pontosnews.gr
Σάββατο, 17/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

6 Αυγούστου η Εκκλησία τιμά τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης

6/08/2024 - 8:37πμ
Μεγάλο Μετέωρο, Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Μεγάλο Μετέωρο, Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 6 Αυγούστου εορτάζεται η ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Σύμφωνα με την ιερή παράδοση, η Μεταμόρφωση έλαβε χώρα στο όρος Θαβώρ. Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος πήρε από τους μαθητές τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στο όρος για να προσευχηθεί.

Όπως σημειώνει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: «Eπήρε δε τρεις μόνους Aποστόλους, ως προκρίτους και υπερέχοντας. O μεν γαρ Πέτρος επροκρίθη επειδή ηγάπα πολλά τον Xριστόν. O δε Iωάννης επειδή ηγαπάτο από τον Xριστόν. O δε Iάκωβος, επειδή εδύνετο να πίη το ποτήριον του θανάτου, το οποίον και ο Kύριος έπιεν».

Σήμερα γιορτάζουν ο Σωτήρης και η Σωτηρία.

Οι τρεις μαθητές, κουρασμένοι καθώς ήταν από τη δύσκολη ανάβαση στο Θαβώρ και ενώ κάθισαν να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα.

Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο, και τα φορέματά Του ήταν λευκά σαν το φως. Τον περιστοίχιζαν δε και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας. Αφού οι μαθητές συνήλθαν κάπως από την έκπληξη, ο πάντα ενθουσιώδης Πέτρος, θέλοντας να διατηρηθεί αυτή η αγία μέθη που προκαλούσε η ακτινοβολία του Κυρίου, ικετευτικά είπε να στήσουν τρεις σκηνές. Μία για τον Κύριο, μία για τον Μωυσή και μία για τον Ηλία.

Πριν προλάβει όμως να τελειώσει τη φράση του, ήλθε σύννεφο που τους σκέπασε και μέσα απ’ αυτό ακούστηκε φωνή που έλεγε: «Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός· αυτού ακούετε» (Λουκά, θ΄ 28-36). Δηλαδή, Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, που τον έστειλα για να σωθεί ο κόσμος. Αυτόν να ακούτε.

Έθιμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ως σπουδαία δεσποτική εορτή, αποτελεί εξαίρεση εθιμικά καθιερωμένης ιχθυοφαγίας μέσα στη σύντομη αλλά αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

Σε πολλούς τόπους πιστεύουν ότι την παραμονή το βράδυ, κάποια ώρα, ανοίγουν ξαφνικά οι ουρανοί και φαίνεται το «άγιο φως» σε όσους είχαν την υπομονή και την πίστη να ξαγρυπνήσουν. Ανήμερα, δε, προσφέρουν στους ναούς τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, για να ευλογηθούν από τον ιερέα μετά τη Θεία Λειτουργία, και να διανεμηθούν ως ευλογία στους πιστούς.

Σε ορισμένους τόπους μάλιστα προσφέρουν στο ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς για να ευλογηθεί, ώστε η ευλογία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη παραγωγή.

Πρόκειται για το αρχαίο έθιμο των «απαρχών», της προσφοράς δηλαδή των πρώτων καρπών στον Θεό, μια μορφή αναίμακτης τελετουργικής θυσιαστικής προσφοράς που πέρασε και στον Χριστιανισμό. Ήδη στους Αποστολικούς Κανόνες επιτρέπεται η προσαγωγή στον ναό σταφυλιών, όχι όμως και άλλων οπωρικών, ενώ ο Θεόδωρος Βαλσαμών, ερμηνεύοντας τον Δ’ Κανόνα των Αγίων Αποστόλων, αποδίδει την εξαίρεση αυτή στο ότι το κρασί, που προέρχεται από τα σταφύλια, χρησιμοποιείται για την παρασκευή της Θείας Κοινωνίας.

Τα ευλογημένα σταφύλια μοιράζονται και τρώγονται μαζί με το αντίδωρο στη Λέσβο, ενώ στον Μοσχοπόταμο της Πιερίας αφήνουν το πρώτο τσαμπί του τρύγου σε κάποιο εικόνισμα του ναού, για να πάει καλά η σοδειά.

Στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι αφιερωμένοι οι ναοί των μεγαλύτερων και επιβλητικότερων ελληνικών φρουρίων, γεγονός που δείχνει τη σημασία –θρησκευτική και εθνικά αναγεννητική– που ο λαός μας ανέκαθεν έδινε στη μεγάλη αυτή εορτή. Και φυσικά ως σπουδαία εορτή είναι και εθιμικά καθιερωμένη αργία, η παραβίαση της οποίας, από κάποιους ασεβείς και φιλάργυρους, επέφερε την άμεση θεϊκή τιμωρία σύμφωνα με τις παραδόσεις του ελληνικού λαού, για παραδειγματισμό και των υπολοίπων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος με τους μάρτυρες Ακύλα, Ουαλεριανό και Κάνδιδο. Μικρογραφία από το Μηνολόγιο του Βασιλείου Β΄, 10ος αιώνας (φωτ.: Wikimedia Commons, Public Domain)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Τραπεζούντα Πιερίας: Εγκαινιάζεται παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο

16/10/2026 - 9:52πμ
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Επετειακή εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τα 35 χρόνια Πατριαρχίας του Βαρθολομαίου

12/10/2026 - 11:11πμ
Το σκήνωμα του Αγ. Γεωργίου του Νεαπολίτη (φωτ.: nif.gr)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Γεώργιος Νεοπολίτης: Το σκήνωμα του Μικρασιάτη νεομάρτυρα θα μεταφερθεί στη μόνιμη κατοικία του, στο «Ιωνικό Κέντρο»

11/10/2026 - 4:17μμ
(Φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)
ΠΙΣΤΗ

Βατικανό: Με οζίδιο στον πνεύμονα διαγνώστηκε ο Πάπας Λέων ΙΔ’ – Θα υποβληθεί σε επέμβαση

11/10/2026 - 3:19μμ
(Φωτ,: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Χοζοβιώτισσα στη Θεσσαλονίκη: Στον Άγιο Δημήτριο η υποδοχή της Ιερής Εικόνας

8/10/2026 - 4:13μμ
(Φωτ.: nif.gr)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Φιλαδέλφεια: Η Παναγία Βουρλιώτισσα, η εικόνα που έφεραν οι πρόσφυγες από τα Βουρλά, τιμήθηκε με λαμπρότητα

5/10/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Δ’ Επιστημονικό Συνέδριο Βιοηθικής: Αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 35 χρόνια Πατριαρχίας

4/10/2026 - 12:00πμ
Η εικόνα της Βουρλιώτισσας στη Σύρο (φωτ.: Μητρόπολη Σύρου)
ΠΙΣΤΗ

Από τα Βουρλά στη Νέα Φιλαδέλφεια: Η Παναγία Βουρλιώτισσα τιμάται με λιτανεία και μνημόσυνο

3/10/2026 - 6:44μμ
(Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς (φωτ.: Creative Commons Attribution 2.5 Generic)
ΠΙΣΤΗ

Εικόνα που σώθηκε από φωτιά το 1923 επιστρέφει στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς μετά από 103 χρόνια

2/10/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: Εθνικός Κήρυκας)
ΠΙΣΤΗ

Νέος μητροπολίτης Νέας Ιερσέης ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας

1/10/2026 - 6:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης ξενάγησε εκπαιδευτικούς σε ιστορικά τοπόσημα του Πόντου

21 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση ανάσυρσης δοχείου που αντιστοιχεί σε επικίνδυνο υλικό, από κάδο απορριμμάτων, στη συμβολή των οδών Παπασκρέκα και Κονδύλη στον Άγιο Δημήτριο Αττικής (φωτ.: Γρ. Τύπου Πυροσβεστικού  Σώματος/ EUROKINISSI)

Συναγερμός στον Άγιο Δημήτριο: Εντοπίστηκε δοχείο με επικίνδυνο υλικό σε κάδο απορριμμάτων

44 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/POLAEK.Folk.Dances)

Πάφος: Το 2ο Ποντιακό Πανοΰρ έρχεται στο Περιφερειακό Κέντρο Κοίλης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/joa70-16807463/)

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση του λιπώδους ήπατος

2 ώρες πριν
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

2 ώρες πριν
Τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν πριν το δικαστήριο μπορέσει να αποφανθεί επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν (φωτ.: Asia News)

Τουρκία: Νέο κύμα διώξεων κατά Χριστιανών με κατεδαφίσεις περιουσιών και απαγόρευση πατρογονικών επωνύμων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV