Ταραχώδης αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η τέταρτη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, με αποτέλεσμα οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο να φέρνουν τρικυμία και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, και κυρίως στις χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις προσφυγικές ροές. Σήμερα συνεδριάζει η ηγετική ομάδα της Ένωσης των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του απαραίτητου κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου. Βασικό θέμα στη συνεδρίαση δεν είναι άλλο από τις συμφωνίες που έκλεισε η Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής για τη διαχείριση του Προσφυγικού.
Ο επικεφαλής του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχει δώσει τελεσίγραφο στην καγκελάριο.
Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν ότι οι διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα και την Ισπανία για την επιστροφή προσφύγων που εντοπίζονται στη Γερμανία είναι αρκετές για να κάμψουν έως έναν βαθμό τις ενστάσεις του Χορστ Ζεεχόφερ και να εξασφαλίσουν πολιτικό χρόνο στην Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, πληροφορίες του Reuters και του DPA αναφέρουν ότι ακόμα 14 χώρες είναι έτοιμες να υπογράψουν τη συμφωνία για άμεσες επιστροφές από τη Γερμανία – εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της καγκελαρίου, η οποία στη Σύνοδο Κορυφής «στριμώχτηκε» ιδιαιτέρως από τις ιταλικές απειλές για βέτο.
Ωστόσο, το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει καθώς η Ουγγαρία ήταν η πρώτη που έσπευσε να διαψεύσει ότι έχει πει το «ναι» στο Βερολίνο. Παρόμοιες διαψεύσεις ήρθαν και από την Πολωνία και από την Τσεχία. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο τώρα για την Άνγκελα Μέρκελ είναι το κατά πόσο θα… κατευναστεί ο κυβερνητικός της εταίρος, ο οποίος έχει απειλήσει με μονομερή μέτρα για την απώθηση προσφύγων στα γερμανικά σύνορα. Με δεδομένο ότι η καγκελάριος απορρίπτει οτιδήποτε δεν έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε κυβερνητικό διαζύγιο. Δύο ώρες μετά την απογευματινή συνεδρίαση του CSU θα συνεδριάσει το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις.
Τι προβλέπει η συμφωνία με Ελλάδα και Ισπανία
Στις Βρυξέλλες η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γερμανία συμφωνήσαν ότι από εδώ και στο εξής άτομα που εντοπίζονται από τις γερμανικές αρχές στα σύνορα με την Αυστρία, και τα οποία έχουν καταγραφεί προηγουμένως στην Ελλάδα και στην Ισπανία, θα επιστρέφουν στις χώρες εισόδου, ακόμα και αν αιτούνται άσυλο. Ταυτόχρονα η Γερμανία δεσμεύεται σταδιακά να κλείσει τις εκκρεμείς υποθέσεις επανένωσης οικογενειών.