pontosnews.gr
Κυριακή, 25/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Κτήριο του 4ου μ.Χ. αιώνα αποκαλύφθηκε στο Κούριο της Κύπρου

28/08/2018 - 3:39μμ
Αρχαιολογικές ανακαλύψεις: Κτήριο του 4ου μ.Χ. αιώνα αποκαλύφθηκε στο Κούριο της Κύπρου
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα ερείπια ενός μεγάλου κτηρίου, που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είχε ανεγερθεί πριν από το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ., δυτικά της Οικίας του Σεισμού, στην ακρόπολη του Κουρίου, έφεραν στο φως οι ανασκαφές της ερευνητικής περιόδου 2018 του προγράμματος «Kourion Urban Space Project» (KUSP). Οι έρευνες αυτές αποτελούν μέρος των γενικότερων ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου. Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως μέχρι σήμερα πιθανότατα τους δυτικούς και ανατολικούς εξωτερικούς τοίχους του κτηρίου, και αρκετούς τοίχους που χωρίζουν το κτήριο εσωτερικά. Η ομάδα του KUSP έχει εντοπίσει τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά εσωτερικά δωμάτια, μια πιθανή στεγασμένη αυλή, και έναν εξωτερικό χώρο που περιλαμβάνει πρόσβαση σε πηγάδια που θα περιείχαν νερό.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου η φετινή ανασκαφική περίοδος αποκάλυψε ότι το κτήριο είχε μια μοναδική διάρκεια ζωής και δεν φαίνεται να επαναχρησιμοποιήθηκε μετά την καταστροφή του.

Το κτήριο κατασκευάστηκε, επεκτάθηκε και διαχωρίστηκε εσωτερικά, στη συνέχεια καταστράφηκε, λεηλατήθηκε, και τέλος καταχώθηκε με τον καιρό, μέχρι την έναρξη των αρχαιολογικών ερευνών.

Το γεγονός ότι μερικοί από τους τοίχους ήταν κατασκευασμένοι από μεγάλους ορθογωνισμένους ασβεστόλιθους ενώ άλλοι από μη επεξεργασμένους μικρότερους λίθους, υποδεικνύει ότι το κτήριο αυτό είχε επιδιορθωθεί ή και επεκταθεί κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Όπως και η Οικία του Σεισμού, το κτήριο εκτιμάται ότι καταστράφηκε στις σεισμικές δονήσεις που ισοπέδωσαν το Κούριο κατά το τελευταίο μισό του 4ου αιώνα. Οι τοίχοι που αποτελούνταν από ακανόνιστους λίθους κατέρρευσαν, ενώ οι μεγάλοι ορθογωνισμένοι λίθοι έσπασαν ή μετακινήθηκαν από τη θέση τους.


(Φωτ.: A. Savin / commons.wikimedia.org)

Στο χώρο της εσωτερικής στεγασμένης αυλής, μεγάλοι λίθοι –από τους οποίους κάποιοι έφεραν χαραγμένη διακόσμηση από φύλλα άκανθας– αποκολλήθηκαν από τους τοίχους προκαλώντας την κατάρρευση της οροφής και αφήνοντας ένα στρώμα από κεραμίδια πάνω από τα ερείπια. Μετά το σεισμό, το κτήριο φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε. Άμμος από την παραλία σταδιακά γέμισε τα κενά ανάμεσα από τα ερείπια, επιταχύνοντας την κατάχωσή του. Επίσης, το Κτήριο καλύφθηκε στη συνέχεια από αποθέσεις μπάζων και σπασμένης κεραμικής, ενώ μέρος των μεγάλων ορθογωνισμένων λίθων του απομακρύνθηκαν για να επαναχρησιμοποιηθούν στην ανοικοδόμηση ή επιδιόρθωση άλλων κτηρίων.

Τα αποτελέσματα της ανασκαφής φανερώνουν πολλές πτυχές των ανθρώπων που έζησαν στο κτήριο αυτό.

Σε αρκετά δωμάτια οι κάτοικοι είχαν χρησιμοποιήσει μάρμαρο και ασβεστίτη για να διακοσμήσουν τα πατώματα και τα κατώτερα τμήματα των τοίχων, ενώ είχαν στολίσει τα ανώτερα τμήματα με τοιχογραφίες σε κόκκινο, τιρκουάζ, μαύρο και κίτρινο χρώμα. Οι κάτοικοι επίσης είχαν εισαγάγει πολύτιμα αντικείμενα – όπως η μεγάλη γυάλινη φιάλη (πιάτο), κατασκευασμένη από ράβδους γυαλιού λιωμένους πάνω σε σκούρα πράσινη βάση, από την Όαση Χάργκα της Αιγύπτου, ή ο μεγάλος αποθηκευτικός αιγυπτιακός αμφορέας που εντοπίστηκε σε άλλο δωμάτιο. Επίσης, εντοπίστηκαν τεμάχια από εισηγμένα μαρμάρινα αγάλματα ανθρώπινων και ζωικών μορφών.

Οι έρευνες του προγράμματος KUSP διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του δρ Thomas W. Davis από το Tandy Institute of Archaeology, Southwestern Baptist Theological Seminary, Fort Worth Texas των ΗΠΑ, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κυπριακών Αρχαιολογικών Ερευνών (CAARI) από το 2003 μέχρι το 2011.

Οι συνεργάτες του KUSP περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Western Sovereign Base Area Archaeology Society. Συμμετέχουν φοιτητές και εθελοντές από τους πιο πάνω οργανισμούς, καθώς και από το University of Cincinnati (ΗΠΑ), το Stanford University (ΗΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Βικέτος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Φίλιππος Σοφιανός ως Τσιτσάνης και ο Τάσος Χαλκιάς ως Βαμβακάρης σε μια σκηνή της παράστασης «Εγώ ο "Σερ", Γρηγόρης Μπιθικώτσης» (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εγώ ο “Σερ”, Γρηγόρης Μπιθικώτσης»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στον σπουδαίο ερμηνευτή – Διά χειρός Δημήτρη Μαλισσόβα

23/10/2026 - 5:44μμ
(Φωτ.: Αρχείο Μουσείου Ακρόπολης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Ακρόπολης: Επανεκτίθεται αρχαίο άγαλμα ιππέα μετά τη συντήρησή του

22/10/2026 - 11:03μμ
Ο πίνακας του Κ. Παρθένη «Ευαγγελισμός» (πηγή: Bonhams)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Παρθένη και τον Κόντογλου έως τον Τσαρούχη: 186 έργα ελληνικής τέχνης σε δημοπρασία στο Παρίσι

20/10/2026 - 6:37μμ
(Φωτ. αρχείου Pontos News: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτεινή Βελεσιώτου: Τα ρεμπέτικα της Κατοχής είναι το ανυπότακτο πνεύμα του ανθρώπου για ελευθερία

20/10/2026 - 5:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέτυ Βαλάση: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη σπουδαία ηθοποιό – Στην τηλεοπτική «Λωξάντρα» που άφησε εποχή

19/10/2026 - 2:55μμ
Οι δύο όψεις του χρυσού στατήρα από την ταφή του πολεμιστή: ο θεοποιημένος Αλέξανδρος και η Αθηνά που κρατά τη Νίκη (φωτ.: Abramzon κ.ά., Russian Archaeology, 2026 / Arkeonews)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρωσία: Χρυσός «οβολός του Χάροντα» στον τάφο πολεμιστή της εποχής του Μιθριδάτη

17/10/2026 - 6:00μμ
Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

6o Διεθνές Συνέδριο Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς: Η Ανατολική Θράκη στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας

17/10/2026 - 12:31πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μενδώνη: H Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας

14/10/2026 - 7:07μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης αρχαίων ελληνικών αντικειμένων που επιστρέφονται στο ελληνικό κράτος από το κράτος του Ισραήλ (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ισραήλ επέστρεψε στην Ελλάδα 22 αρχαιότητες

13/10/2026 - 4:02μμ
Το τέμενος Χαμζά Μπέη, γνωστό στη Θεσσαλονίκη ως Αλκαζάρ (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτό για το κοινό το Τέμενος Χαμζά Μπέη – Το γνωστό σε όλους Αλκαζάρ

10/10/2026 - 11:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA/YOAN VALAT)

«Καζάνι που βράζει» η Γαλλία: Έκρηξη έντασης με δακρυγόνα και συγκρούσεις σε μεγάλες πόλεις – 410.000 διαδηλωτές στους δρόμους

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Αθήνα προς την Άγκυρα για τη Θράκη: «Υποκριτικό να παραδίδει η Τουρκία μαθήματα θρησκευτικής ελευθερίας»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Επαίσχυντη τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Ιορδανία

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας)

Σταυρούλα Τσολακίδου: Πρωταθλήτρια Ευρώπης με την ομάδα της και χάλκινο μετάλλιο στο ατομικό

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Rajat Gupta)

Έκκληση Ρούμπιο σε Κουβανούς για συνεργασία με τη CIA – «Απελπισία» βλέπει η Αβάνα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάταλι Σκιαδοπούλου)

Super League: Νέα πεντάρα η ΑΕΚ – Διπλό με ανατροπή η Κηφισιά

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV