pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κοζάνη: Κρατούμενοι φυλακών ράβουν ρούχα για όλους εμάς (φωτο)

17/08/2018 - 8:40μμ
Κοζάνη: Κρατούμενοι φυλακών ράβουν ρούχα για όλους εμάς (φωτο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι μια από τις καλές στιγμές που μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι ένα σχολείο και μια εντατική εκπαίδευση στη φυλακή μπορεί ν’ αλλάξει την καθημερινότητα κάποιων φυλακισμένων και ίσως, όταν αποφυλακιστούν, ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Στις κινηματογραφικές ταινίες περιπέτειας μπορεί τα ψαλίδια, οι βελόνες, τα αιχμηρά αντικείμενα και κάθε είδους κλωστές να γίνονται φονικά εργαλεία στα χέρια φυλακισμένων, αλλά στην πραγματική ζωή της φυλακής των Γρεβενών, όπου ο χρόνος κυλάει αλλιώς, για τους 12 κρατουμένους είναι το εισιτήριο που θα τους ανοίξει γρηγορότερα την πόρτα της ελευθερίας και θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουν μια δουλειά στη συνέχιση της ζωής τους.

Τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα και το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανάσιου στην Κοζάνη, όπου τα μοντέλα έκαναν την τελική πρόβα πριν ανέβουν στην πασαρέλα που θα στηθεί στην πλατεία της Κοζάνης, αύριο Σάββατο στις 20:00. Στην αίθουσα επικρατεί η σχετική αναστάτωση –μουσική, φωνές, γέλια, μακιγιαρισμένα πρόσωπα–, ενώ την ίδια στιγμή ορισμένα από τα μοντέλα αρχίζουν να κάνουν τα περάσματά τους στο χώρο που έχει διαμορφωθεί ως εξέδρα. Είναι κορίτσια και αγόρια, χορευτές από πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, που ανταποκρίθηκαν χωρίς περιστροφές στο κάλεσμα της εκπαιδεύτριας και ειδικής σε θέματα ραπτικής Αναστασίας Πουλάτσογλου, όταν ζήτησε τη βοήθειά τους για να αναδείξει τις δημιουργίες των «κρατούμενων μαθητών της».

Εκατόν σαράντα κομμάτια, γυναικείες και αντρικές ενδυμασίες, βραδινά φορέματα για πιο επίσημες στιγμές και παιδικά ρούχα είναι τοποθετημένα σε ξεχωριστούς τροχήλατους φωριαμούς και περιλαμβάνουν τις καλύτερες δημιουργίες που ετοίμασαν για να παρουσιάσουν στο κοινό οι τρόφιμοι των φυλακών.

«Είμαι περήφανη για τη δουλειά των μαθητών μου. Εργάστηκαν σκληρά για περίπου έναν χρόνο για να καταλήξουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε συγκινημένη μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Αναστασία Πουλάτσογλου χωρίς να ξεχάσει βέβαια όσους την στήριξαν εντός και εκτός φυλακής για «να ολοκληρώσει μαζί με τους μαθητές της αυτήν την προσπάθεια».

Τα μοντέλα πού δοκίμαζαν, πού έκαναν πρόβες τις δημιουργίες των κρατουμένων; Στη φυλακή; «Αυτό για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν» απάντησε η Αν. Πουλάτσογλου.

Ο συγκεκριμένος πολιτιστικός σύλλογος για τον οποίο οι κρατούμενοι έχουν ράψει παραδοσιακές στολές, πρόσφερε το χώρο αλλά και τους εθελοντές/ντριες μοντέλα για τις πρόβες. «Χρειάστηκε δύο ή τρεις φορές να βγουν και να μπουν οι στολές στο ραφείο της φυλακής για να πάρουν την τελική τους φόρμα», κατέληξε.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι για το βραδινό fashion show με τις δημιουργίες των κρατουμένων εργάστηκαν εθελοντικά και πολλοί άνθρωποι εκτός φυλακής που δεν έχουν ουδεμία σχέση με τους κρατουμένους, αφιερώνοντας αρκετό προσωπικό χρόνο και προσφέροντας με ενθουσιασμό την εργασία τους.

Η αρχή έγινε όταν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δικαστικού συστήματος, το υπουργείο Δικαιοσύνης με την αρωγή και υποστήριξη ειδικών της αυστριακής κυβέρνησης ενέταξε την δημιουργία «Πρότυπου εργαστηρίου κοπτικής και ραπτικής» εντός της φυλακής Γρεβενών. Όπως αναφέρει η αναπληρώτρια διευθύντρια του σωφρονιστικού καταστήματος Ευαγγελία Χαντάβα, «όλα ξεκίνησαν με την αγορά 20 ραπτομηχανών και των παρελκόμενων υλικών που χρειάζονται για να στηθεί ένα μοντέρνο ραφείο». Παρότι ο αριθμός των κρατουμένων είναι μεγάλος, εξασφαλίστηκε άμεσα ο χώρος για τη δημιουργία του εργαστηρίου εντός της φυλακής.

Οι τρόφιμοι που επιθυμούσαν να εκπαιδευτούν και που δήλωσαν συμμετοχή ήταν αρκετοί, αλλά μέσα από μια διαδικασία που ακολουθήθηκε εντός του καταστήματος επιλέχθηκαν οι πρώτοι 12 που θα παρακολουθούσαν το πρόγραμμα. Όπως αναφέρει η Αναστασία Πουλάτσογλου, «κανένας από τους μαθητές μου δεν είχε προηγούμενη εμπειρία με ραπτομηχανή και βελόνι».

Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη γι’ αυτούς, αλλά σιγά-σιγά άρχισαν να εξοικειώνονται με το είδος της εκπαίδευσης.

Αν και η ίδια δεν ανήκει στο προσωπικό της φυλακής, από την πρώτη στιγμή με τη ματιά του τρίτου παρατηρούσε τη συμπεριφορά, τη στάση και την εν γένει εικόνα των μαθητών της που παρακολουθούσαν το πρόγραμμα. «Διαπίστωσα κάποια στιγμή ότι η συνολική εικόνα των τροφίμων που συμμετείχαν δεν είχε σχέση με την αρχική εικόνα που αντίκρισα όταν πρωτομπήκαν στο εργαστήριο-ραφείο» σημείωσε. Ο εκνευρισμός και η κατήφεια του πρώτου καιρού είχε εξαφανιστεί και οι άνθρωποι έδειχναν πολύ ενθουσιασμένοι που έρχονταν στο εργαστήριο. Εκδήλωναν πιο πολύ τη χαρά τους όταν άρχισαν να «πιάνουν τα χέρια τους» και να ολοκληρώνουν τις πρώτες τους δημιουργίες.

Στην αρχή οι δημιουργίες ήταν απλές (ποδιές, γάντια και πετσέτες), και με το πέρασμα του χρόνου ακολούθησαν οι πιο σύνθετες κατασκευές: αποκριάτικες σημαίες και οι παραδοσιακές στολές. Τέσσερις χιλιάδες σημαίες ράφτηκαν, που στόλισαν τις πλατείες και τους δρόμους των Γρεβενών στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του 2018.

«Η χαρά τους ήταν πολύ μεγάλη όταν τους ανακοίνωσα ότι θα “κόψουμε” πατρόν για τη δημιουργία 10 παραδοσιακών φορεσιών που προορίζονται για τους μαθητές του 5ου Δημοτικού σχολείου Γρεβενών, και αποκριάτικες στολές για τα παιδιά με αναπηρία του Συλλόγου γονέων και φίλων παιδιών με αναπηρία “Ηλιαχτίδα” Δυτικής Μακεδονίας» ανέφερε η Αν. Πουλάτσογλου.

Οι ηλικίες των κρατουμένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι από 27 έως 55 ετών. Κάποιοι από αυτούς είναι γονείς, και τα παιδικά ρούχα που έραψαν –μετά από επιθυμία των ίδιων και τη σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης της φυλακής– θα προσφερθούν ως δώρο στα παιδιά τους. 

Ορισμένοι σχεδιάζουν όταν αποφυλακιστούν να ασχοληθούν επαγγελματικά, προχωρώντας στη δημιουργία ενός ραφείου, και μέσα από την δουλειά τους να μπορούν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. 

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του σωφρονιστικού καταστήματος, όλα τα παραπάνω έγιναν γνωστά στον Αυστριακό υπεύθυνο του ευρωπαϊκού προγράμματος ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της φυλακής και εξέφρασε την ικανοποίηση του που οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να ασκήσουν μια τέχνη όταν θα αποφυλακιστούν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού Αντώνης Δασκαλόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «από την πλευρά μας βοηθούμε με κάθε τρόπο: ενισχύουμε δράσεις πολιτισμού, με μουσικές βραδιές εντός της φυλακής, τη δημιουργία της βιβλιοθήκης της φυλακής, τη διαμόρφωση παιδικού χώρου όπου φιλοξενούνται τις ώρες επισκεπτηρίου τα παιδιά των κρατουμένων».

Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνεχιστεί, και ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια προχώρησε ήδη σε συνεργασία με 25 πολιτιστικούς συλλόγους στην αγορά υφασμάτων και υλικών για τη δημιουργία παραδοσιακών στολών σε κάθε σύλλογο. Οι κρατούμενοι θα αναλάβουν να ράψουν και να κεντήσουν περίπου 300 φορεσιές, με τα χαρακτηριστικά της βλάχικης, της ποντιακής, της ηπειρώτικης και της μακεδονικής. «Είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε στην εξέλιξη ενός τέτοιοι έργου στην περιοχή μας», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης. 

Τα τελευταία χρόνια στο σωφρονιστικό κατάστημα των Γρεβενών, με την παρότρυνση της διεύθυνσης, οι τοπικές κοινωνίες, σύλλογοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο που σε σταθερή βάση και με κάθε τρόπο ενισχύει τη βελτίωση της καθημερινότητας των τροφίμων. Μεταφέρουν βιβλία, βοηθούν στη δημιουργία βιβλιοθήκης, ζωγραφίζουν τις αίθουσες αναμονής των παιδιών των κρατουμένων, ενώ μουσικά τοπικά σχήματα δίνουν συναυλίες για να τους διασκεδάσουν έστω για λίγο. 

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπ. Κουταβάς.
  • Φωτογραφίες: Διεύθυνση Φυλακών Γρεβενών.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Instant Win: Η νέα εμπειρία διασκέδασης βρίσκεται στα καταστήματα Allwyn και μοιράζει στη στιγμή έως 500 ευρώ σε χιλιάδες τυχερούς

19/03/2026 - 3:22μμ
Στιγμιότυπο από την έρευνα της αστυνομίας σε Σύνδεσμο Φιλάθλων του Άρη στην περιοχή Χαριλάου (φωτ.: Eurokinissi Sports)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Έρευνες σε σύνδεσμο φιλάθλων στη Χαριλάου

19/03/2026 - 3:00μμ
Το γνωστό έργο του Peter von Hess που απεικονίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να υψώνει επαναστατική σημαία στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας αποτελεί την αφίσα της έκθεσης
ΕΛΛΑΔΑ

Ξάνθη: Έκθεση με σπάνιες απεικονίσεις από την Ελληνική Επανάσταση

19/03/2026 - 11:59πμ
Στιγμιότυπο από πορεία των ταξί στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ταξί: Απεργούν στην Αθήνα, κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα

19/03/2026 - 10:54πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κωνσταντινίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ο Μάρτης επιβεβαιώνει τη φήμη του, με βροχές, καταιγίδες και κρύο

19/03/2026 - 8:00πμ
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά του 23χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία 20χρονου στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Προφυλακίστηκε ο 23χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης που μαχαίρωσε τον 20χρονο

18/03/2026 - 6:26μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους της Αθήνας οι οδηγοί ταξί με πορεία προς το Σύνταγμα

18/03/2026 - 4:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη δίκη πρώην στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού, Ευάγγελος Σημανδράκος

18/03/2026 - 2:48μμ
Αστυνομικοί συνοδεύουν τον 23χρονο στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 20χρονου στην Καλαμαριά: Απολογείται αύριο ο 19χρονος φίλος του, σήμερα στην ανακρίτρια ο 23χρονος

18/03/2026 - 10:23πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Συννεφιές, βροχές, ακόμη και χιόνια στα ορεινά θα δούμε σήμερα

18/03/2026 - 8:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: konstantinos_tsahouridis/Instagram)

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης: Ο εθνομουσικολόγος που έδωσε νέα πνοή στην ποντιακή μουσική

7 λεπτά πριν

Instant Win: Η νέα εμπειρία διασκέδασης βρίσκεται στα καταστήματα Allwyn και μοιράζει στη στιγμή έως 500 ευρώ σε χιλιάδες τυχερούς

35 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την έρευνα της αστυνομίας σε Σύνδεσμο Φιλάθλων του Άρη στην περιοχή Χαριλάου (φωτ.: Eurokinissi Sports)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Έρευνες σε σύνδεσμο φιλάθλων στη Χαριλάου

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/sunriseforever-6314823/)

Ρωσία: Στον ψυχολόγο οι γυναίκες που δεν θέλουν παιδιά για να αλλάξουν γνώμη

1 ώρα πριν
Ο έλληνας πρέσβης στις ΗΠΑ Αντ. Αλεξανδρίδης (κέντρο) με στελέχη του Κέντρου (φωτ.: faebook/Asia Minor and Pontos Hellenic Research Center)

Στο Ελληνικό Ερευνητικό Κέντρο Μικράς Ασίας και Πόντου στο Σικάγο ο πρέσβης Αντώνης Αλεξανδρίδης

2 ώρες πριν
Οι νέοι τοποτηρητές-μουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Πρώην μουφτής Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ: Διορίστηκε σύμβουλος για θέματα μουσουλμανικής θρησκείας της Σοφίας Ζαχαράκη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign