Απόλυτη ταύτιση απόψεων σημειώθηκε στη συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών και γραμματέα της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σήμερα το απόγευμα στο Μιλάνο.
«Ζητάμε τη συνεργασία της Γαλλίας και των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Ζητάμε από τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος είναι στο χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας από την εκλογή του, να ανοίξει το ιταλογαλλικό συνοριακό πέρασμα του Βεντιμίλια. Χάρη και στη στάση μας, πάντως, στη Μεσόγειο πλέον δεν υπάρχουν πλοία των ΜΚΟ», τόνισε ο Σαλβίνι. «Ήταν μια θετική συνομιλία και όχι μόνο για το Μεταναστευτικό», συμπλήρωσε ο γραμματέας της Λέγκα.
Ο Ματτέο Σαλβίνι είπε ακόμη ότι η Ιταλία βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με τη Γερμανία για την επανεισδοχή των λεγόμενων δευτερογενών μεταναστών στην Ιταλία, «υπό τον όρο να απομακρυνθεί από την Ιταλία ακριβώς ο ίδιος αριθμός μεταναστών».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επανέλαβε τη δήλωσή του ότι ο Ματτέο Σαλβίνι είναι ο «ήρωάς» του και ο άνθρωπος με τον οποίο «μοιράζεται τη μοίρα» του. Ο Όρμπαν πρόσθεσε πως «θα ήθελε όλο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να ταυτιστεί με τις θέσεις του και να ταχθεί κατά της παράνομης μετανάστευσης».
«Υπάρχουν δύο θέσεις: η μία του Μακρόν θέλει να πετύχει την κατάρρευση του ΕΛΚ και στηρίζει την παράνομη μετανάστευση. Η άλλη θέση είναι η δική μας που θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη αυτή μετανάστευση», τόνισε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης, ο οποίος πάντως «ενημέρωσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το Ευρωπαϊκό Λαϊκο Κόμμα» για τη σημερινή συνάντηση.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως «η χώρα του απέδειξε ότι η μετανάστευση δια της χερσαίας οδού μπορεί να σταματήσει, διότι πρέπει να βοηθάμε όποιον έχει προβλήματα στην χώρα του, αλλά όχι να φέρνουμε τα προβλήματα στη δική μας». Τέλος, εκτίμησε ότι «ο Σαλβίνι αποδεικνύει ότι η μετανάστευση μπορεί να μπλοκαριστεί και στη θάλασσα» και ότι «από την επιτυχία της προσπάθειάς του εξαρτάται η ασφάλεια της Ευρώπης».
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θ. Ανδρεάδης-Συγγελάκης.