Η οικονομική κρίση της Τουρκίας παίρνει άλλες διαστάσεις, μετά τη χρεοκοπία της Türk Telekom, του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού της γειτονικής χώρας. Ο τουρκικός ΟΤΕ δεν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνειά του, τα οποία ανέρχονται σε 4,7 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών να περάσει στις πιστώτριες τράπεζες.
Η αιτία που οδήγησε την Türk Telekom στη χρεοκοπία είναι το γεγονός ότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της.
Με την κατάρρευση που βιώνει η τουρκική λίρα από την αρχή του έτους και κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε και έχει κορυφωθεί η κόντρα της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, η ισοτιμία με το δολάριο έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα. Το εθνικό τουρκικό νόμισμα έχει χάσει κάτι παραπάνω από το 40% της αξίας του το 2018, ενώ σήμερα υποχώρησε κατά 4,5%.
Την ίδια κατάληξη αναμένεται να έχουν κι άλλες μεγάλες εταιρείες στη γειτονική χώρα, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των δανείων τους.
Η Türk Telekom εκτός από την Τουρκία δραστηριοποιείται σε Αλβανία, Λίβανο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, κατέχοντας πακέτα μετοχών εγχώριων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.













![(Πηγή: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη / el.travelogues.gr. Στην γκραβούρα [του 1853], η εσωτερική αυλή του Τεμένους του Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ στην Κωνσταντινούπολη)](https://www.pontosnews.gr/wp-content/uploads/2026/03/anaktoro-vayazit-120x86.jpg)


