Παρά τις διμερείς συμφωνίες για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών που «έκλεισε» στις Βρυξέλλες η Άνγκελα Μέρκελ, το Προσφυγικό απειλεί την κυβέρνηση στη Γερμανία. Μετά από μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών που κράτησε 12 ώρες, χθες ο πρόεδρος του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έθεσε στη διάθεση της καγκελαρίου την παραίτησή του, θεωρώντας προφανώς μη ικανοποιητική την ευρωπαϊκή λύση που έδωσε η Σύνοδος Κορυφής.
Η κυβέρνηση στη Γερμανία σχηματίστηκε τον Μάρτιο έπειτα από πολλές δυσκολίες. Αποτελείται από το CSU, το CDU της καγκελαρίου και τους σοσιαλδημοκράτες.
Σήμερα το απόγευμα οι δύο βασικές συνιστώσες του κυβερνητικού συνασπισμού, το CDU και το CSU, θα συνεδριάσουν εκ νέου σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο σε ό,τι έχει να κάνει με το ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. «Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίσω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για μια παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ.
Τρία χρόνια μετά την απόφαση της καγκελαρίου η Γερμανία να άρει τους περιορισμούς και να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει να αρνείται την αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου που εισηγείται ο υπουργός Εσωτερικών, φοβούμενη ένα «ντόμινο» στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του CSU μιλώντας χθες στα στελέχη του κόμματος εκτός από την παραίτηση πρότεινε άλλες δύο λύσεις: ή να υποχωρήσει ή να χρησιμοποιήσει το αξίωμά του και να επιβάλλει τις επαναπροωθήσεις, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην αποπομπή του.
Προς το παρόν προκρίνεται το σενάριο της παραίτησης, κάτι που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γερμανική κυβέρνηση μιας και το μεγάλο ερώτημα είναι αν μαζί με τον Χορστ Ζεεχόφερ θα αποσύρει τη στήριξή του και το CDU. Εάν αποσυρθεί ο κυβερνητικός εταίρος τότε η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ωστόσο η καγκελάριος επιμένει στις θέσεις της, κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του CDU κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να απορριφθεί οποιαδήποτε μονομερής απόφαση για τους μετανάστες.
Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι ακόμα και αν η καγκελάριος περάσει τον κάβο θα βγει πολιτικά αποδυναμωμένη. Μετά από 13 χρόνια στην εξουσία η μεταναστευτική της πολιτική αμφισβητείται ανοιχτά στη Γερμανία, ενώ συχνές είναι και οι επικρίσεις από το εξωτερικό, κυρίως από την ανατολική Ευρώπη και τον Αμερικανό πρόεδρο.