγονός ότι είχε μικρό εστιακό βάθος (10χλμ), συνεπάγεται ότι θα έχουμε μικροσεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει ο σεισμός να συνδέεται με το φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα.

Μιλώντας στο newsit.gr ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, είπε ότι «ο σεισμός ήταν περιορισμένης έντασης για την περιοχή. Οι σεισμοί στην περιοχή φτάνουν μέχρι τα 6-6,2 Ρίχτερ. Είναι σε ρήγμα που δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς. Παρακολουθούμε την εξέλιξη».

Συμπέρασμα…
​
Συνδυάζοντας τις μέχρι τώρα πληροφορίες και δηλώσεις των επιστημόνων ο σεισμός σημειώθηκε στα όρια Τρικάλων-Καρδίτσας, περίπου κοντά στο Νεοχώρι της λίμνης Πλαστήρα, και ήταν μεγέθους γύρω στους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ήταν επιφανειακός, με μικρό εστιακό βάθος.


(Βίντεο: on larissa)

Τώρα όσον αφορά τραυματισμούς, δεν υπάρχουν. Ανεπίσημα έχουν καταγραφεί ρωγμές σε κατοικίες, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, κυρίως στο δήμο Αργιθέας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάμπρο Τσιβόλα. Όπως διευκρίνισε, ο μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε συναγερμό από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα.

Ο επικεφαλής του δήμου της Λίμνης Πλαστήρα Δημήτρης Τσιαντής, επισημαίνει επίσης, πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές σε κατοικίες, μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με το σύνολο των προέδρων του δήμου.

Ο Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, δήλωσε επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως έχουν αναφερθεί ρωγμές σε ελάχιστες παλαιές κατοικίες, κυρίως στα ορεινά του δήμου, ενώ οι λίγες κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου ότι λειτουργούν τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες (2431-351100, 2431-351200, 2431-032330, 2431-020000) προκειμένου να εξυπηρετηθούν σχετικά με προβλήματα που ενέσκηψαν από το σεισμό. Όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για να αναφέρουν τυχόν βλάβες, ζημιές, προβλήματα και οτιδήποτε σχετίζεται με τον σεισμό της 31ης Αυγούστου 2018. Η πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η καμένη είσοδος της πολυκατοικίας όπου διαμένει η οικογένεια της Αφροδίτης Νέστορα, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη.
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Υπέκυψε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά την εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια

1/07/2026 - 7:43μμ
Κρανίου τόπος στη Λητή Θεσσαλονίκης, μία μετά μετά τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Δερβένι και επεκτάθηκε. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI /Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Τραγικός επίλογος στη φωτιά στη Λητή – Νεκρός και ο 12χρονος

1/07/2026 - 6:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Καταδίωξη μετά από οπαδική επίθεση για ένα πανό – Δύο συλληφθέντες εμπλέκονται στην υπόθεση Λυγγερίδη

1/07/2026 - 6:16μμ
Μετά την επίθεση με γκαζάκια σε κατοικίες στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, στη Θεσσαλονίκη. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: «Θα σας βρούμε» – Στην Αντιτρομοκρατική οι εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια στελεχών της ΝΔ

1/07/2026 - 5:04μμ
Καπνός από τη φωτιά στο Καλαπόδι Φθιώτιδας, Τετάρτη 1η Ιουλίου 2026 (πηγή: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Φθιώτιδα: Μήνυμα του 112 για εκκένωση – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

1/07/2026 - 4:40μμ
(Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για Τέμπη: Διακοπή της διαδικασίας λόγω οικονομικής αδυναμίας κατηγορουμένου

1/07/2026 - 3:54μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πετράλωνα: Το μυστήριο πίσω από την κατάρρευση της πολυκατοικίας – Ελεύθεροι οι συλληφθέντες, στο μικροσκόπιο λάθη και παραλείψεις

1/07/2026 - 11:45πμ
(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Τρεις εμπρηστικές επιθέσεις μέσα σε λίγα λεπτά – Πέντε τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε πολυκατοικία

1/07/2026 - 10:50πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι 13 κατηγορούμενοι για τη δράση της «Εθνικιστικής Νεολαίας» – Ποινές έως τέσσερα χρόνια

1/07/2026 - 9:55πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος καιρός με 38άρια και απογευματινές μπόρες στα ηπειρωτικά

1/07/2026 - 8:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η καμένη είσοδος της πολυκατοικίας όπου διαμένει η οικογένεια της Αφροδίτης Νέστορα, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη.
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Θεσσαλονίκη: Υπέκυψε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά την εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια

5 δευτερόλεπτα πριν
O δημοτικός σύμβουλος Ζαν-Λουί Ανφ σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στις Βρυξέλλες. Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)

Γενοκτονία των Ποντίων: Η ΠΟΠΣ βλέπει «δικαίωση» μετά την απόφαση στο Βέλγιο

15 λεπτά πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για να επισκεφθεί τους τραυματίες της εμπρηστικής επίθεσης στο σπίτια τριών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, και να ενημερωθεί για την κατάστασή τους. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI /Βασίλης Βερβερίδης)

Ο Μητσοτάκης στο Ιπποκράτειο για τις επιθέσεις με γκαζάκια – «Απλοί εγκληματίες»

39 λεπτά πριν
Κρανίου τόπος στη Λητή Θεσσαλονίκης, μία μετά μετά τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Δερβένι και επεκτάθηκε. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI /Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Τραγικός επίλογος στη φωτιά στη Λητή – Νεκρός και ο 12χρονος

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Εύβοια: Καταδίωξη μετά από οπαδική επίθεση για ένα πανό – Δύο συλληφθέντες εμπλέκονται στην υπόθεση Λυγγερίδη

1 ώρα πριν
Σέρρα από το χορευτικό σύνολο της «Ρωμιοσύνης» (φωτ.: «Ρωμιοσύνη»)

Άγις Τουρσίδης: «Αν είσαι Έλληνας, η Σέρρα είναι αδύνατον να μην σε αγγίξει»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign