pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένας Ελληνοαμερικανός μάς βάζει τα γυαλιά

14/08/2018 - 12:19μμ
Ένας Ελληνοαμερικανός μάς βάζει τα γυαλιά
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

O Αριστοτέλης Λούμης κάθεται απέναντί μου σε μια αθηναϊκή ταράτσα με θέα την Ακρόπολη. Ο 28χρονος Ελληνοαμερικανός δεν έχει καμία διαφορά από τους Έλληνες συνομηλίκους του. Και όμως, η ζωή του μέχρι τώρα έχει υπάρξει τόσο διαφορετική… Μοιάζει με μικρή οδύσσεια, που είχε ως Ιθάκη την αυτοδημιούργητη επαγγελματική επιτυχία. Ξεκινώντας από το μηδέν, ο Λούμης έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να αποκτήσει γνώση του επιχειρείν με τη σύγχρονη έννοια του όρου, δηλαδή με ενσωματωμένη την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης.

Αν και μεγάλωσε στο Σικάγο, θέλησε πρόσφατα να μοιραστεί τις εμπειρίες του στην Ελλάδα, ώστε να ωθήσει περισσότερους νέους να πιστέψουν στον εαυτό τους και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ένα πεδίο που θα μπορούσε να μεταμορφώσει και τους ίδιους και τη χώρα.

«Μilao ligo ellinika», λέει, «but my tattoos are in greek».

Μου δείχνει όλο καμάρι μερικά από αυτά που έχουν ελληνικές λέξεις («πάθος» είναι μία από αυτές), ακόμα και φράσεις. Συνεχίζει στα αγγλικά. «Η μητέρα μου είναι πρώτης γενιάς Αμερικανίδα με οικογένεια από την Καλαμάτα. Πριν παντρευτεί τον πατέρα μου, είχε άλλα δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο και είχε ολοκληρώσει σπουδές Ιατρικής. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στον Πειραιά και τη δεκαετία του ’70 πήγε στην Αμερική για λόγους επαγγελματικούς, μιας και είχε ήδη επιτυχημένη καριέρα στη ναυτιλία. Στο γάμο τους απέκτησαν πέντε παιδιά, όμως γρήγορα αποφάσισαν να χωρίσουν. Ο πατέρας μου επέστρεψε στην Ελλάδα και η υπόλοιπη οικογένεια, με τα επτά πλέον παιδιά, έμεινε στο Σικάγο. Η μητέρα μου δεν θέλησε να ανακτήσει την επαφή μαζί του, και έτσι μεγαλώσαμε χωρίς αυτόν».

Μεγαλώνοντας με τη μαμά
Για να αντεπεξέλθει στη δύσκολη υπόθεση της ανατροφής, η μητέρα του σε ρόλο ανθρώπου-ορχήστρα επωμίστηκε όλες τις ευθύνες και ξέχασε την Ιατρική. «Είναι μια αξιοθαύμαστη γυναίκα, που θυσίασε τον εαυτό της. Θα έλεγα ότι δεν ήταν μαμά, ήταν λοχίας, με πολλούς μικρούς στρατιώτες, αλλιώς δεν θα τα βγάζαμε πέρα. Περάσαμε δύσκολα σε μια πόλη όπου έχεις να αντιμετωπίσεις το ψύχος αλλά και την εγκληματικότητα. Όλοι μας αρχίσαμε να κάνουμε δουλειές του ποδαριού για να ενισχύσουμε το οικογενειακό εισόδημα», λέει ο Αριστοτέλης.

Ο ίδιος τι έκανε;

«Έβγαζα βόλτα τα σκυλιά των συμμαθητών, έφτασα να προσέχω καμιά σαρανταριά ζώα τη βδομάδα. Τα αδέλφια μου κούρευαν το γκαζόν στους γείτονες. Τα αγόρια μεγαλώσαμε με την αίσθηση ότι είμαστε οι άνδρες της οικογένειας. Αυτό, αντί να μας μιζεριάσει, μας απελευθέρωσε και μας έκανε από νωρίς υπεύθυνους για τις πράξεις μας». 

Ο Αριστοτέλης αποφάσισε να γίνει οδοντίατρος, η ζωή του όμως άλλαξε απρόσμενα. Η αδελφή του πήγε στην Ελλάδα και, χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν, αναζήτησε τα ίχνη του πατέρα τους, τον οποίο δεν είχαν δει από τότε που έφυγε από τις ΗΠΑ.

«Ι found μπαμπά!»
«Χτύπησε το τηλέφωνο μια μέρα και άκουσα: «Ι found μπαμπά!». Υπήρχε και μεγαλύτερη έκπληξη. Ο πατέρας τούς αγόρασε εισιτήρια για να έρθουν όλα τα παιδιά στην Αθήνα να τον γνωρίσουν. «Δεν είχαμε δει ούτε φωτογραφία του. Και ξαφνικά βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο να αγκαλιαζόμαστε και να κλαίμε. Ήταν ένα σοκ για μένα. Ήμουν 18 ετών και έμπαινα πρώτη φορά σε αεροπλάνο, έβλεπα τον ωκεανό πρώτη φορά, την Ελλάδα πρώτη φορά, τον μπαμπά μου πρώτη φορά». 

Ο πατέρας του είχε συνεχίσει την ενασχόλησή του με την ακτοπλοΐα, αλλά στο μεταξύ είχε επεκταθεί και στον τομέα του φαρμάκου. «Είχε βγάλει πολλά χρήματα. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν μας είχε αναζητήσει. Δεν του άφησε κανένα περιθώριο η μητέρα μου. Καταλαβαίνω ότι είναι δύο υπέροχοι άνθρωποι, αλλά δεν ταίριαζαν. Είπα, ό,τι έγινε έγινε. Τώρα κοιτάμε το μέλλον. Ο πατέρας μου αποφάσισε να αυξήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, έτσι ώστε να μας εξασφαλίσει. Όλους μας. Θέλησε να μας βάλει στη ζωή και στη δουλειά του», λέει ο Αριστοτέλης Λούμης.

Η γνωριμία με τον πατέρα έκανε τον νεαρό να σκεφτεί ότι του άρεσαν οι επιχειρήσεις και όχι η οδοντιατρική.

Επίσης ανακάλυψε πόσο του άρεσε η Ελλάδα: «Παθιάστηκα. Ήθελα να κάνω κάτι για τον εαυτό μου, αλλά και για τους άλλους. Σκέφτηκα ότι θα ήθελα να φτιάξω ένα προϊόν του οποίου η αγορά θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους που είχαν θέματα υγείας. Το όραμά μου ήταν να δημιουργήσω ένα ζευγάρι γυαλιά που, όταν το αγόραζες, ένας φτωχός θα αποκτούσε –με τα λεφτά που έδινες– επίσης ένα ζευγάρι γυαλιά. Πούλησα ό,τι είχα και πήγα στην Κίνα, για να δω πώς μπορούσα να κατασκευάσω τα γυαλιά σε χαμηλότερη τιμή. Αυτή η προσπάθεια ναυάγησε εντελώς και έτσι πήρα ένα μάθημα για τα πρώτα βήματα και το τι πρέπει να προσέξει κανείς. Εν τω μεταξύ, ο πατέρας μου άρχισε να αντιμετωπίζει και αυτός κάποια θέματα λόγω κρίσης».

Η αποτυχία του Λούμη στην Κίνα τον έκανε να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να κάνει κάτι στην Ελλάδα. «Έχω την αμερικανική λογική. Ένας Αμερικανός, όπου και αν κοιτάξει, βλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες». Βρήκε δύο Έλληνες συνεταίρους και ξεκίνησαν ένα εγχείρημα στα οπτικά. Στο μεταξύ έγινε άσος στα πάντα, από το μάρκετινγκ και τα social media μέχρι και τη διανομή των προϊόντων σε Ελλάδα και Αμερική.

«Δεν πέτυχε το όραμά μου να προσφέρω γυαλιά σε αυτούς που δεν έχουν, αλλά έχω την υπομονή να το προσπαθήσω ξανά όταν μπορώ». 

Μια εμφάνιση στην αμερικανική τηλεόραση τον βοήθησε να τραβήξει την προσοχή του Ελληνολιβανέζου επιχειρηματία Μάρκους Λεμόνις, και έτσι ξεκίνησε μια νέα εποχή για την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Μία από τις εταιρείες που θα σπονσοράρει ο επιχειρηματίας είναι αυτή που ίδρυσε ο νεαρός, πάντα στον χώρο των οπτικών. Πολλοί προεξοφλούν ήδη την επιτυχία. Ένα happy end. Όμως, αυτό το παιδί έχει ακόμα πολλά να κάνει.

  • Πηγή: Μαργαρίτα Πουρνάρα / kathimerini.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η δραστήρια ομάδα της Ελληνικής Εθνικο-Πολιτιστικής Αυτονομίας «Ρωμιοσύνη» με τη ζωγράφο, τον συγγραφέα και πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Βαρβάκη (πηγή: Ελληνική Εθνικο-Πολιτιστική Αυτονομία «Ρωμιοσύνη»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Από τον Τσεσμέ ως το Ταϊγάνιο. 200 χρόνια από τον θάνατο του Ι. Α. Βαρβάκη» – Οι Έλληνες του Κρασνοντάρ δεν ξεχνούν

4/03/2026 - 10:55πμ
(Φωτ.: Instagram/ipsilantisfrechen)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι του Φρέχεν θα ανταμώσουν με τους Πόντιους Πανοράματος στον επετειακό χορό του «Υψηλάντη»

3/03/2026 - 9:12μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Φεστιβάλ Αντίποδες: «Σείστηκε» η Αυστραλία από ελληνικό παλμό!

3/03/2026 - 10:26πμ
Κατά την έξοδό του από τη φυλακή Ματροσκάγια Τισίνα στη Μόσχα, 22 Μαΐου 2007 (φωτ.: EPA / Igor Kharitonov)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο άνθρωπος που εξαπάτησε εκατομμύρια και έγινε θρύλος: Η σκοτεινή αυτοκρατορία του Σεργκέι Μαυρόδη – Εγκληματίας με ελληνικό όνομα

1/03/2026 - 8:17μμ
(Πηγή: el.wikipedia.org/Harris & Ewing)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Νέας Υόρκης τιμά τον Ελευθέριο Βενιζέλο με επετειακή διάλεξη στην Αστόρια

1/03/2026 - 11:23πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σύμπραξη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του ΑΠΘ για την ελληνική γλώσσα στην ομογένεια

27/02/2026 - 7:06μμ
(Φωτ.: nationalopera.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Εθνική Λυρική Σκηνή φέρνει την Ελλάδα στην ομογένεια της Νέας Υόρκης

27/02/2026 - 4:13μμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το 44ο Ελληνικό Φεστιβάλ φέρνει άρωμα Ελλάδας στο Σίδνεϊ – Γεύσεις και μουσικές από τον Πόντο μέχρι την Κύπρο

26/02/2026 - 7:52μμ
Η Αγγελική Στόγια σε στιγμιότυπο από το προεκλογικό βίντεο του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας (πηγή: youtube.com/ @labourparty)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αγγελική Στόγια: Η Ελληνίδα που διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

26/02/2026 - 2:06μμ
(Φωτ.: Facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Όταν η λύρα συναντά το μπουζούκι»: Βραδιά με ποντιακά και λαϊκά τραγούδια ετοιμάζει ο «Ποντοξενιτέας» στο Σίδνεϊ

25/02/2026 - 1:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/	Eurokinissi)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη 27η επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας λόγω συντήρησης οδικού ηλεκτροφωτισμού

35 λεπτά πριν
Στην κατοχή της Ελλάδας βρίσκεται πλέον ιστορική συλλογή 91 ελληνικών εβραϊκών κειμηλίων, τα οποία επιστρέφουν έπειτα από δεκαετίες στην Πολωνία (Γρ. Τύπου υπ. Πολιτισμού/ EUROKINISSI)

Επαναπατρίστηκαν 91 ελληνικά εβραϊκά κειμήλια από την Πολωνία

1 ώρα πριν
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφαν Κορνέλιους (πηγή: bundesregierung.de/)

Η Γερμανία δεν σχεδιάζει να στείλει στρατιωτική υποστήριξη στην Κύπρο – Προς το παρόν…

2 ώρες πριν
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί

2 ώρες πριν
Οι γονείς του Παύλου Φύσσα μαζί με κόσμο πανηγυρίζουν για την απόφαση του Εφετείου Αθηνών στη δίκη, σε β' βαθμό, των μελών της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» (φωτ.: EUROKINISSI)

Εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή»: Την Πέμπτη συζητούνται τα ελαφρυντικά για τους 42 κατηγορουμένους βάσει της πρωτόδικης απόφασης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου ΕΡΑ)

Μέση Ανατολή: Η Τουρκία αναχαίτισε ιρανικό πύραυλο και η Ισπανία δεν κάνει πίσω στις πιέσεις Τραμπ – Νέο πλήγμα σε πλοίο στο Ορμούζ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign