pontosnews.gr
Τρίτη, 29/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ευρώπη στα τρία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ σε κρίση – Δραματικές αλλαγές

13/07/2018 - 1:41μμ
Ο νέος «ψυχρός πόλεμος» των 5G – Τι νέο θα φέρει το 5G
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τελείωσε και όλοι έφυγαν με την ψευδαίσθηση ότι παρά τις εντάσεις, η Συμμαχία εξέρχεται πιο ενισχυμένη μετά τη συνάντηση. Ουδέν αναληθέστερον. Το NATO αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχονται βαθύτατη κρίση που θα οδηγήσει σε νέα δομή τη γηραιά ήπειρο με τρεις διαφορετικές ομάδες χωρών να συνασπίζονται μεταξύ τους.

Η σχέση που θα τις συνδέει είναι άδηλη.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA και το γνωστό και μη εξαιρετέο Stratfor έχουν προβλέψει μεγάλες αλλαγές στο ευρωπαϊκό έδαφος, σύμφωνα με την εφημερίδα Večernje Novosti που εδρεύει στο Βελιγράδι. Συγκεκριμένα, η CIA θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος θα διαμορφωθεί, στο εγγύς μέλλον, αρκετά διαφορετικά από ό,τι είναι σήμερα και θα χωριστεί σε τρία μέρη: «νέα», «παλιά» και «ορθόδοξη (χριστιανική)» – και η Σερβία θα είναι μέρος της τρίτης. Ταυτόχρονα, το Stratfor προβλέπει επίσης μεγάλες αλλαγές: την ενίσχυση της Πολωνίας και της Ρουμανίας μέσω μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ, την άνοδο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης και τη μείωση της επιρροής της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τη CIA, μέχρι το 2020 θα υπάρξει ένα Δυτικό μπλοκ, η «Παλιά Ευρώπη», που θα αποτελείται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Σουηδία, η «Νέα Ευρώπη» που θα περιλαμβάνει τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Κροατία –οι περισσότερες πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας– που θα αποτελούσαν τώρα τον κύριο στρατιωτικό προμαχώνα της Αμερικής στην Ευρώπη.

Πριν από μια δεκαετία η CIA επίσης προέβλεπε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη κρίση, καθιστώντας δύσκολη την ένταξη των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ. Για το λόγο αυτόν, σύμφωνα με την πρόβλεψη, η Σερβία μαζί με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη «Μακεδονία» και τη Ρουμανία θα αποτελούσαν την «Ορθόδοξη Ομάδα» – η οποία θα περιλάμβανε επίσης τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία, καθώς και το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή οντότητα.

Σύμφωνα πάντα με την πρόβλεψη της CIA, στην «Καθολική Ζώνη» οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα ήταν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αναταραχή που άρχισε το 2008 έπληξε την ενότητα της Ευρώπης, και το Stratfor προέβλεπε ότι εάν η Ένωση επιβίωνε, θα δυσκολευόταν να αποκαταστήσει αυτήν την ενότητα και θα λειτουργούσε με μια πιο περιορισμένη και κατακερματισμένη μορφή.

«Ο αριθμός των εθνικών κρατών είναι πιθανό να αυξηθεί μέσω των αποσχιστικών κινημάτων ή των χωρών που διαλύονται», ανέφερε το Stratfor σε προβολή της Ευρώπης μέχρι το 2025.

Αυτές οι προβλέψεις πριν από μια δεκαετία, ότι οι σχέσεις εντός της Ευρώπης θα ήταν πολύ απρόβλεπτες και ασταθείς, έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της ζώνης ελεύθερου εμπορίου να λειτουργήσει χωρίς μεγαλύτερο προστατευτισμό. Κάτι που αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τη Γερμανία, ενώ η Πολωνία θα αυξήσει την περιφερειακή της ισχύ. Τονίζεται ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Τουρκία θα ανέλθει στο επίπεδο μιας σημαντικής περιφερειακής δύναμης, ως κύριος αντίπαλος του Ιράν.

Η οικονομική ύφεση της Ευρώπης οφείλεται επίσης στη γήρανση της ηπείρου, η οποία, όπως προβλέπεται από τη CIA, επηρεάζει όχι μόνο την απώλεια της ισχύος της ΕΕ ως παγκόσμιου παράγοντα, αλλά και την τύχη του ΝΑΤΟ και γενικά των παλαιών στρατιωτικών συμμαχιών.

Από καιρό αναγνωρίζεται ότι η εικόνα της Ευρώπης μεταβάλλεται δραματικά μέσω των μεταναστεύσεων, ιδίως από τις μουσουλμανικές χώρες.

Πριν από μια δεκαετία η CIA προέβλεπε ότι ο μουσουλμανικός πληθυσμός στην Ευρώπη θα έφτανε από το 22% στο 37% μέχρι το 2025, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση στην ήπειρο.

Η CIA προέβλεπε επίσης ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη θα είναι «δραματικά διαφορετικές» έως το 2020 – κάτι που προφανώς προωθεί το νέο αφεντικό του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό, όπως προβλεπόταν, θα οδηγήσει σε απόκλιση από τα θεσμικά όργανα που έχουμε συνηθίσει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και να αντικατασταθεί από μια διαφορετική ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική.

  • Mε πληροφορίες από τη σερβική εφημερίδα Večernje Novosti / Επιμέλεια: Παντελής Σαββίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/gtsalouchidis)
PONTOS BLOG

Γεώργιος Τσαλουχίδης: Ανοιχτή επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Τι ζητάει ο πτέραρχος ε.α. από τον Τούρκο πρόεδρο

21/07/2025 - 6:43μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: Ζανίν Λουλούδη)
PONTOS BLOG

Γιατί πρέπει όλοι να επισκεφτούμε το νέο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα

17/05/2025 - 2:49μμ
(Φωτ.: EBU / Corinne Cumming)
PONTOS BLOG

Eurovision 2025: Όταν η «Αστερομάτα» της Κλαυδίας εμπνέει…

17/05/2025 - 9:08πμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Με αφορμή μια φωτογραφία του Αχιλλέα Βασιλειάδη

12/04/2025 - 1:17μμ
Ο Γιώργος Μαυρόπουλος τον Οκτώβριο του 2015 στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών, για τις ανάγκες συνέντευξης στο Pontos News (φωτ.: pontosnews.gr / Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

Μνήμη Γιώργου Μαυρόπουλου: Τραπεζούντα-Κοζάνη-Σικάγο

31/10/2024 - 5:13μμ
PONTOS BLOG

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έκαμε το χρέος του – Τώρα είναι η σειρά μας

29/09/2024 - 4:25μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Να στηρίξουν το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καλούνται οι σύλλογοι Ποντίων φοιτητών

18/09/2024 - 12:57μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Επιστολή προς ΠΟΕ και ΠΟΠΣ για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας στην ποντιακή λογοτεχνία

14/09/2024 - 5:21μμ
PONTOS BLOG

ΣΠΝ: Ιστορικό ορόσημο οι μεταπτυχιακές σπουδές «Ιστορία και συγγραφή της ποντιακής λογοτεχνίας» στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

7/09/2024 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέλα γενική [Διάβολος με αγγελικό πρόσωπο]. Γκόγια υ Λουθιέντες Φρανθίσκο [1864], οξυγραφία και ακουατίντα σε χαρτί (φωτ.: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου)

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος B’)

3 λεπτά πριν
Αστυνομικός έξω από το κτήριο στο Μανχάταν όπου σημειώθηκε το αιματηρό περιστατικό με ένοπλο να σκοτώνει τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους πριν βρεθεί νεκρός (φωτ.: EPA/Llouyd Mitchell)

Νέα Υόρκη: Ένοπλος έσπειρε το θάνατο στο Μανχάταν – Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί σε κτήριο με γραφεία

30 λεπτά πριν
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, Τρίτη 29 Ιουλίου 2025 (Φωτ.: Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)

Άρχισε στη Βουλή η «μάχη του ΟΠΕΚΕΠΕ»: Ζωντανά η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)

Η Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως υποδέχεται τον Αύγουστο με τριήμερο ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
Δροσιά στη Δρακόλιμνη στο Πάπιγκο (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Ανάσα δροσιάς με πτώση θερμοκρασίας και τοπικές βροχές στα δυτικά

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Φωτιά στη Μεταμόρφωση Μεσσηνίας – Ορατή μέχρι και από την Καλαμάτα

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign