Να θωρακίσουν την Ελλάδα απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, όπως συμβαίνει με τους σεισμούς, ζητά από τις Αρχές ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, καθώς, όπως λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις επόμενες δεκαετίες θα έχουμε επιπλέον σαράντα ημέρες πυρκαγιών.
Σχετικά με την ασύλληπτη καταστροφή στο Μάτι σημειώνει ότι ήταν προφανές πως θα συνέβαινε, όπως θα συμβούν και άλλες καταστροφές αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία.
«Έχουμε εμποδίσει τις εξόδους διαφυγής σε περιπτώσεις όπως αυτή που αντιμετωπίσαμε στο Μάτι. Είναι πραγματική αυτοκτονία η ανυπαρξία διόδου προς τη θάλασσα. Επιπλέον έχουμε υπερεκτιμήσει την ικανότητα ενός δρόμου να εμποδίσει την πυρκαγιά να περάσει από τη μία στην άλλη πλευρά. Αυτό ακριβώς συνέβη στη λεωφόρο Μαραθώνος. Η κατάσταση δεν εκτιμήθηκε σωστά, η πυρκαγιά πέρασε χωρίς να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Αλλά το μείζον, επαναλαμβάνω, είναι η μη έξοδος διαφυγής», τονίζει.
Άλλη μία πυρκαγιά κατά την οποία ο δρόμος δεν λειτούργησε ως φυσικό φράγμα ήταν αυτή του 2009 στο Ντράφι, σημειώνει ο Χρήστος Ζερεφός, και συμπληρώνει ότι τίποτα δεν σταματάει μια φωτιά όταν φουντώσει, γι’ αυτό και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν την περιοχή έχοντας σαφείς οδηγίες. «Πράγμα δυστυχώς που δεν συμβαίνει στη χώρα μας», εξηγεί.
Να ληφθούν κατάλληλα μέτρα
Ο Χρήστος Ζερεφός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι οι φωτιές της Ηλείας και τώρα της Αττικής θα επαναληφθούν στο μέλλον αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα. «Οι πυρκαγιές στη χώρα μας, το ξέρουμε πολύ καλά πια, μπορούν να σκοτώσουν», επισημαίνει. Εξηγεί ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και η ξηρασία είναι ένας «φονικός συνδυασμός», αλλά υπογραμμίζει ότι πριν από τις φωτιές της Αττικής είχαμε πολλές βροχές. Εξαιτίας, λοιπόν, της υγρασίας δεν κάηκαν τα κάτω μέρη των δέντρων, αλλά η φωτιά διαδόθηκε από τα ψηλότερα κλαδιά.
Ζερεφός: Οι αναδασώσεις θα πρέπει να γίνονται με τη χλωρίδα που υπήρχε, μιας και τα πεύκα λόγω του ρετσινιού είναι μπουρλότα έτοιμα να ανάψουν.
Επιπλέον, με δεδομένες τις προβλέψεις για αύξηση των πυρκαγιών μέχρι το τέλος του αιώνα, σημειώνει με έμφαση ότι φαντάζει αδιανόητο να νομιμοποιούνται κτίσματα σε εύφλεκτες περιοχές. «Έχουμε τεράστιο έλλειμμα στο θέμα της ορθής χωροταξικής κατανομής κατοικιών και δρόμων. Πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος τα φαινόμενα, είδαμε τι συνέβη με τις εκρηκτικές ροές ύδατος στη Μάνδρα, είδαμε και τώρα τι συνέβη με την εκρηκτική μεταφορά θερμικής ενέργειας», καταλήγει.
















