pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το μέλλον της Ευρώπης και ο άξονας Γαλλίας-Γερμανίας

4/07/2018 - 4:40μμ
Μέρκελ-Μακρόν εισηγούνται ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισ. ευρώ για τον κορονοϊό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η συντονισμένη πολιτική ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία έχει αποδειχθεί μαγική συνταγή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η φιλία και η συνεννόηση των δύο ηγετών της δεκαετίας του 1980 Μιτεράν και Κολ έφερε τη σύγκλιση στην ΕE πολλά βήματα μπροστά. Οι δύο ηγέτες, παρά τις κομματικές διαφορές, Γάλλος σοσιαλιστής ο ένας, Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ο άλλος, συμφωνούσαν σε ένα πράγμα: το όραμα για την Ευρώπη.

Φτάνοντας στο σήμερα, έχουμε ξανά τη συγκυρία όπου δύο φιλοευρωπαϊστές ηγέτες κατέχουν τα ύψιστα αξιώματα στις δύο χώρες. Τι σημαίνει αυτό για τον γαλλογερμανικό άξονα;

Λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές του 2017 η Μέρκελ χρίστηκε από τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα ηγέτης του ελεύθερου κόσμου. Όμως ο φιλοευρωπαϊσμός της δεν είχε βρει ακόμη αντίκτυπο στη Γαλλία του Ολάντ. Με την εκλογή του Μακρόν παρουσιάστηκε η μοναδική ευκαιρία επανενεργοποίησης του κοιμισμένου γαλλογερμανικού άξονα.

Ο Μακρόν είναι ευρωπαϊστής ηγέτης με βαθιά πίστη στην κοινή αγορά που προωθεί περισσότερη ενοποίηση. Βλέπει τον εαυτό του ως συνεχιστή του ευρωπαϊκού ιδανικού και κάνει σημαντικές προτάσεις για τη βελτίωση των ευρωπαϊκών θεσμών. Θα μπορούσε να επαναληφθεί το δίδυμο Κολ/Μιτεράν σε Μακρόν/Μέρκελ. Η Μέρκελ, όμως, έχει να αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα.

Το προφίλ της εντός Γερμανίας είναι μιας μετριοπαθούς πολιτικού. Αντίθετα με την εικόνα της εκτός Γερμανίας, όπου φαίνεται παντοδύναμη, η Μέρκελ δεν είναι Κολ. Δεν παίρνει ρίσκα και δεν επιβάλλει αποφάσεις. Επιδιώκει συμβιβασμούς. Το μόνο ρίσκο ήταν η προσωπική της απόφαση να στηρίξει τη μεταναστευτική πολιτική και να δεχτεί πρόσφυγες. Παρουσιάστηκε ως ανθρωπιστική λύση, αλλά η απόφαση είχε και πραγματιστική βάση. Η Γερμανία έχει ανάγκη από νέους εργαζόμενους, γιατί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι υπό κατάρρευση.

Παρ’ όλα τα θετικά για το συμφέρον της Γερμανίας, η Μέρκελ δεν έπεισε όλους τους Γερμανούς για την ορθότητα της απόφασης.

Η Γερμανία σήμερα ταλανίζεται από πολιτική κρίση. Η ενότητα της κυβέρνησης δοκιμάζεται από τη διαφορά απόψεων στο μεταναστευτικό ανάμεσα στην καγκελάριο Μέρκελ και τον αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ. Οι Χριστιανοκοινωνιστές ήταν πάντα πιο συντηρητικοί σε κοινωνικά θέματα και θέματα ταυτότητας, καθώς και πιο δεξιοί στην οικονομική πολιτική. Η Βαυαρία, όντας το πιο πλούσιο γερμανικό κρατίδιο, μπορούσε να υποστηρίξει αυτές τις διαφοροποιήσεις.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων υποχρέωσαν την καγκελάριο να πάρει σημαντικές και ξεκάθαρες αποφάσεις που την απομόνωσαν από το κόμμα της. Οι αποφάσεις της βασιζόταν στη βαθιά πίστη της ότι η Ευρώπη ενωμένη είναι πιο ισχυρή. Με γνώμονα το παραπάνω πήρε την απόφαση να υποστηρίξει την Ελλάδα στην κρίση χρέους και να ανοίξει τα σύνορα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες. Και οι δύο αποφάσεις ήταν δείγματα αλληλεγγύης. Οι λύσεις της Μέρκελ δεν ήταν ιδανικές – σίγουρα όχι για την Ελλάδα, αλλά ούτε και για πολλούς Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες. Η αντιπολίτευση της ήρθε εκ των έσω, και εκ δεξιών.

Όπως και σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στη Γερμανία παρατηρείται η άνοδος αντιευρωπαϊκών ακροδεξιών δυνάμεων. Η εκδοχή της Γερμανίας ονομάζεται Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), και διαφωνεί τόσο με τη χρήση γερμανικών κεφαλαίων για αποπληρωμή χρεών άλλων κρατών όσο και για την υποδοχή νέων μεταναστών/προσφύγων. Παρόλο που η AfD δεν έχει κάποιο είδος εξουσίας, είχε σημαντικό ειδικό βάρος στις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Ο χριστιανοκοινωνιστής Ζεεχόφερ απείλησε τη Μέρκελ με απόσυρση από την κυβερνητική πλειοψηφία, και παρά τον συμβιβασμό θα συνεχίσει να πιέζει.

Πρακτικά το ζήτημα είναι εύκολο να λυθεί, μιας και οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά. Είναι όμως συμβολικό για το μέλλον της Ευρώπης.

Η AfD χρησιμοποιεί το ζήτημα της ταυτότητας για να ενεργοποιήσει ψηφοφόρους και τα καταφέρνει καλά. Ακόμη και οι Χριστιανοκοινωνιστές έχασαν ψήφους προς την AfD και νιώθουν την πίεση. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που εναντιώνονται στις προσπάθειες τις Μέρκελ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η Μέρκελ από την πλευρά της δεν είναι πια η ισχυρή ηγέτης που δέχτηκε τα ηνία του ελεύθερου κόσμου από τον Ομπάμα. Η τελευταία της θητεία την βρήκε αποδυναμωμένη και χωρίς περιθώρια ελιγμών. Η διαρκής προσπάθεια για συμβιβασμό γίνεται όλο και πιο δύσκολη και δεν της επιτρέπει να προωθήσει πιο κεντρώες πολιτικές που θα συμβάδιζαν με τις προτάσεις Μακρόν. Η AfD έχει τρόπον τινά πετύχει τον στόχο, γιατί έστω και άθελά της έχει ενεργοποιήσει πολιτικό ντόμινο. Όσο και αν θέλουν ο Μακρόν και η Μέρκελ, όσο και αν πιστεύουν στην αναγκαιότητα της στιγμής, ο γαλλογερμανικός άξονας παραμένει κοιμισμένος.

Αλεξία Κατσανίδου
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κολωνίας, διευθύντριας Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών GESIS – Leibniz Institute for the Social Sciences.

  • Πηγή: naftemporiki.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δροσίζει (λίγο) επιτέλους – Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα, με τοπικές νεφώσεις

14/09/2025 - 8:30πμ
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στο Ισραήλ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Ένα εμπόδιο υπάρχει για το τέλος του πολέμου: Ο Νετανιάχου», λένε οι οικογένειες των ομήρων

13/09/2025 - 11:19μμ
(Φωτ.: x.com/nexta_tv)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός σε Ρουμανία-Πολωνία: Απογειώθηκαν μαχητικά προ της απειλής drone

13/09/2025 - 9:24μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας)
ΕΛΛΑΔΑ

Καμίνια: Οδηγός ΙΧ χτύπησε 16χρονη σε διάβαση πεζών και εξαφανίστηκε

13/09/2025 - 7:56μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/geralt)
ΕΛΛΑΔΑ

Ωραιόκαστρο: Ανήλικοι έβρισαν και χτύπησαν 15χρονο, τον έβαλαν να ζητήσει συγγνώμη και ανέβασαν στο διαδίκτυο το βίντεο που τράβηξαν

13/09/2025 - 6:01μμ
Ο λογότυπος της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ (πηγή: ngb.army.mil/resources/photo_gallery/states/index.htm)
ΚΟΣΜΟΣ

«Washington Post»: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για ανάπτυξη 1.000 μελών της Εθνοφρουράς στη Λουιζιάνα

13/09/2025 - 3:38μμ
Κοντέρ αυτοκινήτου (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας με βαριές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα

13/09/2025 - 2:37μμ
Γαύδος: Ένα ελληνικό νησί-θησαυρός, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης (φωτο)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4 Ρίχτερ κοντά στη Γαύδο

13/09/2025 - 1:57μμ
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ, Έρικα απευθύνεται για πρώτη φορά στους Αμερικανούς μετά τη δολοφονία του (φωτ.: YouTube)
ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν έχετε ιδέα γι’ αυτό που έχετε απελευθερώσει σε όλη τη χώρα»: Ομιλία της χήρας του Τσάρλι Κερκ δίπλα στην άδεια καρέκλα του συζύγου της

13/09/2025 - 11:13πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Από σήμερα και κάθε Σάββατο η 24ωρη λειτουργία ΜΜΜ στην Αθήνα

13/09/2025 - 10:43πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Η πόλη που μαρτύρησε»: Το συγκλονιστικό ποίημα του George Horton για την αγαπημένη του Σμύρνη

23 λεπτά πριν
Η πυρκαγιά που κατέκαψε τη Σμύρνη και σφράγισε τη Μικρασιατική Καταστροφή, στις 14 Σεπτεμβρίου 1922

Ν. Δένδιας: Με στίχους του Γ. Σεφέρη η αναφορά στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

57 λεπτά πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Στο Παγγαίο θα πατήσουν τα σταφύλια με ποντιακό μουχαπέτ’

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)

ΑΕΚ: Τιμούμε την Ιστορία μας… Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Δροσίζει (λίγο) επιτέλους – Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα, με τοπικές νεφώσεις

3 ώρες πριν
Γκράφιτι που δημιουργήθηκε για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο χώρο του 3ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

14 Σεπτεμβρίου: Η Ελλάδα τιμά τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign