pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Μ. Βρετανία ετοιμάζει δορυφορικό σύστημα πλοήγησης ως εναλλακτική στο Galileo

30/08/2018 - 9:54μμ
Βρέθηκε η επιστολή του Γαλιλαίου με τις «αιρετικές» ηλιοκεντρικές απόψεις του
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα αρχίσει τη δουλειά πάνω σε ένα εναλλακτικό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης προς αντικατάσταση του ευρωπαϊκού Galileo, για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια εάν της απαγορευτεί η πρόσβαση στο Galileo μετά το Brexit. Όπως αναφέρει το Reuters, η βρετανική κυβέρνηση, που θέλει να συνεχίσει να συμμετέχει στο Galileo κατά τα άλλα, ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 92 εκατ. λίρες σε σχέδια για ένα ανεξάρτητο δορυφορικό σύστημα, το οποίο θα αναλάβει η βρετανική διαστημική υπηρεσία με τη στήριξη του υπουργείου Άμυνας.

Με τη σειρά του το Galileo, που θα φτάσει να έχει 30 δορυφόρους, προορίζεται ως ανταγωνιστής του αμερικανικού GPS, το οποίο χρησιμοποιείται σε πληθώρα εφαρμογών (εμπορικές, καταναλωτικές, στρατιωτικές κτλ.).

Σημειώνεται πως η βρετανική συμμετοχή στην ανάπτυξη του συστήματος ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, με αποτέλεσμα οι κινήσεις που έγιναν προς την κατεύθυνση της «έξωσης» βρετανικών εταιρειών από το πρόγραμμα πριν το Brexit να προκαλέσει την οργή του Λονδίνου, με την ΕΕ να απαντά πως απλώς τηρεί τους υπάρχοντες νόμους. Η θέση της Βρετανίας είναι πως αν δεν μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται επί ίσοις όροις και να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που απαιτούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως π.χ. η καθοδήγηση πυραύλων, θα βγει από το πρόγραμμα.

«Επενδύουμε σε μια εναλλακτική στο Galileo, για να διασφαλίσουμε πως οι μελλοντικές μας ανάγκες ασφαλείας θα καλύπτονται, χρησιμοποιώντας την κορυφαία στον κόσμο διαστημική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Γκρεγκ Κλαρκ, υπουργός Επιχειρήσεων.

«Η θέση μας στο Galileo είναι σαφής και ξεκάθαρη. Επανειλημμένα υπογραμμίσαμε την εξειδικευμένη τεχνογνωσία που φέρνουμε στο πρόγραμμα, και τα ρίσκα από άποψης καθυστερήσεων και αύξησης κόστους που αναλαμβάνει η Κομισιόν απομακρύνοντας τη βρετανική βιομηχανία».

Η βρετανική πλευρά υποστηρίζει πως έχει τις δεξιότητες, το επίπεδο εξειδίκευσης και τη δέσμευση να δημιουργήσει το δικό της δορυφορικό σύστημα, που θα μπορούσε να έχει τεθεί σε υπηρεσία μέσα σε 4-5 χρόνια, με κόστος περίπου 3 δισ. λιρών, είχε δηλώσει τον Μάιο ένας ειδικός του χώρου.

Σκοπός της ΕΕ είναι να χρησιμοποιήσει το Galileo για να δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικά στη διεθνή αγορά υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης, η αξία της οποίας υπολογίζεται πως θα έχει αγγίξει τα 293 δισ. δολάρια ως το 2022.

  • Πηγή: naftemporiki.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανδροειδές ρομπότ της Honor συμμετέχει στον δεύτερο ημιμαραθώνιο ανθρώπων και ανθρωποειδών στο Πεκίνο, στις 19 Απριλίου 2026. Κατέκτησε την πρώτη θέση καταγράφοντας εντυπωσιακή επίδοση (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πεκίνο: Ανδροειδή ρομπότ προσπέρασαν ανθρώπους σε ημιμαραθώνιο – Θεαματικό τεχνολογικό άλμα μέσα σε έναν χρόνο

19/04/2026 - 2:05μμ
Ο Reid Wiseman και ο Jeremy Hansen (φωτ.: NASA / Bill Ingalls)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Οι αστροναύτες της αποστολής «Artemis II» επέστρεψαν στη Γη – Η εντυπωσιακή στιγμή της προσθαλάσσωσης

11/04/2026 - 10:32πμ
Το φαινόμενο «Earthset» όπως καταγράφηκε από το παράθυρο του διαστημόπλοιου Orion (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αθέατη πλευρά της Σελήνης: Η στιγμή που η Γη «δύει» – Οι εικόνες που αλλάζουν όσα ξέραμε

7/04/2026 - 6:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Artemis II: Η ιστορική τροχιά γύρω από τη Σελήνη και η επιστροφή μετά από 406.000 χλμ.

7/04/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ιωάννα Καρδαρά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια διάκριση για την ελληνική Τεχνητή Νοημοσύνη: Στα 100 κορυφαία έργα της UNESCO τρεις ελληνικές πρωτοβουλίες

5/04/2026 - 10:19πμ
Φωτογραφία της Γης που τράβηξε ο διοικητής της αποστολής Artemis II Ριντ Γουάιζμαν, από το παράθυρο της κάψουλας Orion στις 2 Απριλίου 2026, μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς προς τη Σελήνη (φωτ.: NASA / EPA / Reid Wiseman)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Γη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί – Οι πρώτες εικόνες από το Artemis II καθηλώνουν τους αστροναύτες

4/04/2026 - 3:51μμ
Άνδρας κοιτάζει το κινητό του (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οθόνες, social media και AI: Πόσο χρόνο περνάμε online και τι κόστος έχει για σώμα, νου και σχέσεις

4/04/2026 - 11:22πμ
Μέλος της ομάδας SpaceDot κρατά στα χέρια του τον νανοδορυφόρο PeakSat, στο στάδιο της κατασκευής του (φωτ. αρχείου: facebook/SpaceDot)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΑΠΘ: Εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νανοδορυφόρος PeakSat – Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από φοιτητές

30/03/2026 - 8:15μμ
Ανασκαφές στο βραχώδες καταφύγιο Tourtoirac στη Γαλλία, όπου βρέθηκαν τρία λείψανα Νεάντερταλ που αναλύθηκαν στη μελέτη (φωτ.: Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν/ Credit: Luc Doyon)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Χαρούλα Φωτιάδου: Ελληνίδα ερευνήτρια ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα προϊστορικά αινίγματα, την εξαφάνιση των Νεάντερταλ

29/03/2026 - 2:28μμ
Από αριστερά, ο Αδριανός Γολέμης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρχίζει την εκπαίδευση αστροναυτών ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

23/03/2026 - 6:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου)

Νετανιάχου: Αποκάλυψε ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση για καρκίνο του προστάτη – «Το έχω αφήσει πίσω μου»

14 λεπτά πριν
Πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, 24 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος - Armenian National Committee of Greece)

Πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Δεν επετράπη η προσέγγιση σε πρεσβεία και προξενείο

36 λεπτά πριν
Ο Έρικ Μπόγκοσιαν φωτογραφημένος από τη Μονίκ Καρμπόνι. Στο φόντο εκθέματα στο Μουσείο Γενοκτονίας του Γερεβάν σχετικά με την «Επιχείρηση Νέμεσις» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

«Επιχείρηση Νέμεσις»: Ο Έρικ Μπoγκοσιάν μιλά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την εκδίκηση που έγινε ιστορία

60 λεπτά πριν
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στην εκδήλωση με τίτλο «Προκλήσεις για την Ευρώπη – Ο δρόμος προς το αύριο». Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, Παρασκευή 24 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μακρόν προς Ελλάδα: «Αν απειληθεί η κυριαρχία σας, κάντε ό,τι χρειάζεται – Θα είμαστε εδώ»

1 ώρα πριν
Η Χριστίνα Αλεξανιάν αφηγείται επί σκηνής την ιστορία της Ανζέλ Κουρτιάν, σε μια παράσταση φόρο τιμής στη Γενοκτονία των Αρμενίων, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)

Βουλή: Συγκίνηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τη θεατρική παράσταση «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΗΠΑ: Μήνυμα Τραμπ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign