pontosnews.gr
Κυριακή, 19/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Αϊτζάν Γιλμάζ για το τραύμα της Ανταλλαγής: Ίδιο ρημαδιό στις ψυχές των ανταλλαγέντων, εκατέρωθεν (1924)

20/08/2018 - 3:09μμ
Ο Αϊτζάν Γιλμάζ για το τραύμα της Ανταλλαγής: Ίδιο ρημαδιό στις ψυχές των ανταλλαγέντων, εκατέρωθεν (1924)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Συνέδριο των απανταχού Γρεβενιωτών, Αύγουστος 2018. «Η μάνα μου, από την Κιβωτό Γρεβενών, θρηνούσε μοιρολογώντας την Άλωση της Πόλης από την Τουρκιά», είπε ο Αϊτζάν Γιλμάζ στο εν λόγω συνέδριο.

Στους αριθμούς των ανταλλαγών της Συνθήκης της Λοζάνης (1923) ενταφιάστηκαν πολλές ρημαγμένες ζωές. Εμείς ξέραμε δικές μας ιστορίες, από τους πρόσφυγες που υποδέχτηκε η μακεδονική γη. Στα Γρεβενά, όμως, η ενσάρκωση ενός αριθμού από την άλλη όχθη, από τους πρόσφυγες στην Τουρκία, βούρκωσε τις ψυχές μας και κατέστη ο ομφαλός των εργασιών.

Δώδεκα-δεκατρείς χιλιάδες Βαλαάδες, εξισλαμισθέντες Ρωμιοί, ελληνικής λαλιάς, κατοικούσαν στον ρου του άνω Αλιάκμονα, στα Γρεβενά και τη Νεάπολη, ειρηνικοί ξωμάχοι, συνταιριασμένοι με τους χριστιανούς.

Ανάμεσά τους ζούσαν κι οι παππούδες του εβδομηντάχρονου Αϊτζάν (ο πατέρας του γεννήθηκε στην Κιβωτό, ενώ η μητέρα του στην Τουρκία). Ένα διώροφο σπίτι κι 120 στρέμματα σιτηρών, αμπελιών και μπαχτσέδων στέγαζαν τη ζωή και τα όνειρά τους μέχρι τη Συνθήκη. Αγωνιώντας από τις φήμες για την τύχη τους προσέφυγαν στον νομάρχη Κοζάνης,ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως δεν κινδυνεύουν από τις ανταλλαγές – λόγος που δεν τηρήθηκε.


Ο Αϊτζάν Γιλμάζ στο χωριό του, το Γεσίλμπουρτς, στη Νίγδη της Καππαδοκίας

Σημειώνω εδώ την εξαιρετική νουβέλα του Κοζανίτη δικηγόρου και λογοτέχνη Κ. Τσιτσελίκη Το ξερίζωμα, αφιερωμένη στον Ίωνα Δραγούμη, στην οποία αναφέρεται σ’ έναν νεαρό Βαλαά ο οποίος, ανερχόμενος κοινωνικά, συνειδητοποιεί σιγά-σιγά την ελληνικότητά του.

Με περιγελούσαν, είπε ο Αϊτζάν με τσακισμένη φωνή, οι συμμαθητές μου στο σχολείο, στα εφτά μου χρόνια, για την άγνοια της τουρκικής γλώσσας και τη χρήση του γρεβενιώτικου ιδιώματος, στην περιοχή της Νίγδης της Καππαδοκίας, όπου οι δικοί του ύστερα από περιπέτειες εγκαταστάθηκαν.

Οι συγγενείς του στην Ελλάδα, μετά από επτάμηνη συγκατοίκηση με τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες από την Τουρκία, εγκατέλειψαν τις εστίες τους κι οι συγχωριανοί τους με δάκρυα τους ξεπροβόδισαν ως τη Σιάτιστα. Πάμπολλοι οι σταθμοί-διανυκτερεύσεις κι αρκετές οι απώλειες από τις κακουχίες μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Ο πλους Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, κατέληξε γι’ αυτούς στην ορεινή Καππαδοκία.


Η γιαγιά του Αϊτζάν Γιλμάζ, Ζαριφέ, αναπτύσσει την ιστορία της Ανταλλαγής στα ελληνικά

Τη γη τους την άφησαν, το βιος τους το έχασαν. Δεν έχασαν όμως τη γλώσσα τους, τα τραγούδια και τους χορούς, τα έθιμα των λουλουδιών της Πρωτομαγιάς και των βαμμένων με κρεμμυδόφυλλα κόκκινων αυγών, δεν έχασαν την ελληνικότητά τους. Γαντζώθηκαν από την αλληλοϋποστήριξή τους, από τους μεταξύ τους γάμους μέχρι το ’60, από τα πενιχρά 10 στρέμματα γης που τους έδωσαν. Γρήγορα όμως η ανεπάρκεια της γης οδήγησε τους άντρες στη Άγκυρα, στη μαστορική τέχνη, ενώ τον Αϊτζάν, μοναδική εξαίρεση, στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Πρωτοπόρος ο Αϊτζάν, σπούδασε οικονομικά, κατέκτησε διευθυντική θέση στη μεγαλύτερη κρατική βιομηχανία τσιμέντου, παντρεύτηκε κι απέκτησε παιδιά κι εγγόνια, στα οποία μαθαίνει ελληνικά. Το σαράκι όμως για την πατρίδα, από τα κληρονομημένα βιώματα, από τ’ ακούσματα των συγγενών, τον τρώει. Έτσι, βελτιώνει τα ελληνικά του στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας [φωτ. δεξιά], συγγράφει για την προσφυγιά και καλλιεργεί σχέσεις με τον τόπο που θεωρεί γενέθλιο.

Το 2011 γίνεται το πρώτο προσκύνημα του πατέρα του (μετά από εννέα δεκαετίες), του ίδιου και της γυναίκας του στην Κιβωτό. Το σπίτι τους καμένο από τους Γερμανούς, σωσμένο όμως το πηγάδι στην αυλή. Το ελληνικό χώμα που πήρε ο πατέρας του προοριζόταν για να ελαφρύνει το βαρύ ξένο χώμα, ενώ τα ψωμιά από το φούρνο του χωριού, μαζί με τις ελιές, μοιράστηκαν ως αντίδωρο σε συγγενείς και φίλους.

Από τις γεωστρατηγικές διευθετήσεις, μια καρδιά σπασμένη στα δυο.

Μια καρδιά ματωμένη, που η δική μας συγκίνηση κι η δική μας αγάπη μπορεί ως βάλσαμο να τη ραίνει, ενώ η δική του έγνοια για τις ρίζες του, το δικό του θάρρος και η δική του τόλμη για ό,τι λέμε πατρίδα μπορεί να αποκαλύπτει τη σημασία της τοπικότητας όχι ως περιχαράκωση, αλλά ως γνώση για ν’ ανοιχτούμε σε άλλες αυλές με σιγουριά, με την ασφάλεια της αίσθησης «του ανήκειν».

Καλή αντάμωση Αϊτζάν. Αυτή είναι η δική μας καταστρατήγηση των χαρτών, αυτή είναι η άρνησή μας στις επιταγές των «δυνατών» της γης…

Τάσα Σιόμου
Συμπαραστάτρια του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

  • Πηγή: greveniotis.gr.
  • Φωτογραφίες: facebook / Aycan Yιlmaz.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραμονή της Αγίας Μαρίνας, στο εκκλησάκι στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Facebook / Ένωση Μικρασιατών Θήβας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αγία Μαρίνα της Μικρασίας «ζωντάνεψε» ξανά στη Θήβα

17/07/2026 - 4:20μμ
Η Μάρω Κοντού στη Βουλή.  Υπήρξε βουλευτής στην Α' Αθηνών, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάρω Κοντού: Η Σμυρνιά γιαγιά που σφράγισε τη μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου

15/07/2026 - 4:10μμ
Εικόνα από το εξώφυλλο της μονογραφίας «Τhe Secret "Constantinople Organisation" 1908- 1912», της Κατερίνας Μπούρα (πηγή: Εκδ. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: Νέα ιστορική μονογραφία για τη μυστική «Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως» (1908-1912)

14/07/2026 - 4:28μμ
Το κλειδί της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης φυλάσσεται στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοσμάς Τσίναλης: «Το κλειδί από την Πατρίδα» – Μια ιστορία που ενώνει Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Ποντίους…

14/07/2026 - 3:33μμ
Εξωτερική άποψη του νοσοκομείου Σισμανόγλειο, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης που άφησαν μια παρακαταθήκη ζωής

9/07/2026 - 3:49μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη των Μικρασιατικών 2026, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Eleni Mpelia Katrilioti)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικά 2026: Με μουσική και συγκίνηση άνοιξε η αυλαία στη Νέα Κίο

9/07/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ψηφίστηκε η διάταξη για τις συντάξεις υπερήλικων ομογενών – Λύση σε εκκρεμότητα πολλών ετών

4/07/2026 - 3:54μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του χορευτικού μέρους του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών στη Νέα Ιωνία Αττικής, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Νέας Ιωνίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Από τους χορούς στις διεκδικήσεις – Ψήφισμα για τη Γενοκτονία και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

3/07/2026 - 2:46μμ
Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με έντονο αποτύπωμα μνήμης το 7ο Πανελλήνιο Μικρασιατικό Αντάμωμα στη Νέα Ιωνία – Παρών ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»

1/07/2026 - 3:25μμ
Το παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης στη Μυτιλήνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η χαμένη Παναγιά του Αϊβαλιού που ζει ακόμη σε ένα αδιέξοδο της Μυτιλήνης

29/06/2026 - 11:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: nationalopera.gr)

Ιστορικό ντεμπούτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κολωνός: Μεθυσμένος επιτέθηκε με φαλτσέτα σε φούρνο και λίγο αργότερα παρέσυρε μοτοσικλετιστή με το αυτοκίνητό του

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας/Facebook)

Ραντεβού στη Λευκόπετρα για τον μεγάλο ετήσιο χορό του Πολιτιστικού Συλλόγου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram / greekorthodoxeastvan)

Καναδάς: Ελληνίδα 104 ετών εξακολουθεί να φτιάχνει λουκουμάδες στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Βανκούβερ

5 ώρες πριν
Έκτακτη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026.  (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Νίκος Παππάς – Ανακοινώθηκε η νέα Πολιτική Γραμματεία

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Έτοιμη να κατακτήσει το Athens Open η Σάκκαρη

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign