pontosnews.gr
Παρασκευή, 26/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα γαλλικά μέσα για την έξοδο από τα μνημόνια

20/08/2018 - 2:21μμ
(Φωτ.: pixabay.com)

(Φωτ.: pixabay.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με εκτενή δημοσιεύματά τους προβάλλουν σήμερα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. «Οκτώ χρόνια μετά τη διάσωσή της, η Ελλάδα απελευθερώνεται από την οικονομική εποπτεία», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο που δημοσιεύει σήμερα στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας ολοκληρώνεται επισήμως σήμερα. Μια νίκη του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος περπατάει ωστόσο πάνω σε τεντωμένο σκοινί», επισημαίνει.

«Είναι η μεγάλη μέρα. Έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και οκτώ χρόνια εποπτείας που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με αντάλλαγμα τρία δάνεια συνολικού ύψους 386 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα ξαναβρίσκει σήμερα τη δημοσιονομική της κυριαρχία. Είναι το επίσημο τέλος των προγραμμάτων διάσωσης», επισημαίνει η εφημερίδα.

«Αυτή η 20ή Αυγούστου σηματοδοτεί το τέλος οκτώ ιδιαίτερα επώδυνων ετών για τον ελληνικό λαό και βαθιά αποσταθεροποιητικών για την ευρωζώνη», συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, επικαλούμενη τη δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στα σχέδια βοήθειας, αλλά όχι ακόμη αυτήν της λιτότητας», τιτλοφορείται την ίδια ώρα το σχετικό τηλεγράφημα του AFP. «Η Ελλάδα αναδύεται επισήμως σήμερα από το τρίτο από τα σχέδια βοήθειας, τα τόσο αυστηρά όσο και αντιλαϊκά, υπό τα οποία ζούσε από το 2010, χωρίς ωστόσο να έχει τελειώσει εντελώς με την λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο συνεχίζει στο ρεπορτάζ του επικαλούμενο την δήλωση νωρίς σήμερα το πρωί με την οποία ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM Μάριο Σεντένο εξέφραζε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σήμερα «για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της».

Ο Σεντένο, προσθέτει το AFP, θεωρεί το γεγονός αυτό αποτέλεσμα «της εξαιρετικής προσπάθειας του ελληνικού λαού, της καλής συνεργασίας με την σημερινή ελληνική κυβέρνηση και των προσπαθειών των Ευρωπαίων εταίρων».

«Η Ελλάδα βγαίνει επισήμως από την εποπτεία» τιτλοφορείται παράλληλα το άρθρο που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία σημειώνει ότι η Ελλάδα αναδύεται σήμερα από το τρίτο από τα σχέδια βοήθειας υπό τα οποία ζούσε από το 2010, χωρίς ωστόσο να έχει τελειώσει απολύτως με τη λιτότητα.

«Εξόριστη για καιρό από την αγορά ομολόγων και υποβληθείσα για χρόνια σε λιτότητα, η Ελλάδα βγαίνει επισήμως σήμερα 20 Αυγούστου από το τρίτο –και τελευταίο– σχέδιο χρηματοπιστωτικής διάσωσης, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η χώρα έχει πλέον την ελπίδα ότι θα μπορεί εκ νέου να χρηματοδοτείται μακροπρόθεσμα από τις αγορές», επισημαίνει στην αρχή του άρθρου της η γαλλική εφημερίδα.

«Με την κρίση η Ελλάδα έχασε το ένα τέταρτο του πλούτου της, η ανεργία εκτινάχθηκε και οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά περίπου 40%. Το βάρος του χρέους αντιπροσωπεύει σήμερα το 180% του ΑΕΠ, το πιο βαρύ όλης της ευρωζώνης», σημειώνει επίσης η Le Monde στο σχετικό άρθρο της. «Ωστόσο κάποιες ακτίνες ηλίου άρχισαν να περνούν τα σύννεφα: Η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, με ετήσιο ρυθμό 2,3%, ο τουρισμός σε πλήρη ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται λίγο, στο 19,5%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της, σχεδόν 28% του ενεργού πληθυσμού», επισημαίνει.

«Ο σκεπτικισμός παραμένει ωστόσο», καταλήγει η εφημερίδα, «συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)», το οποίο προβλέπει βεβαίως ανάπτυξη 2% φέτος και 2,4% το 2019, αλλά επισημαίνει ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι.

«Δεν βλέπω το λόγο να πανηγυρίζουμε για την έξοδο από το μνημόνιο, επειδή είναι πιθανόν να πηγαίνουμε από τη Χάρυβδη στη Σκύλλα», προειδοποιεί ωστόσο στο τέλος του άρθρου της Monde ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισημαίνοντας την αδυναμία της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, που υφίστανται ισχυρές φορολογικές πιέσεις.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σιταροχώραφα στην περιοχή Κρόκος Κοζάνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα 50 αγρότες για μαζικές διαγραφές αγροτεμαχίων από το Ε9

24/12/2025 - 6:10μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/publicdomainpictures-14/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσός: Για πρώτη φορά η τιμή του έσπασε το φράγμα των 4.500 δολαρίων ανά ουγγιά

24/12/2025 - 4:33μμ
(Φωτ.: Ulrike Görgl / pixabey.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Πάνω από 124 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σε 1,17 εκ. δικαιούχους

23/12/2025 - 1:47μμ
(Φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκος Λαζαρίδης: Πέθανε μια από τις κορυφαίες μορφές της ελληνικής οινοποιίας

21/12/2025 - 7:47μμ
Tο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Σωτηρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι από ΥΠΕΝ: «Τρέξτε τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς» – Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων

20/12/2025 - 12:43μμ
Λογαριασμός από την ΕΥΔΑΠ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΔΑΠ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης

19/12/2025 - 10:35πμ
(Φωτ.: naftemporiki.gr)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Diamonds of the Greek Economy: Κυριάκος Πιερρακάκης, «Η αναγνώριση είναι ένα βήμα για να προχωράς μπροστά»

18/12/2025 - 8:27μμ
Κατάστημα των ΕΛΤΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Πιερρακάκης: Τα καταστήματα των ΕΛΤΑ δεν θα κλείσουν, θα μετασχηματιστούν – Παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών σε καταστήματα της γειτονιάς.

18/12/2025 - 12:00μμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Allwyn και ο ΟΠΑΠ ανακοινώνουν τροποποίηση των όρων της συνένωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους

16/12/2025 - 11:28μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2026: Κορυφώνεται η πενθήμερη «μάχη» στη Βουλή – Δείτε live τη συζήτηση

16/12/2025 - 7:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στολισμένο αυτοκίνητο του καρτέλ Los Tlacos (πηγή: Χ)

Μεξικό: «Χριστουγεννιάτικη παρέλαση» καρτέλ στο Γκερέρο – Μοίρασαν δώρα και γλυκά σε κατοίκους

2 ώρες πριν
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Αργολίδα κάνουν «ρεβεγιόν» στο μπλόκο στην είσοδο του Άργους. Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Αγρότες: Σε νέα σύσκεψη για τις κινητοποιήσεις – Δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις

3 ώρες πριν
Πιστοποιητικό της Ένωσης Ποντίων Καλλιθέας με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1923, του Πόντιου πρόσφυγα Παναγιώτη Ασατίδη από την Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Trabzondan Esintiler)

Μαρτυρία Νικόλαου Παπαδόπουλου: Χριστούγεννα στο δρόμο! Αξιοθρήνητος ο κόσμος

3 ώρες πριν
O Άρης Μουγκοπέτρος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, 21 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Αρης Μουγκοπέτρος - Aris Mougopetros Fan Club)

Άρης Μουγκοπέτρος: Μήνυση από τη σύζυγό του για ενδοοικογενειακή απειλή – Συνελήφθη ο μουσικός

4 ώρες πριν
Χιόνια στη Λέσβο, στα χωριά Αγιάσος και Αμπελικό (φωτ.: ΕUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Έρχεται ο «κανονικός» χειμώνας: Ψυχρή εισβολή, βοριάδες και πτώση θερμοκρασίας

4 ώρες πριν
Έκρηξη σε κατάστημα τράπεζας στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Έκρηξη βόμβας σε τράπεζα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης – Βίντεο ντοκουμέντο

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign