pontosnews.gr
Πέμπτη, 25/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γερμανός επιστήμονας προειδοποιεί: Ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν σήμερα, όχι αύριο, τον πλανήτη

17/08/2018 - 6:56μμ
Γερμανός επιστήμονας προειδοποιεί: Ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν σήμερα, όχι αύριο, τον πλανήτη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Όλοι έχουμε συνηθίσει όλο και περισσότερο να αναφέρονται ακραίες καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτή η καλοκαιρινή σειρά δραματικών καιρικών φαινομένων είναι σημαντική: όχι μόνο δείχνει τι μπορεί να κάνει η υπερθέρμανση, αλλά και το πιθανό πρόβλημα μεγάλης κλίμακας που κρύβει η διαταραχή των ανέμων του πλανήτη και των ωκεάνιων ρευμάτων», προειδοποιεί ο Γερμανός καθηγητής Στέφαν Ράμστορφ, ειδικός σε θέματα Φυσικής των Ωκεανών και επικεφαλής του τμήματος Earth System Analysis στο Ινστιτούτο Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Politico.

Ειδικότερα, στο άρθρο του ο Γερμανός καθηγητής αναφέρει:

Μόνο τους τελευταίους μήνες, παρατηρήσαμε υπερβολική ζέστη στη δυτική Ευρώπη, τον Καναδά, την Αλάσκα, τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, το Τέξας, την Ιαπωνία και την Αλγερία (οι οποίες έθεσαν ένα νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για την Αφρική). Η Ελλάδα, η Σκανδιναβία, η Καλιφόρνια και η Σιβηρία υπέφεραν από ξηρασία και πυρκαγιές, ενώ η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ινδία χτυπήθηκαν με καταστροφικές πλημμύρες. Ο απολογισμός των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και αγροτικές καλλιέργειες δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Το ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερο ακραίες θερμοκρασίες έχει επιβεβαιωθεί πλέον από την παγκόσμια ανάλυση δεδομένων. Βλέπουμε πέντε φορές περισσότερες μηνιαίες αναφορές για υψηλές θερμοκρασίες – π.χ. ο «πιο ζεστός Ιούλιος στην ιστορία της Καλιφόρνιας».


Δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία (φωτ.: EPA / Mats Andersson)

Ως μέρος αυτού του μοντέλου, μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες υψηλές θερμοκρασίες που θα αποξηράνουν τα εδάφη και θα προκαλέσουν περισσότερη ξηρασία και πυρκαγιές. Περιμένουμε επίσης να δούμε πιο ακραία φαινόμενα βροχής, δεδομένου ότι μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα αναμένεται στη συνέχεια να απελευθερώσει περισσότερη υγρασία. Μια συνολική αύξηση των βροχοπτώσεων έχει επίσης τεκμηριωθεί στα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών.

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον που συμβαίνει εδώ.

Δεν είναι ότι ο καιρός κάνει αυτό που έκανε πάντα, απλώς σε υψηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η δυναμική του καιρού αλλάζει. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Στην πατρίδα μου στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο –που διαθέτει έναν υψηλής ποιότητας μετεωρολογικό σταθμό με αδιάκοπα δεδομένα από το 1893–, ο περασμένος Απρίλιος ήταν ο θερμότερος από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις, το ίδιο και ο Μάιος. Αν και ο Ιούνιος και ο Ιούλιος δεν έθεσαν νέα ρεκόρ –αυτά καταγράφηκαν το 2003 και το 2006–, ήταν επίσης πολύ ζεστοί μήνες. Το πόσο αξιοσημείωτη είναι η τωρινή θερμοκρασιακή ανωμαλία γίνεται αντιληπτό παρατηρώντας τα στοιχεία της περιόδου από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο.


Κατεστραμμένες καλλιέργειες στη Γερμανία (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Βλέπουμε μια σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου στην ομαλή καμπύλη κλίματος από το 1980, παράλληλα με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά δύο φορές πιο γρήγορα. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των ηπειρωτικών περιοχών. Οι ωκεάνιες περιοχές ζεσταίνονται λιγότερο λόγω της αποθήκευσης και εξάτμισης της θερμότητας.

Βλέπουμε επίσης ότι το 2018 καταγράφηκαν θερμοκρασίες κατά 4,3 βαθμούς πάνω από τη μέση τιμή των τελευταίων 30 ετών κατά τα οποία μετρήθηκαν τα δεδομένα, και σχεδόν 2 βαθμούς πάνω από την ομαλότερη καμπύλη του κλίματος. Αυτό είναι μακράν η μεγαλύτερη απόκλιση σε σχέση με την καμπύλη του κλίματος. Τι συμβαίνει;

Ένας αφελής τρόπος για να εκτιμηθεί η συμβολή της κλιματικής αλλαγής στις υψηλές θερμοκρασίες θα ήταν κάπως έτσι: Η εξομαλυνθείσα καμπύλη δείχνει την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η διασπορά των γκρίζων ράβδων γύρω από αυτή την καμπύλη είναι οι τυχαίες μεταβολές του καιρού. Ως εκ τούτου, λίγο περισσότερο από το ήμισυ των 4,3 βαθμών θα οφειλόταν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, τα υπόλοιπα σε καιρικές συνθήκες.

Αυτό δεν είναι μια κακή πρώτη εκτίμηση, αλλά πιθανότατα υποτιμά τη συμβολή της κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο «καιρός» δεν είναι απλώς τυχαίος αλλά έχει ήδη μεταβληθεί από την κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι επί του παρόντος ένα από τα πιο καυτά θέματα στην έρευνα για το κλίμα. Η βασική ιδέα είναι ότι η ζώνη υψηλών ανέμων γύρω από το βόρειο ημισφαίριο, που επηρεάζει σημαντικά τον καιρό μας στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, αλλάζει.

Το φαινόμενο αυτό έχει επιβεβαιωθεί από τα δεδομένα: Οι ερευνητές έδειξαν το 2015 ότι τα αέρια ρεύματα έχουν ουσιαστικά επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η αιτία είναι πιθανώς η ισχυρή αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής, καθώς τα αέρια ρεύματα οδηγούνται από την αντίθεση θερμοκρασίας μεταξύ των τροπικών περιοχών και της Αρκτικής. Επειδή αυτή η διαφορά θερμοκρασίας γίνεται όλο και μικρότερη, τα αέρια ρεύματα εξασθενούν και γίνονται λιγότερο σταθερά.


Πλημμύρες στην Υεμένη (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Η ασθενέστερη κυκλοφορία των αερίων ρευμάτων το καλοκαίρι σημαίνει λιγότερες αλλαγές του καιρού. Αλλά η ατμόσφαιρα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τη δυναμική του. Η κυκλοφορία ρευμάτων των ωκεανών μπορεί επίσης να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο, ιδίως στο σύστημα του Gulf Stream.

Κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει μόνο ότι τα πάντα θερμαίνονται σταδιακά.

Αλλάζουν επίσης οι κυριότερες αέριες κυκλοφορίες της ατμόσφαιρας και τα ρεύματα των ωκεανών μας. Αυτό κάνει τον καιρό όλο και πιο περίεργο και απρόβλεπτο.

Η πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη πλησιάζει γρήγορα και δεν αποτελεί πλέον ζήτημα για τις μελλοντικές γενιές. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πιο δυσάρεστες εκπλήξεις τα επόμενα χρόνια και πρέπει να μειώσουμε επειγόντως τις εκπομπές για να αποφύγουμε την περαιτέρω αποσταθεροποίηση του κλιματικού μας συστήματος.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλλιθέα – Δολοφονία 17χρονου: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο του οπαδικού κινήτρου

25/06/2026 - 11:50πμ
(Φωτ.: ΕΡΑ / Ronald Pena R.)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Δίδυμοι ισχυρότατοι σεισμοί αφήνουν πίσω τους νεκρούς και καταστροφές

25/06/2026 - 9:35πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ στην Καλλιθέα: Νεκρός 17χρονος από μαχαιριά στο στήθος – Συνελήφθη ο δράστης

25/06/2026 - 9:06πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2026: Σήμερα η ανακοίνωση των βαθμολογιών

25/06/2026 - 8:39πμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γρηγόρης Σιαμίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ζέστη με «παγίδες» αστάθειας – Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας

25/06/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ με τα 370.000 ευρώ στον Βόλο – Εντοπίστηκαν 276.790 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο συγγενή του 34χρονου

24/06/2026 - 11:00μμ
(Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Με τρακτέρ στην καρδιά της Λάρισας οι αγρότες – Μαζική κινητοποίηση για επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και το αυξημένο κόστος παραγωγής

24/06/2026 - 10:32μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο με ναρκωτικά στη Μύκονο – Εξάρθρωση κυκλώματος με 6 συλλήψεις και «βιτρίνα» εταιρεία μεταφοράς τουριστών

24/06/2026 - 9:20μμ
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο Κουφονήσι: Νεκρή 23χρονη τουρίστρια – Σε εξέλιξη έρευνα για τα αίτια

24/06/2026 - 8:24μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας-ρεκόρ στη Δυτική Ευρώπη με θερμοκρασίες έως 45°C – Ακραίες συνθήκες, θάνατοι και συναγερμός από τη Βρετανία έως τη Ιταλία

24/06/2026 - 7:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τζωρτ Μάικλ τον Μάιο του 1988 κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Faithtour το 1988 (φωτ.: georgemofficial/Instagram)

Το κυπριακό καταφύγιο του Τζορτζ Μάικλ: Η εντυπωσιακή έπαυλη στην Πάφο που κρατά ζωντανή τη μνήμη του

15 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καλλιθέα – Δολοφονία 17χρονου: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο του οπαδικού κινήτρου

43 λεπτά πριν
Παρχάρι στον σύγχρονο Πόντο (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Ωραιόκαστρο: Αναβιώνουν τα παρχάρια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ποντιακών Εκδηλώσεων «Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Μουντιάλ 2026: Η Σκωτία χόρεψε σάμπα στο Μαϊάμι – Στους «32» η Βραζιλία μετά το 3-0

2 ώρες πριν
Το διαβατήριο της Λίλι Σιγάλα, που εκδόθηκε στην Αυστραλία το 1939, αποτελεί ένα πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο της ζωής και της πορείας των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα (φωτ.:  Museums Victoria – Public Domain)

Άφησαν πίσω την Κωνσταντινούπολη, έχτισαν μια νέα ζωή στη Μελβούρνη: Η συναρπαστική ιστορία της οικογένειας Σιγάλα στην ομογένεια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Donald Wittek)

Μουντιάλ 2026: Ζορίστηκε το Μαρόκο στην Ατλάντα, αλλά πήρε 4-2 την Αϊτή με ανατροπή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign