pontosnews.gr
Δευτέρα, 25/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

6 Αυγούστου η Εκκλησία τιμά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης

6/08/2024 - 8:37πμ
Μεγάλο Μετέωρο, Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Μεγάλο Μετέωρο, Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 6 Αυγούστου εορτάζεται η ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Σύμφωνα με την ιερή παράδοση, η Μεταμόρφωση έλαβε χώρα στο όρος Θαβώρ. Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στο όρος για να προσευχηθεί.

Όπως σημειώνει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: «Eπήρε δε τρεις μόνους Aποστόλους, ως προκρίτους και υπερέχοντας. O μεν γαρ Πέτρος επροκρίθη επειδή ηγάπα πολλά τον Xριστόν. O δε Iωάννης επειδή ηγαπάτο από τον Xριστόν. O δε Iάκωβος, επειδή εδύνετο να πίη το ποτήριον του θανάτου, το οποίον και ο Kύριος έπιεν».

Σήμερα γιορτάζουν ο Σωτήρης και η Σωτηρία.

Οι τρεις μαθητές, κουρασμένοι καθώς ήταν από τη δύσκολη ανάβαση στο Θαβώρ και ενώ κάθισαν να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα.

Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο, και τα φορέματά Του ήταν λευκά σαν το φως. Τον περιστοίχιζαν δε και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας. Αφού οι μαθητές συνήλθαν κάπως από την έκπληξη, ο πάντα ενθουσιώδης Πέτρος, θέλοντας να διατηρηθεί αυτή η αγία μέθη που προκαλούσε η ακτινοβολία του Κυρίου, ικετευτικά είπε να στήσουν τρεις σκηνές. Μία για τον Κύριο, μία για τον Μωυσή και μία για τον Ηλία.

Πριν προλάβει όμως να τελειώσει τη φράση του, ήλθε σύννεφο που τους σκέπασε και μέσα απ’ αυτό ακούστηκε φωνή που έλεγε: «Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός· αυτού ακούετε» (Λουκά, θ΄ 28-36). Δηλαδή, Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, που τον έστειλα για να σωθεί ο κόσμος. Αυτόν να ακούτε.

Έθιμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ως σπουδαία δεσποτική εορτή, αποτελεί εξαίρεση εθιμικά καθιερωμένης ιχθυοφαγίας μέσα στη σύντομη αλλά αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Σε πολλούς τόπους πιστεύουν ότι την παραμονή το βράδυ, κάποια ώρα, ανοίγουν ξαφνικά οι ουρανοί και φαίνεται το «άγιο φως» σε όσους είχαν την υπομονή και την πίστη να ξαγρυπνήσουν. Ανήμερα, δε, προσφέρουν στους ναούς τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, για να ευλογηθούν από τον ιερέα μετά τη Θεία Λειτουργία, και να διανεμηθούν ως ευλογία στους πιστούς.

Σε ορισμένους τόπους μάλιστα προσφέρουν στο ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς για να ευλογηθεί, ώστε η ευλογία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη παραγωγή.

Πρόκειται για το αρχαίο έθιμο των «απαρχών», της προσφοράς δηλαδή των πρώτων καρπών στον Θεό, μια μορφή αναίμακτης τελετουργικής θυσιαστικής προσφοράς που πέρασε και στον Χριστιανισμό. Ήδη στους Αποστολικούς Κανόνες επιτρέπεται η προσαγωγή στον ναό σταφυλιών, όχι όμως και άλλων οπωρικών, ενώ ο Θεόδωρος Βαλσαμών, ερμηνεύοντας τον Δ’ Κανόνα των Αγίων Αποστόλων, αποδίδει την εξαίρεση αυτή στο ότι το κρασί, που προέρχεται από τα σταφύλια, χρησιμοποιείται για την παρασκευή της Θείας Κοινωνίας.

Τα ευλογημένα σταφύλια μοιράζονται και τρώγονται μαζί με το αντίδωρο στη Λέσβο, ενώ στον Μοσχοπόταμο της Πιερίας αφήνουν το πρώτο τσαμπί του τρύγου σε κάποιο εικόνισμα του ναού, για να πάει καλά η σοδειά.

Στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι αφιερωμένοι οι ναοί των μεγαλύτερων και επιβλητικότερων ελληνικών φρουρίων, γεγονός που δείχνει τη σημασία –θρησκευτική και εθνικά αναγεννητική– που ο λαός μας ανέκαθεν έδινε στη μεγάλη αυτή εορτή. Και φυσικά ως σπουδαία εορτή είναι και εθιμικά καθιερωμένη αργία, η παραβίαση της οποίας, από κάποιους ασεβείς και φιλάργυρους, επέφερε την άμεση θεϊκή τιμωρία σύμφωνα με τις παραδόσεις του ελληνικού λαού, για παραδειγματισμό και των υπολοίπων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Φιλαδέλφεια & Νέα Χαλκηδόνα: Επίτιμος δημότης ο μητροπολίτης Γαβριήλ με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

25/08/2025 - 4:21μμ
Πλήθος πιστών έσπευσε να προσκυνήσει την εικόνα από την Αφησιά της Μικρασίας (φωτ.: Θάνος Χατζηγιάννης)
ΠΙΣΤΗ

Η μεγαλοπρέπεια της Παναγίας της Ελεούσας στη Σάρτη

24/08/2025 - 9:52μμ
Στιγμιότυπο από τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο του 2022 (φωτ.: facebook/Ecumenical Patriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Εννιάμερα της Παναγίας με γιορτές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας – Σήμερα η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου

23/08/2025 - 9:36πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (κέντρο) με τον μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα (πρώτος από δεξιά) (φωτ.: Μητρόπολη Σουηδίας)
ΠΙΣΤΗ

Στη Στοκχόλμη ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Θα εγκαινιάσει τον ανακαινισθέντα καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου

21/08/2025 - 9:12πμ
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ο κ.κ. Βαρθολομαίος υποδέχθηκε στην Ίμβρο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή

17/08/2025 - 4:12μμ
Στιγμιότυπο από την περσινή πανήγυρη στον αυλόγυρο της Παναγίας Σουμελά Αχαρνών (φωτ.: facebook/Ιερός Ναός Παναγία Σουμελά Αχαρνών)
ΠΙΣΤΗ

Ιερά πανήγυρις για την Παναγία και τον Πόντο και φέτος στις Αχαρνές

16/08/2025 - 11:22μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στον πανηγυρίζοντα ναό του χωριού του, στους Αγίους Θεόδωρους της Ίμβρου (φωτ.: facebook/ Ecumenical Patriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Τυφωνικοί άνεμοι» βασανίζουν σήμερα την ανθρωπότητα

16/08/2025 - 8:13μμ
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη θεία λειτουργία για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Οσίου Πορφυρίου, στο Μήλεσι Αττικής (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Παναγία είναι η γέφυρα που συνδέει τα βάσανά μας με τη χριστιανική ελπίδα

15/08/2025 - 9:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Οι παραδόσεις και τα έθιμα στην Ελλάδα για την Κοίμηση της Θεοτόκου

15/08/2025 - 7:27μμ
Η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας από την Αφησιά της Μικρασίας (φωτ.: Θάνος Χατζηγιάννης)
ΠΙΣΤΗ

Η Σάρτη γέμισε φως και δέος από τη χάρη της Παναγίας

15/08/2025 - 6:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Νέα Φιλαδέλφεια & Νέα Χαλκηδόνα: Επίτιμος δημότης ο μητροπολίτης Γαβριήλ με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

10 λεπτά πριν
Αριστερά ο Αλέξανδρος Παπάγος, και δεξιά η πλάκα που μνημονεύει τη συμβολή του Β' Σώματος Στρατού στη διάνοιξη του δρόμου προς την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Αλέξανδρος Παπάγος προς Φίλωνα Κτενίδη: «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε» – Μια επιστολή που εστάλη σαν σήμερα, το 1953

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Την Τετάρτη 27 Αυγούστου η νεκρώσιμος ακολουθία στο Α’ Νεκροταφείο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστική Λέσχη Ποντίων Περδίκκα)

Γιορτή πολιτισμού και ποντιακής παράδοσης στον Περδίκκα

2 ώρες πριν
Η αξέχαστη τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου στο σπίτι της (φωτ.: Panorama Press / Eurokinissi)

Όταν η Ρίτα Σακελλαρίου τραγουδούσε «Ιστορία μου, αμαρτία μου» στον Εξορκιστή – Η σκηνή της θρυλικής ταινίας τρόμου με τις 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο, όπου το κοντέρ δείχνει 221 χλμ/ώρα και... ανεβαίνει

Τουρκία: Ο υπουργός Μεταφορών έφαγε κλήση για τροχαία παράβαση – Και τη χλεύη των χρηστών του x.com

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign