pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες με το «ασημένιο βέλος»

21/08/2018 - 6:03μμ
Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες με το «ασημένιο βέλος»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ταξίδι που θα το οδηγήσει τελικά στην Ελλάδα, όπου θα κάνει επίσημη «πρεμιέρα» στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, ξεκίνησε ήδη το «ασημένιο βέλος», το τρένο που επιλέχθηκε από την ιταλική Ferrovie dello Stato (FS) για να πραγματοποιεί (μελλοντικά) το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερες από τρεισήμισι ώρες. Το «Frecciargento ETR 485», όπως είναι η πλήρης επωνυμία του, μεταφέρθηκε ήδη –σύμφωνα με πληροφορίες– από τη Ρώμη στο Σερβινιάνο πριν από λίγες μέρες, προκειμένου να ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Ελλάδα και να φτάσει εγκαίρως στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια.

Πριν από την «επίσημη πρώτη» στις 8/9 θα πραγματοποιηθούν τέσσερα ή πέντε δοκιμαστικά δρομολόγια στο τμήμα του δικτύου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κατερίνη, με ταχύτητα έως 200 χλμ/ώρα.

Ωστόσο, το «ασημένιο βέλος» με τα εννέα βαγόνια του δεν θα διαγράψει τη μόνιμη πορεία του επί ελληνικού εδάφους προτού ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση και στο τελευταίο, «δύσκολο» τμήμα της κεντρικής σιδηροδρομικής αρτηρίας της χώρας, από το Λιανοκλάδι μέχρι τον Δομοκό, μήκους 52 χιλιομέτρων. Μετά τη ΔΕΘ, όπου θα παρουσιαστεί με την ευκαιρία της συμμετοχής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη διοργάνωση, το τρένο, χωρητικότητας περίπου 480 θέσεων, θα επιστρέψει προσωρινά στην Ιταλία μέχρις ότου ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής ώστε να μπει μόνιμα στις ελληνικές ράγες.

Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα ηλεκτροκίνησης και οι δοκιμές στα συστήματα ασφάλειας ETCS (European Train Control System), κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να γίνει το 2019, το τρένο –που έχει κατασκευαστεί από την Alstom Ferroviaria (πρώην FIAT Ferroviaria), ανήκει στην οικογένεια «Pendolino» και μπορεί να πετύχει μέγιστη ταχύτητα έως και 250 χλμ/ώρα– εκτιμάται ότι θα διανύει την απόσταση Θεσσαλονίκη-Αθήνα στον χρόνο των τριών ωρών και 20 λεπτών. Μετά την ολοκλήρωση των έργων η FS θα έχει πρακτικά τη δυνατότητα να δρομολογήσει στην Ελλάδα και το ακόμη ταχύτερο «κόκκινο βέλος» (Frecciarossa), το οποίο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 300 χιλιομέτρων την ώρα, μειώνοντας εντυπωσιακά το χρόνο της διαδρομής μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Σε πρόσφατο (14/8) κείμενο στο ιστολόγιο των μηχανοδηγών της εταιρείας («Στέκι της Έλξης», mixanodigoiose.blogspot.com), οι Έλληνες μηχανοδηγοί ανέφεραν ότι στις αρχές Αυγούστου βρέθηκε στην Ελλάδα πενταμελής αντιπροσωπεία συναδέλφων τους από την Ιταλία, οι οποίοι μελέτησαν το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο μαζί με τους τρεις Έλληνες που εκπαιδεύτηκαν στη Ρώμη πρόσφατα. «Στις συνομιλίες μας με τους Ιταλούς συναδέλφους, στελέχη της FS, διαπιστώσαμε ότι θεωρούν δεδομένο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα (ένα-δύο χρόνια) καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των έργων, ενώ με έκπληξη τους ακούσαμε να μας αναφέρουν ότι και στην Ιταλία μερικά χρόνια πριν (στα μέσα δεκαετίας 2000-2010) η κατάσταση στον σιδηρόδρομο ήταν αρκετά δύσκολη, με την ανάπτυξη του να είναι μεγάλη τα τελευταία οκτώ-δέκα χρόνια» αναφέρεται.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διασώστες και πλήθος κόσμου στο λιμάνι της Χίου (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)
ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τη σύγκρουση λέμβου με μετανάστες με σκάφος το Λιμενικού

4/02/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος και σήμερα ο καιρός – Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά

4/02/2026 - 8:00πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Ναυτικό δυστύχημα με λέμβο μεταναστών ανοιχτά της Χίου – Σε εξέλιξη έρευνες για αγνοουμένους

3/02/2026 - 11:38μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας – Γυναίκα δάγκωσε κι έκοψε το αυτί του συντρόφου της

3/02/2026 - 11:28μμ
Γερμανοί στρατιώτες στο λιμάνι του Αμβούργου στη διάρκεια στρατωτικής άσκησης τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ. αρχείου: EPA/Filip Singer)
ΕΛΛΑΔΑ

Αμβούργο: Συνελήφθη Έλληνας για απόπειρα σαμποτάζ σε πλοία του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού

3/02/2026 - 6:30μμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /Φανή Τρυψάνη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

3/02/2026 - 2:41μμ
Πανελλαδικές εξετάσεις σε εξέλιξη, σε Λύκειο στους Θρακομακεδόνες. Παρασκευή 30 Μαΐου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Εθνικό Απολυτήριο: Ξεκινά η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση – Τι αλλάζει στο Λύκειο

3/02/2026 - 2:03μμ
Η 16χρονη Λόρα σε πλάνο από την κάμερα κλειστού κυκλώματος του ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Ομόνοια (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαφάνιση Λόρας: Επιβεβαιώθηκε το αεροπορικό ταξίδι της στη Φρανκφούρτη

3/02/2026 - 12:26μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκλημα στη Νέα Πέραμο: Κράτησαν ζωντανό τον 27χρονο έξι μέρες – Τα αναπάντητα ερωτήματα

3/02/2026 - 11:55πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΔΕΔΥ: Τρίωρη στάση εργασίας για το θέμα του 13ου & 14ου μισθού

3/02/2026 - 9:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: freepik)

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

10 λεπτά πριν
Η κύρια όψη του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης  (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)

Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης Κορίνθου: Ένα έργο σε αναμονή, μια μνήμη σε δοκιμασία

44 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ημερίδα μνήμης και πολιτικού στοχασμού για έναν ανήσυχο Πόντιο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)

Ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών υποδέχτηκε τη νέα χρονιά με κοπή πίτας και την ετήσια γενική συνέλευσή του

2 ώρες πριν
Διασώστες και πλήθος κόσμου στο λιμάνι της Χίου (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)

Χίος: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τη σύγκρουση λέμβου με μετανάστες με σκάφος το Λιμενικού

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)

Άστατος και σήμερα ο καιρός – Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign