Το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στην Αθήνα το 1977 απειλούν να σπάσουν μέσα στο σαββατοκύριακο οι χώρες της Ιβηρικής οι οποίες βιώνουν ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα. Εδώ και μέρες ολόκληρη η Ευρώπη θυμίζει καμίνι, αλλά οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί σε Ισπανία και Πορτογαλία καθώς οι δύο χώρες επηρεάζονται από τις θερμές αέριες μάζες που φτάνουν από τη βόρεια Αφρική. Στην Αλβέργκα της Πορτογαλίας, η οποία βρίσκεται περίπου 150 χλμ. από τη Λισαβόνα, το θερμόμετρο έδειξε 45,2 βαθμούς, θερμοκρασία που είναι ρεκόρ.
Οι πορτογαλικές Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να μην επαναληφθούν οι περσινές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 114 άνθρωποι.
Σε πολλές περιοχές της Ισπανίας το θερμόμετρο είναι σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μπορεί να ανέβει δύο ή και τρεις βαθμούς ακόμα. Εξαιτίας της ζέστης έχουν ήδη πεθάνει δύο άνθρωποι από θερμοπληξία: ένας 48χρονος εργάτης που δούλευε σε αυτοκινητόδρομο και ένας 78χρονος που περιποιούταν τον κήπο του.
Τον θερμότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον 250 χρόνια ζει και η Σουηδία. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες (γύρω στους 30 βαθμούς) συνεχίζονται, ενώ πάνω από 35 βαθμούς είναι το θερμόμετρο και στην Ολλανδία η οποία είναι αντιμέτωπη με λειψυδρία. Στην αρχή της εβδομάδας η Ιταλία είδε το θερμόμετρο να φτάνει τους 40 βαθμούς στη Σαρδηνία, αλλά πλέον οι θερμοκρασίες έχουν επιστρέψει στους… φυσιολογικούς 35 βαθμούς.
Στη Γαλλία οι 66 από τους 95 νομούς βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, στην Ελβετία οι κάτοικοι των πόλεων προσπαθούν να βρουν δροσιά στις Άλπεις την ώρα που οι Αρχές προσπαθούν να σώσουν τα ψάρια από τα ποτάμια και τις λίμνες της Ζυρίχης προτού πεθάνουν από ασφυξία. Εξαιτίας της ζέστης τα ψάρια πεθαίνουν και σε λίμνες της δυτικής Γερμανίας που είναι αντιμέτωπη με την ξηρασία, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις οι πυροσβέστες ρίχνουν με τις μάνικες νερό στα ζώα προκειμένου να τα δροσίσουν.
Στην Αυστρία, αν και δεν έχει ακόμα καταρριφθεί το ρεκόρ των 40,5 βαθμών Κελσίου του 2013, εντούτοις απαγορεύτηκε να κυκλοφορούν οι περίφημες άμαξες του Σάλτσμπουργκ καθώς ο νόμος απαγορεύει τα άλογα να εργάζονται όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 35 βαθμούς.