pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Κομισιόν προειδοποιεί την Τουρκία: Αποφύγετε κάθε είδους απειλή κατά κράτους μέλους της ΕΕ

23/07/2018 - 12:35μμ
Η Κομισιόν προειδοποιεί την Τουρκία: Αποφύγετε κάθε είδους απειλή κατά κράτους μέλους της ΕΕ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Απάντηση μέσω της αρμόδιας επιτρόπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκας Μογκερίνι, έδωσε η Κομισιόν σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο.

Στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης είχε αναφερθεί στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX από πλευράς της Τουρκίας για πραγματοποίηση ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων στα χωρικά ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ και στο περιστατικό του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά των Ιμίων, στις 12 Φεβρουαρίου. Η Κομισιόν στην απάντησή της επαναλαμβάνει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως διατυπώθηκε στη σύνοδο της 22ας Μαρτίου 2018, σύμφωνα με την οποία «καταδικάζονται απερίφραστα οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζεται η αμέριστη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Η θέση αυτή επαναλαμβάνεται και στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, στις 17 Απριλίου του 2018, όπου τονίζεται επίσης πως «η Τουρκία οφείλει να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβών ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Η επίτροπος Μογκερίνι σημειώνει, τέλος, ότι «οι εντάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής» και ότι η Κομισιόν «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς».

Ακολουθούν η ερώτηση και η απάντηση:

Τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, στην ανανέωση της παράτυπης NAVTEX για πραγματοποίηση ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων στα χωρικά ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ έως τις 10 Μαρτίου, δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή που καλύπτει το τεμάχιο «3» και το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας ENI.

Με αυτό τον τρόπο η τουρκική κυβέρνηση «μπλοκάρει» τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος και των διερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και καταπατώντας το διεθνές δίκαιο. Η συγκεκριμένη πολιτική της Άγκυρας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των επιθετικών δηλώσεων και ενεργειών ενάντια και στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τον διεμβολισμό σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά των Ιμίων στο Αιγαίο, στις 12 Φεβρουαρίου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας:

  • Με ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να καταστήσει σαφές στην τουρκική κυβέρνηση ότι με τις ενέργειές της δεν συμβάλλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο;
  • Με ποιον τρόπο σκοπεύει να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατία, κράτους μέλους της ΕΕ, και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση των διερευνητικών γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της χώρας;

Απάντηση Επιτρόπου Μογκερίνι
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018, καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Οκτωβρίου του 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Επιτροπή, στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, η οποία εκδόθηκε στις 17 Απριλίου 2018, υπενθύμισε την προαναφερθείσα θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παρότρυνε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβών ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Η Επιτροπή τόνισε, επίσης, ότι οι εντάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με αυτά τα θέματα και η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εκτροχιασμένα βαγόνια-βυτιοφόρα σε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Πσκοβ (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλή επίθεση από την Ουκρανία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας

14/09/2025 - 6:04μμ
Πρόσφυγες και μετανάστες στην Αγυιά Χανίων, 7 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Αγγελάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μαζικές αφίξεις μεταναστών στη Γαύδο, σε οριακό σημείο η Αγυιά Χανίων – «Πρωτόγνωρες, απίστευτες καταστάσεις»

14/09/2025 - 5:16μμ
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η φωτιά στο διυλιστήριο έχει κατασβεστεί (φωτ.: Χ/EMPR.media)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πυρκαγιά σε διυλιστήριο από drones που εξαπέλυσε στη Ρωσία

14/09/2025 - 2:50μμ
(Φωτ. ΤΕΡΝΑ)
ΕΛΛΑΔΑ

Την άνοιξη του 2026 θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Ε65 – Σύνδεση Αθήνας με Δυτική Μακεδονία και Εγνατία Οδό

14/09/2025 - 1:07μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δροσίζει (λίγο) επιτέλους – Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα, με τοπικές νεφώσεις

14/09/2025 - 8:30πμ
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στο Ισραήλ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Ένα εμπόδιο υπάρχει για το τέλος του πολέμου: Ο Νετανιάχου», λένε οι οικογένειες των ομήρων

13/09/2025 - 11:19μμ
(Φωτ.: x.com/nexta_tv)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός σε Ρουμανία-Πολωνία: Απογειώθηκαν μαχητικά προ της απειλής drone

13/09/2025 - 9:24μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας)
ΕΛΛΑΔΑ

Καμίνια: Οδηγός ΙΧ χτύπησε 16χρονη σε διάβαση πεζών και εξαφανίστηκε

13/09/2025 - 7:56μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/geralt)
ΕΛΛΑΔΑ

Ωραιόκαστρο: Ανήλικοι έβρισαν και χτύπησαν 15χρονο, τον έβαλαν να ζητήσει συγγνώμη και ανέβασαν στο διαδίκτυο το βίντεο που τράβηξαν

13/09/2025 - 6:01μμ
Ο λογότυπος της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ (πηγή: ngb.army.mil/resources/photo_gallery/states/index.htm)
ΚΟΣΜΟΣ

«Washington Post»: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για ανάπτυξη 1.000 μελών της Εθνοφρουράς στη Λουιζιάνα

13/09/2025 - 3:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Φάμελλος Σωκράτης)

Νεάπολη Θεσσαλονίκη: Στεφάνι από τον Φάμελλο στη μνήμη των Μικρασιατών

10 λεπτά πριν
Εκτροχιασμένα βαγόνια-βυτιοφόρα σε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Πσκοβ (πηγή: Χ)

Διπλή επίθεση από την Ουκρανία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας

34 λεπτά πριν
Δρομείς συμμετέχουν στον 10ο Δρόμο Μνήμης «Από τον Ασκάνιο στον Ερασίνο», στη Νέα Κίο Αργολίδας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

103 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Στη Νέα Κίο η μνήμη τιμήθηκε μέσα από τον αθλητισμό

58 λεπτά πριν
Πρόσφυγες και μετανάστες στην Αγυιά Χανίων, 7 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Αγγελάκης)

Μαζικές αφίξεις μεταναστών στη Γαύδο, σε οριακό σημείο η Αγυιά Χανίων – «Πρωτόγνωρες, απίστευτες καταστάσεις»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/ Ελληνικός κινηματογράφος)

Τάκης Σπυριδάκης: Ο «γλυκός συμμορίτης» που και ταλαντούχος ήταν και ψαγμένος

2 ώρες πριν
14 Σεπτεμβρίου 2025, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Μικρασιατών. Στην οδό Μητροπόλεως με προορισμό το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας)

Η μνήμη των γενοκτονιών των Ελλήνων, η ταυτότητα και η εξωτερική πολιτική

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign