Τα μέτρα ρευστότητας της Κεντρικής Τράπεζας και η τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να έχει ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας με περίπου 1.000 επενδυτές είναι οι δύο διορθωτικές κινήσεις της Άγκυρας που προσέφεραν στήριξη στην τουρκική λίρα, η οποία σήμερα ανέκαμψε κατά 5% από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο υποχώρησε χθες. Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, που χθες έκλεισε στις 6,9 λίρες ανά δολάριο, έχει υποτιμηθεί κατά 45% από τις αρχές του έτους εξαιτίας των ανησυχιών για την οικονομική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο και την επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Η αδυναμία του τουρκικού νομίσματος έχει προκαλέσει τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές. Η βουτιά της Παρασκευής έπληξε τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.
Η Le Figaro σημειώνει ότι δεν υπάρχει ακόμα κλίμα πανικού αλλά κάποιες εστιασμένες ανησυχίες. Οι επενδυτές πωλούν τους τίτλους που θεωρούν επικίνδυνους, κάτι που στην Ευρώπη μεταφράζεται σε μια ένταση στα επιτόκια δανεισμού των χωρών του Νότου, αρχής γενομένης από την Ιταλία. Προς το παρόν στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αναδυόμενες οικονομίες: στις αγορές συναλλάγματος κλονίζονται τα νομίσματα της Ρωσίας, της Αργεντινής, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Από την άνοιξη οι συγκεκριμένες χώρες έχουν πληγεί από τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ.
Στο ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος της χρηματοοικονομικής μετάδοσης, κάτι που συνέβη με την ασιατική κρίση την περίοδο 1997-1998. «Αν ο πανικός επηρεάσει άλλες αναδυόμενες οικονομίες, τότε θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μια πιο συστημική κρίση», σημειώνει.